Ми на зв’язку

Суд визнав противоправним Рішення мерії Дніпра

Виконком Дніпровської міськради у 2021 році дозволив яхт-клубу «Січ» проводити роботи з благоустрою території прибережної зони по вул. Набережної Перемоги. Посадовці віддали для будівельних робіт близько 20 гектарів землі. Але суд визнав, що рішення було незаконним.

Міськрада приховала інформацію щодо робіт на прибережній території Дніпра

Виконавчий комітет Дніпровської міської ради надав дозвіл на проведення благоустрою набережної Дніпра у 2021 році. Але місцеві жителі дізналися про це лише після того, як побачили тут будівельну техніку та вирубані дерева.

Роботи планували проводити від кола на ж/м «Перемога» та до кінця житлового масиву (навпроти будинків Набережної Перемоги, 110-134).

Варто зазначити, що це єдина зелена зона у цьому районі та улюблене місце для прогулянок містян — тут росте багато хвойних та листяних дерев, завдяки чому у цьому місці чистіше повітря, ніж в інших районах, де немає паркової зони. Натомість зелені насадження хотіли знищити.

Розпочалось усе з того, що навколо ялинок встановили стовпчики для паркану. Тут планували проводити будівельні роботи та почали вирубати дерева.

Проте місцеві жителі були обурені тим, що зелену зону хочуть знищити. Активні громадяни неодноразово мітингували проти незаконного будівництва, вимагали оприлюднити усі документи щодо робіт з благоустрою та провести консультації з екологами, біологами й іншими експертами.

Роботи розпочали з порушенням законодавства — дозвіл на них надали без проведення громадських обговорень, не проінформувавши про це містян, та не оприлюднивши відповідні документи, зокрема проєктну документацію. Також у дозволі не вказано, які саме роботи мають проводити на цій ділянці.

У документі вказано, що будівництво мало тривати упродовж 20 років. Проте, згідно зі ст. 26 п. 5 закону України «Благоустрій населених пунктів», строк дії подібного дозволу не може перевищувати одного року.

Таким чином виконком Дніпровської міськради порушив законодавство, а також права громадян у сфері благоустрою, тому що не провів обговорень щодо проєкту робіт з населенням. 

Посадовці були зобов’язані розробити та отримати схвалення проєкту з благоустрою території, до якого мали б мати доступ для ознайомлення місцеві жителі. Проте всупереч закону цього не зробили. 

Отже, міський виконком порушив суспільний інтерес територіальної громади Дніпра, який полягає у тому, що населення має право знати, які роботи будуть проводити поблизу прибережної зони.

Крім того, ця земельна ділянка розташована в межах природного комплексу Мандриківський, включена до складу Регіональної схеми екомережі області. Попри це, від моста на косу — у бік Південного мосту знищили понад 100 дерев.

Це суперечить ч. 1 ст. 16 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», бо на об’єктах благоустрою заборонено самовільно знищувати зелені насадження.

Екологи мали б провести відповідне дослідження та надати рекомендації, чи можна у цій зоні щось будувати, щоб це не завдало шкоди екосистемі. Без висновку експертів там не можна проводити будівництво.

Завдяки активності небайдужих громадян будівельні роботи у частині зеленої зони зупинили. Активісти висадили на цій ділянці нові дерева замість знищених.

Крім того, Міністерство довкілля та обласний департамент екології підтримали створення заказника «Заплавний ліс «Перемога» на цій території.  

Проте навпроти будинку Набережної Перемоги, 130 територія досі огороджена парканом.

Начальник КП «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів» Михайло Ступак ще у травні 2023 року казав про те, що тут планують встановити колектор більшого діаметра. Проте дозвіл на благоустрій не надає право проводити капітальний ремонт каналізаційних мереж міста.

Важливо розуміти, що під виглядом ремонту колектора тут продовжують незаконно вирубувати дерева.

Суд скасував дозвіл на проведення благоустрою частини прибережної зони

ГО «Платформа Громадський Контроль» звернулася з позовом до Дніпропетровського окружного адміністративного суду, щоб скасувати дозвіл на проведення робіт з благоустрою цієї території та просила визнати це рішення протиправним.

7 грудня 2022 року суд визнав незаконним та скасував рішення виконкому Дніпровської міськради. Крім того, визнав протиправною бездіяльність посадовців, які не проінформували населення щодо благоустрою. 

Третій Апеляційний суд Дніпра розглянув скарги від яхт-клубу «Січ», «Платформи Громадський контроль» та виконкому Дніпровської міськради.

22 березня 2023 року Апеляційний суд залишив у силі рішення щодо скасування дозволу на проведення робіт з благоустрою прибережної території.

Незаконне спорудження насипів та зведення будинків на воді

Крім того, на Перемозі зробили насипи у річці на незаконних підставах, дозвільних документів на це немає. Також на землях водного фонду зводять будинки та споруди. 

Усі служби, які проводили тут обстеження, стверджують, що будівельні роботи не проводять, техніки та обладнання на території немає. Але це не відповідає дійсності. 

З цього приводу ГО «Платформа Громадський контроль» зверталася до прокуратури, щоб прибрати ці насипи. Правоохоронці не відреагували на звернення та не пішли до суду.

Після чого громадська організація звернулася до поліції. Слідчі відкрили справу та передали її до суду. Суддя виніс рішення, щоб відповідні служби провели огляд цієї території. Екоінспекція та правоохоронці виїжджали на місце та зафіксували, що тут проводяться роботи.

Проте згодом прокуратура забрала усі матеріали, а подальший розгляд справи загальмували.

Ймовірно, що місцеві жителі не розуміють, що окрім зеленої зони там планують побудувати будинки, які у майбутньому планують здавати в оренду чи продавати. Проте наразі дозвільних документів на це немає.

Станом на квітень 2024 року у цьому місці досі працює будівельна техніка. Насипи, які сягають висоти чотириповерхового будинку, можна побачити з території яхт-клубу «Січ».

На прибережній зоні незаконно продовжують проводити будівельні роботи

Посадовці міськвиконкому мають виконати рішення суду та припинити будь-які роботи на цій території.

Проте виконавчий комітет Дніпровської міськради не погодився із рішеннями двох судів та намагається оскаржити їх у Касаційному адміністративному суді. Посадовці вимагають відмовити у задоволенні позову у повному обсязі. Касаційний адмінсуд відкрив провадження по цій скарзі.

У частині зеленої зони продовжують проводити роботи на незаконних підставах всупереч рішенню суду. На цій ділянці перекопали землю, тут досі перебуває будівельна техніка. Це ще один приклад того, як міська влада ігнорує «невигідні» для себе рішення суддів.

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Платформа Громадський Контроль» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ