Ми на зв’язку

В Дніпрі хотіли забудувати парк «Дружби»

 

Депутати міської ради передали під будівництво багатофункціонального спорткомплексу земельну ділянку парку «Дружби». Відтоді доля зеленої зони висіла на волосині.

Мінімум парків та порушений владою суспільний інтерес

У Дніпрі лівий берег міста являє собою велику промислову зону, розділену широкими шляхопроводами. Поруч розташовані житлові масиви, в яких мешкає чимало Дніпрян. 

При цьому на лівому березі дуже мало скверів, парків, зелених зон. До того ж міська влада регулярно намагається скоротити чи взагалі знищити існуючі зелені локації.

Подібні дії суттєво зачіпають суспільний інтерес та актуалізують нагальні питання його захисту. Адже незахищені інтереси громади сьогодні завтра можуть породити порушення наявних прав та свобод.

Міська влада Дніпра регулярно порушує суспільний інтерес містян, віддаючи перевагу інтересам приватних компаній, які є близькими до мерії . Захищати порушені інтереси громаді часто доводиться у судах.   

Черговим прикладом порушення суспільного інтересу з боку міської влади Дніпра стала ситуація з парком «Дружби».

Як парк прирекли на знищення

Парк «Дружби» – це найбільший парк міста, площа якого сягає 100 гектарів. Розташований він на в’їзді в Дніпро на парній стороні Слобожанського проспекту.

Це місце є вкрай вигідним для забудови. Втім відразу нищити зелену зону, як це було з деревами на вулиці Короленко та біля парку Шевченка, в міській раді Дніпра побоялися. Діяли по створеній заздалегідь схемі. Для початку вирішили звести на території парку великий спортивний комплекс.

В 2022 році мерія Дніпра передає 5,6 гектарів парку (кадастровий номер земельної ділянки 1210100000:04:233:0090) комунальному підприємству «Дніпровський спортивно-видовищний центр» (ЄДРПОУ 25518364). КП мало звести на цій ділянці багатофункціональний спорткомплекс. Реалізація цього задуму призвело б до знищення частини парку «Дружби». Згодом всю зелену зону могли передати під комерційну нерухомістю. Безпрограшна здавалося би схема. Те що містяни могли залишитися без великого парк владу, очевидно, не турбувало.

В зведенні багатофункціонального спортивно-видовищного центру також була зацікавлена Дніпропетровська обласна адміністрація на чолі з Валентином Резніченко. Восени 2021 року було оголошено тендер на виконання проектно-вишукувальних робіт нового спорткомплексу.

Цікаво, що Департамент капітального будівництва Дніпропетровської обласної адміністрації оголосив тендер, коли землю під забудову міські депутати ще не передали. Також не було містобудівних умов та обмежень, які б містили архітектурні та планувальні вимоги до спорткомплексу. Але посадовців це не зупинило.

Оперативність з якою працювали обласні чиновники та міські депутати, свідчила, що в Дніпрі дуже хотіли забудувати парк і жити йому залишилося недовго.

Як рятували парк «Дружби»

Аби зупинити забудову, врятувати парк та захистити суспільний інтерес громадська організація «Платформа громадський контроль» звернулася до Господарського суду Дніпропетровської області

В судовому позові «ГромКонтроль» просив повернути 5,6 гектарів парку «Дружби» місту та заборонити будівництво багатофункціонального спортивного комплексу.

Свою позицію громадська організація обґрунтовувала тим, що парк «Дружби» відповідно до Схеми зонування територій міста Дніпра є ландшафтно-рекреаційною зоною, входить до складу Слабожанської екомережі. Будівництво в межах якої заборонено.

Передавати цю ділянку  під забудову депутати не мали права, адже будівництво на ній заборонено. Куди дивився голова земельної комісії міської ради Євген Кривошеєв невідомо, можливо також був залучений до схеми знищення парку «Дружби».

Як результат міські обранці ухвалили незаконне рішення. Очевидно, в Дніпрі дуже хотіли забудувати парк.

В суді представники міської ради не були винахідливими і не змогли навести слушних аргументів на захист рішення міських депутатів по парку «Дружби».

Суддя Господарського суду Дніпропетровської області Едуард Бондарєв став на сторону громади. Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області забудова парку визнана незаконною, а земельна ділянка парку повернута у власність міста.

В Дніпропетровській обласній адміністрації скасовувати тендер на 43 949 927 гривень не поспішають, напевно сподівається, що мерія  Дніпра оскаржить рішення суду в апеляції.

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Платформа Громадський Контроль” і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ