Ми на зв’язку

Якою буде Ініціатива “Партнерство «Відкритий Уряд» в регіонах України?

12 лютого у Дніпропетровській обласній державній адміністрації відбулася стратегічна сесія з обговорення впровадження “Ініціативи “Партнерство “Відкритий Уряд” в Україні та плану дій на 2016-2018 роки.

Під час сесії учасники ознайомились зі станом впровадження Ініціативи на національному рівні та в Дніпропетровській області. Представлено аналітичне дослідження «Реалізація Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд» в регіонах України». Дніпропетровщина – лідер серед областей України з новацій, які зводять нанівець корупцію та роблять владу відкритою для людей, у першу чергу через впровадження системи електронних торгів ProZorro та переведенням адміністративних послуг в режим онлайн.

Dnipro

Радник Голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Віталій Литвин підкреслив: «Громадські організації вже як невід’ємна частина обласної державної адміністрації».

Наталія Окша, заступник директора Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю, завідуюча відділом Секретаріату Кабінету Міністрів України поінформувала учасників про Ініціативу, її принципи, а також заходи з її реалізації в Україні. «Головна цінність Ініціативи – це партнерство уряду, інститутів громадянського суспільства та бізнесу як у плануванні заходів Ініціативи, так і в їх реалізації, спільна відповідальність за взяті зобов’язання», – зазначила Н.Окша. Крім того, Н.Окша нагадала, що зараз триває збір пропозицій до національного плану дій на 2016-2018 роки та закликала учасників подавати свої пропозиції.

У свою чергу, Леся Чміль, директор департаменту інформаційно-комунікаційних технологій, документообігу та електронних сервісів Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, акцентувала увагу на політиці та імплементації адміністративних послуг.  Поліпшення державних послуг є одним з п’яти великих викликів Ініціативи «Партнерство «Відкритий Уряд». Майже всі розвинуті країни та країни, що розвиваються, активно фокусують власні зусилля щодо розвитку електронних послуг власних держав. В країнах що розвиваються в електронних послугах бачать в тому числі і шлях до подолання корупційних зловживань шляхом виключення людського фактору із процесів надання послуг.  Україна суттєво відстає від розвитку електронних послуг, але протягом 2015 року відбулась суттєва активізація розвитку напрямку електронних послуг. На фоні відсутності чіткої позиції та візії щодо розвитку електронних послуг в суспільстві сформувався великий запит на оптимізацію адміністративних послуг взагалі та  електронних зокрема. Оскільки Міністерство економічного розвитку і торгівлі відповідає за політику у сфері надання адміністративних послуг нами була розроблена Стратегія реформування та розвитку системи надання адміністративних послуг. Серед головних сфер змін ми вбачаємо наступні:

  • упорядкування адміністративних послуг (реєстру);
  • удосконалення процедур надання адміністративних послуг (стандартизація);
  • підсилення ЦНАПів;
  • надання електронних послуг в електронній формі. 

«Наша стратегія побудована на концепції сервісної моделі, коли громадянин стає в центрі уваги і розглядає державу як цілісний суб’єкт надання послуг, власне як суб’єкт, який його обслуговує і робить його життя зручнішим, а процес отримання послуг простим і прозорим. Послуга повинна отримуватися за декілька годин або за три кліки в електронному вигляді».

«Ініціатива «Партнерство «Відкритий Уряд» пропонує можливості системного підходу до розв’язання проблем у різних сферах, як на національному, так і регіональному рівні. Її успіх найбільше залежить від того, щоб розробити та виконувати План дій, поєднуючи світові тенденції щодо відкритості даних та прозорості процесів управління з актуальними завданнями регіону/країни, – у постійній співпраці органів влади та організацій громадянського суспільства», – зауважила Діана Зубко, експерт демократичного врядування, проект «Демократизація, права людини і розвиток громадянського суспільства в Україні, Програми розвитку ООН.

Олеся Архипська, експерт з врядування Transparency International Україна, зазначила: «Дніпропетровщина дотримується основних цінностей Ініціативи – підвищення прозорості влади та тісне партнерство з громадськістю. Вона є лідером у впровадженні електронного урядування та електронної демократії серед областей. Побудована робота – це зразок створення технократичного уряду. Звичайно, такий менеджмент викликає величезну зацікавленість».

«Дніпропетровщина однією із перших областей приєдналась до Ініціативи “Партнерство Відкритий Уряд”  ще у 2012 році. І тоді, і зараз наша головна мета –  дати можливість будь-якому жителю області отримувати послуги в зручний час і в зручній формі. Дуже яскраві проекти – IGov і Віртуальний офіс (e-services.adm.gov.dp.ua) дозволили максимально наблизитися до цієї мети. З іншого боку, без взаємовигідного співробітництва та ефективної комунікації бізнесу, громадян і влади продуктивний розвиток області не є неможливим. В цьому на допомогу проекти електронних звернень «Е-контакт» (e-contact.adm.dp.ua), електронних петицій (e-petition .adm.dp.ua), робота з впровадженню ProZorro», – наголосила Тетяна Шаповалова, начальник управління інформаційних технологій та електронного врядування Дніпропетровської облдержадміністрації.

Після обговорення результатів реалізації Ініціативи за 2014-2015 роки відбулося стратегування плану дій на 2016-2018 роки у форматі “світового кафе”, модерацію якого здійснював Артем Романюков, Голова Правління ГО «Платформа Громадський Контроль». Представники громадських організацій змогли висловити та структурувати свої ідеї та пропозиції до майбутнього Плану дій за чотирма ключовими напрямами: «публічність та прозорість; взаємодія з громадськістю», «протидія та запобігання корупції», «покращення адміністративних та соціальних послуг» та «електронне урядування». Серед ідей були створення громадських “хабів” у регіоні, напрацювання по модерації інсуючої системи онлайн-звернень громадян “E-Contact”, а також пропозиції по ключових показниках ефективності або KPI.

Dnipro2

Усі напрацювання, наразі, обробляються співорганізаторами заходу та будуть оформлені у окремий перелік, який, сподіваємося, стане невід’ємною частиною Плану дій Ініціативи на найближчі два роки. Матеріали стратегічної сесії доступні на гул-диску.

Ініціатива «Партнерство “Відкритий уряд” – міжнародна ініціатива, спрямована на підвищення відкритості та прозорості влади. До неї приєдналося 69 країн, зокрема, й Україна. Стратегічна сесія ініціативи в Дніпропетровській облдержадміністрації проводилася спільно з Transparency International Україна, ГО «Платформа Громадський Контроль» за підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

ПОДІЛИТИСЯ