Ми на зв’язку

Відкритість та прозорість⁉️ Ні, не чули

Сесія міської ради Дніпра під приводом карантину пройшла в черговий раз у дворі мерії, де зазвичай паркують свої авто чиновники. Голосування відбувається як в кращі радянські часи – підняттям руки. Сесія проходить без журналістів, без містян, без доповідей службових осіб, рішення приймаються пакетно.

Таку процедуру проведення сесії у період карантину приймали із порушеннями, на чому наголошував ГромКонтроль, і зараз ми оскаржуємо це у суді. До речі, наступне засідання у цій справі – 11 серпня о 10:30. Запрошуємо усіх охочих.

⁉️Що наголосували⁉️

Відсьогодні не будуть публікуватись дані про те, як голосували депутати. Така практика суттєво порушує закон “Про місцеве самоврядування”, який зобов’язує оприлюднювати дані про те, хто з депутатів і за що голосує. На жаль, прозорість і підзвітність перед містянами – не на часі у міськраді.

Сьогоднішніми рішеннями обсяг запозичень громади Дніпра збільшили до 1,2 млрд грн (майже десята частина бюджету міста) та більше третини бюджету розвитку міста.

На додаток будуть ліквідовані найбільші міські парки, а конкретніше – їх юридичні особи – КП «Центральний парк культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка» та «Парк Лазаря Глоби». Вони разом із раніше ліквідованим КП “Парк “Сагайдак” будуть включені до складу КП «Дирекція територій і об’єктів рекреації». Централізація – 80 lvl.

З таким підходом напевно не варто чекати покращень у парках ім.Шевченко та ім.Глоби на 5-й рік роботи чинної міської влади. Яка, натомість, швидко знаходить 190+ млн грн на сумнівну “реконструкцію” пл.Шевченка та вул.Яворницького, під приводом чого комунальники зрубали десятки здорових дерев (наше розслідування з цього приводу – https://bit.ly/2WpduJQ)

👀Прозорість👀

Сьогодні ми спробували потрапити на сесію міськради та подивитися, як працюють та за які рішення голосують обрані містянами депутати. Однак охоронна структура мерії – КП Муніципальна варта (“герої” низки публікацій ГК – https://bit.ly/2E6D4gd) – не пустила нас на цей захід, мотивуючи тим, що наших активістів “немає в списках” та й взагалі – “карантинний режим”

На попередню спробу подати заявку на участь в сесії активісти ГК отримали цікаву відмову: доступ до будівлі міськради на час карантину закрито розпорядженням мера, а потрапити на місце проведення сесії, не зайшовши у будівлю, не можна… Та й загалом – в роботі сесії зараз можуть брати участь тільки депутати, вважають у мерії.

Зазначимо, “Муніципальна варта” є комунальним підприємством, яке має охороняти майно міськради. А усе інше – зупиняти людей, або застосовувати до них силу та закривати доступ – це повноваження правоохоронних органів. Статус “мерських армій”, які створені у різних містах України, доволі сумнівний та недостатньо врегульований законом, отже, у “муніципалів” завжди є простір для перевищення повноважень.

Ми викликали поліцію, яка склала протокол за фактом недопуску на сесію. Очікуємо на реакцію правоохоронців на цю прикру практику міської влади.

ПОДІЛИТИСЯ