Ми на зв’язку

Унікальний випадок скасування Генерального плану міста

Завдяки позову громадської організації “Платформа громадський контроль” суди першої та другої інстанцій скасували Генеральний план Дніпра. Це унікальний випадок для юридичної практики України.

Мер Філатов та депутати порушили закон

Перед вашим будинком пилять сквер і на його місці планують зводити комерційний центр або від сусідів дізналися, що поруч  із вами буде нове кладовище? Скоріше за все у вашому місці влада змінили Генплан, а вас питати не стала.  

Генеральний план міста визначає, як буде розвиватися та забудовуватися місто і стосується кожного мешканця населеного пункту. Важливою складовою генплану є план зонування території, який визначає функціональне призначення окремих територій міста: ландшафтно-рекреаційні зони, виробничі зони, зони житлової забудови тощо.

Зміни до генерального плану та плану зонування міста суттєво зачіпають інтереси містян і впливають на реалізацію їх прав і свобод. Ці два документи фактично визначають, що і де в місті можна будувати, а де не можна.  Причому стосується це не одного будинку в окремому житловому масиві міста. Справа йде про місто загалом. Місцева влада, яка хоче дотримуватися суспільного інтересу, вносячи зміни до генплану та плану зонування міста, має дізнаватися думку громади. Робити це владу також зобов’язує законодавство. 

В 2020 і 2021 році депутати Дніпровської міської ради внесли зміни до генплану та плану зонування території Дніпра. Своїми діями вони значно збільшили зони під комерційну та іншу забудову. Скоротивши для цього територій, які не підлягали забудові. Вигодонабувачами переважно ставали великі забудовники, близькі до міської ради.

Серед іншого зміни до генплану Дніпра передбачали:

–          скорочення лісів;

–          збільшення земель промисловості;

–          зміну функціонального призначення частини територій, що віднесені до екологічної мережі Дніпропетровської області.

Наприклад, змінилося функціональне призначення частини територій парку Хмельницького. Із зон зелених насаджень загального призначення зусиллями депутатів частина парку стала зоною громадської забудови.

На сьогодні біля парку Хмельницького зводиться ЖК Forest Hill. Будівництво веде ТОВ «Ольвія білдинг сістемз», яке за даними аналітичної системи YouControl входить до групи «Ольвія» (магазини EVA та VARUS).

Ще один приклад. Через зміни до генерального плану та плану зонування Дніпра територія по вул. Набережна Перемоги навпроти будинків 110-128 (житловий масив Перемога) з території зелених насаджень загального користування територія перетворилась на проєктну зону громадської забудови. Хоча ця локація є ключовою територією «Мандриківської екомережі».

Зміни до генплану та плану зонування території Дніпра мерія Філатова ухвалювала в обхід вимог чинного законодавства України. Зміни не обговорювалися з містянами, громаду навіть не повідомляли, що Генплан міста хочуть міняти.

Окрім цього депутати порушили періодичність внесення змін до Генплану. Міняти Генплан можна не частіше одного разу на п’ять років. Останні зміни вносилися в 2017 році і знов змінити Генплан влада Дніпра вирішила чомусь у 2020 році.

Мерія Дніпра програє суди

“Громконтроль” виявив описані порушення та звернувся до суду із позовом про скасування змін до Генплану та плану зонування території Дніпра.  Позов мав захистити права та законні інтереси мешканців Дніпра.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Олена Царікова скасувала Рішення Дніпровської міської ради, задовольнивши вимоги громадських організацій.  Апеляцію міська рада також програла. Колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду у складі головуючого судді Ярослава Семененка та суддів Наталії Бишевської та Ірини Добродняк залишила в силі рішення суду першої інстанції. 

Що мерія Дніпра робитиме далі

Наведені приклади із зміною цільового призначення земель парку Хмельницького чи Набережної Перемоги – це не єдині випадки, які містяться в змінах до генплану.

Після змін до генерального плану у 2020 році до мерії Дніпра за погодженнями на забудову зелених зон, земель водного фонду та інших привабливих локацій потягнулися умовні «Корбани», «Кошляки», «Єрмолаєви», «Гуфмани», «Дубінські». Очевидно, що всі погодження обмінювалися на чималі матеріальні блага.

Зважаючи, що за три роки мерія Дніпра видала багато дозволів на виконання будівельних робіт, які тепер втратять чинність, Борис Філатову доведеться відповісти перед тими, кому ці дозволи надавалися.

Аби врятувати  свого очільника від незручних пояснень, в міській раді хочуть повторно проголосувати  «перезатвердити» скасований через суд генеральний план Дніпра.

Скасування через суд Генерального плану міста-мільйонника є унікальним випадком для юридичної практики України і може стати в нагоді місцевим громадам, в яких міські ради ухвалили Генплани, що йдуть врозріз із суспільним інтересом. 

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Платформа Громадський Контроль” і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ