Ми на зв’язку

Не можна перетворювати зелену вулицю на пустелю, порушуючи закон❌🌳

З таким закликом команда Громадський Контроль та Save Dnipro вийшли на прес-конференцію в медіа-центрі “Мост-Дніпро”, де розповіли про зухвалі та незаконні дії Дніпровської міської ради під час реконструкції площі Шевченка.

😡😲25 травня мешканці Дніпра стали свідками того, як на площі Шевченка та прилеглої до неї вулиці Яворницького зрубали близько сотні абсолютно здорових дерев. Це спричинило негативну реакцію низки громадських організацій.

♻️✅Очільниця Save Dnipro Ирина Черныш (Irina Chernysh) розповіла, що місто Дніпро є лідером по техногенному навантаженню в Україні, і це негативно впливає на здоров’я містян та стан навколишнього середовища.

“Зелені насадження – легені нашого міста, тому ми повинні максимально сприяти збереженню зеленого фонду Дніпра. «Save Dnipro» займається питанням зелених насаджень в Дніпрі не перший день; ми розробили і презентували міськраді «Зелену програму Дніпра». В її рамках, відповідно до правил поводження з зеленими насадженнями, затвердженим міськрадою, допустимою причиною для видалення дерев є аварійність і неможливість їх подальшої експлуатації. Як ми бачимо, сьогодні видаляються молоді та здорові дерева. Жителі міста повинні зрозуміти, що ці дії – незаконні”, – повідомила Ірина Черниш.

‼️Окрім правил поводження із зеленими насадженнями, які прийняла сама ж Дніпровська міська рада, мерія також порушила 👉містобудівні норми, 👉 норми стратегічної екологічної оцінки, 👉 постанови Кабінету Міністрів України про затвердження порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах та “Про благоустрій населених пунктів”.

🏡🏘Крім того, вулиця Яворницького належить до історичного ареалу, де мають максимально мають зберігатися не тільки самі пам’ятки архітектури, але і зелені насадження навколо них. Проект не пройшов стратегічну екологічну оцінку, а дерева видалені всупереч нормам правил.

🕵️‍♀️В свою чергу, голова Правління “Громадського Контролю” Денис Селин (Denis Selin) розповів, що тендер на виконання робіт по вулиці Яворницького тільки оголошений. Він не проведений, і наразі не визначений підрядник, але дерева чомусь вирубали.

“Для всіх робіт в місті у нас повинні проходити тендери. В цьому випадку, було оголошено 2 тендери. Один – на реконструкцію площі Шевченка, інший – на вулиці Яворницького. І якщо закупівля по площі Шевченка завершена і ми знаємо підрядника, то тендер із реконструкції вул. Яворницького триває. Але по факту вже спиляли дерева, привезли колодязі для заміни люків, роботи проводяться незрозуміло ким і незрозуміло на яких підставах”, – зазначив Денис Селін.

‼️Також активісти з’ясували, що реконструкція площі Шевченка та вулиці Яворницького проводиться без архітектурного конкурсу, що є порушенням закону‼️
❌🌳Тому Громадський Контроль і Save Dnipro звернулися з позовом до окружного адміністративного суду з вимогою визнати незаконними рішення виконкому міськради про вирубку дерев та загалом – реконструкцію площі Шевченка.

👩‍⚖️✍️Правозахисник Василь Підлужний (Vasilyi Pidluzhnyi) наголосив, що відверте ігнорування Дніпровською міською радою законів стає традиційним.

“25 травня ГромКонтроль звернувся до правоохоронних органів із заявою про злочин у зв’язку з реконструкцією, що триває. Також подано позов до Дніпропетровського адміністративного окружного суду щодо проведення незаконної реконструкції та незаконного видалення зелених насаджень. Схожа ситуація була в Дніпрі на вулиці Короленко та на Вокзальній площі, де можна говорити про повне ігнорування норм закону «Про архітектуру і архітектурну діяльність» та містобудівного законодавства. Закон говорить, що реконструкція об’єктів, які знаходяться в історичній частині міста або істотно впливають на життя жителів міста, має проходити через конкурс. Це необхідно для того, щоб була можливість в результаті конкурсу вибрати кращу ідею. Зараз ані по площі Шевченка, ані по вул.Яворницького жодного конкурсу не було проведено. Важливо, щоб люди мали вплив на те, як буде виглядати центральна частина міста”, – зазначив Василь Підлужний.

‼️Громадський Контроль разом з Save Dnipro мають чималий досвід боротьби із владою та комерційними структурами за належні умови життя у місті (https://bit.ly/3gy4FFL ). Тому ми прикладемо максимально зусиль задля притягнення до відповідальності чиновників мерії за ці незаконні дії. Також будемо пильно слідкувати за діями правоохоронних органів по цій справі.

🔥Про численні порушення, які ми знайшли у реконструкції площі Шевченка та вулиці Яворницького, читайте у нашому розслідуванні за посиланням: https://bit.ly/3cnxKAH 🔥

ПОДІЛИТИСЯ