Ми на зв’язку

Як створити громадську організацію для захисту суспільних інтересів

Захист суспільного інтересу — це одна з основних цілей громадських організацій, які можуть відстоювати права громадян у судах з різних питань. Небайдужі українці можуть створити ГО, щоб ефективно захищати інтереси суспільства. Зробити це можуть двоє та більше засновників.

Громадські організації, які захищають суспільні інтереси у судах

Громадська організація — об’єднання однодумців, які можуть відстоювати права громадян у судах. Захист суспільного інтересу полягає у тому, щоб люди мали доступ до інформації щодо окремих ситуацій, які стосуються або впливають на населення чи окрему групу осіб.

Наприклад, це може бути захист парку від забудови, збереження пам’яток архітектури та старовинних будівель. Також це може стосуватися екології — зокрема, припинення діяльності заводу, який забруднює повітря або не має дозвільних документів.

До суспільного інтересу також відносять підвищення тарифів, містобудівні питання, доступ до публічної інформації, прозорість щодо витрат бюджетних коштів.

Наприклад, серед організацій, які сприяють захисту суспільного інтересу, — ГО «Захистимо Протасів Яр». Її створив Роман Ратушний, який загинув на війні у 2022 році. Організація займалася захистом Протасового Яру у Києві від забудови.

У цієї організації було дуже багато судових кейсів, які стосувалися захисту зеленої зони — визнання недійсним договору оренди, містобудівні питання, захист рішень Київської міськради, щоб ця територія залишилася незабудованою.

Саме активні та небайдужі громадяни, які об’єдналися у громадську організацію, змогли захистити паркову зону та отримали для неї статус заказника, тобто природоохоронної території. 

У 2020 році завдяки роботі активістів Київська міськрада повернула Протасовому Яру статус зеленої зони. Також суд визнав, що дозвіл на забудову цієї території був незаконним. Якби громадяни не відстояли паркову зону, її б забудували багатоповерхівками. Попри те, що це хотіли зробити з порушенням закону, прокуратура не діяла так активно, як ця громадська організація.

Ще один яскравий приклад щодо захисту суспільного інтересу — фундація спадщини Терещенків та їх залученість до захисту інтересів у справі садиби Терещенків у Києві. 

Садиба Терещенків — це будівля, де розміщувалась Директорія УНР. Станом на 2024 рік вона перебуває у занедбаному стані майже 15 років.  

У 2023 році Велика Палата Верховного Суду винесла рішення щодо того, щоб повернути садибу громаді.  

Також є приклад організації «Екологія Право Людина». У них є кейс щодо захисту прав дельфінів у дельфінарії, де не було дозволів та належних умов для їхнього утримання. Інспекція не реагувала на цю ситуацію, тому організація звернулась до суду та наполягала на тому, щоб заборонили роботу розважального закладу.

У суді розглядали питання про те, що екологічна організація не може захищати подібні інтереси, бо це має робити держава. Проте Велика Палата розтлумачила Орхуську конвенцію таким чином, що ГО має відповідні права. Фактично це був прецедент по захисту екологічного інтересу громадської організації. 

Ще один кейс про «Надра Юзівське» — це відома історія, коли за часів Януковича надали дозвіл на видобуток сланцевого газу на Донеччині. Тоді була закрита уся інформація, яка стосувалася цієї справи. Проте «Екологія Право Людина» дійшла до касаційної інстанції і довела, що подібна інформація повинна бути оприлюднена та доступна для усіх громадян.

Як зареєструвати громадську організацію та які документи для цього потрібні

Є два варіанти, як створити громадську організацію. Найпростіший спосіб — зареєструвати її без створення юридичної особи.

Статут у цьому випадку необов’язковий. Треба подати реєстраційну форму та заповнити її. Попри те, що таким чином зареєструвати ГО з першого разу та без помилок буде легше, однак у цьому випадку є багато обмежень. 

Зокрема, організація не може мати банківських рахунків. Але для ефективного захисту інтересів та участі у судових процесах необхідно сплачувати судовий збір та витрачати кошти. 

Для реєстрації ГО без статусу юридичної особи потрібно подати наступні документи: 

  • заяву про державну реєстрацію громадського об’єднання, що не має статусу юридичної особи; 
  • примірник оригіналу (нотаріально завірена копія) рішення про утворення громадської організації; 
  • відомості про засновників ГО (ПІБ, дата народження, адреса місця проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності); 
  • відомості про людей, уповноважених представляти ГО (ПІБ, дата народження, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), номер телефону та інші засоби зв’язку);
  • згоду людини, яка була обрана: керівником; до складу керівного органу громадського об’єднання; визначена особою, яка має право представляти громадське об’єднання для реєстраційних дій, або визначена особою, уповноваженою представляти громадське об’єднання.

Це може бути непоганий варіант на початковому етапі, але для повноцінної роботи необхідно створювати громадську організацію як юридичну особу. Закон дозволяє у тестовому режимі створити її без цього статусу, а надалі отримати його.

Щоб створити громадську організацію як юридичну особу також необхідно заповнити реєстраційну форму. ГО повинна мати назву, учасників, їй присвоюють ідентифікаційний код юрособи. Також організація має подавати звітність. 

Які документи потрібні:

Створення такої організації надає додаткові можливості — вона може виступати єдиним позивачем, отримувати фінансування від громадян та міжнародних донорів. Це дозволяє більш ефективно захищати суспільні інтереси. Організації з певною репутацією простіше звертатися до депутатів та відповідних органів влади. Якщо ж це робить обурений громадянин, він стикається з більшими складнощами та може не досягти результатів.

Громадська організація може отримувати кошти, які мають йти на реалізацію статутних завдань. ГО витрачає фінансування на судові збори та технічні витрати. Якщо ж організація велика, то кошти йдуть на заробітну плату тим людям, які там працюють або надають свої послуги.

При заповненні реєстраційної форми для створення громадської організації варто звернути увагу на те, що є можливість віднести ГО до Реєстру неприбуткових установ. Це означає, що організація, якщо і буде отримувати кошти, то не для прибутку, а для реалізації своїх статутних цілей — наприклад, на звернення до суду.

Тобто, щоб створити громадську організацію, необхідно об’єднатися з іншими людьми, разом узгодити статут, а потім подати документи для реєстрації ГО до структурного підрозділу Міністерства юстиції. Також обов’язково треба отримати статус неприбутковості.

Що варто знати про статут громадської організації

Статут — це базовий документ організації. У ньому вказані важливі моменти, які мають бути враховані. Зокрема, необхідно правильно визначити мету, завдання, напрями діяльності організації. Від цього залежить ефективність подальшої взаємодії з органами державної влади та місцевого самоврядування.

Громадська організація має показати, що її діяльність з захисту прав громадян співпадає із завданнями, які прописані у статуті. Наприклад, це може стосуватися містобудівних питань, забудови зелених зон, екології.

Цей момент є важливим, тому що були випадки, коли Верховний Суд визначав, чи має право організація подавати позов стосовно того або іншого питання. Наприклад, коли ГО «Громадська оборона» захищала інтереси у сфері екології, то підіймали питання, чи є ця організація природоохоронною з точки зору Орхуської конвенції та законодавства України. 

У цьому випадку суд досліджував зміст статуту громадської організації, а саме, чи передбачається у документі, що вони мають право захищати інтереси у сфері екології. У ГО це було зазначено у статуті, тому вона змогла взяти участь у судовому процесі та захищати відповідні права.

Якщо ж організація планує захищати права споживачів, це має бути зазначено у статуті. Тоді на неї буде поширюватись відповідний закон і вона зможе захищати інтереси споживачів будь-яких послуг. Така ГО може подати позов в інтересах суспільства.

Один із міжнародних кейсів щодо захисту прав споживачів був у Португалії, де громадська організація Deco подала позов проти телефонної компанії, яка вирішила стягувати плату з абонентів за активацію телефонних викликів. Організація захищала права усіх абонентів, а не окремих людей. Ця справа закінчилася укладанням мирової угоди, за умовами якої компанія зобов’язалася нараховувати абонентам додаткові безплатні хвилини для дзвінків у вихідні дні протягом кількох місяців. 

На цьому прикладі зрозуміло, що якби одна людина, яка зазнала збитків від незаконних дій компанії, навряд чи розпочала б судовий процес. Навіть якби вона це зробила, то не отримала б такого результату. Це той випадок, коли індивідуальне звернення є недоцільним.

Підготовка до судових процесів з захисту прав громадян: на що варто звернути увагу

Перед тим як суд оцінює законність або незаконність рішення (наприклад, про надання дозволу на забудову зеленої зони), він має переконатися у наявності інтересу у позивача.

Для ефективної роботи громадських організацій необхідно доводити наявність такого інтересу, тому це має бути прописано у статуті. Додатково необхідно зібрати звернення від членів організації та інших небайдужих громадян. 

Також потрібно проводити певну досудову роботу — направляти звернення до відповідних органів самоврядування та просити скасувати подібні дозволи, якщо вони були прийняті з порушенням закону. Також можна звернутися до посадовців під час громадських обговорень та віддати їм відповідні звернення.

Верховний Суд наголошує, що при розгляді справ щодо захисту суспільного інтересу суди мають враховувати положення статуту громадської організації, її мету, встановити чиї інтереси захищає організація та чи зверталися ці люди до неї раніше. Тому необхідно зібрати велику кількість документів, щоб це довести (зразки документів).

Організації, які захищають екологічні інтереси, можуть надати суду свій статут, де вказана ця інформація. Цього буде достатньо, проте краще мати додаткові документи, які підтверджують право відстоювати інтереси громадян у сфері екології.

ПОДІЛИТИСЯ