Ми на зв’язку

Державна екологічна інспекція приховує факти про Яхт-клуб «Січ»

Останні роки річку Дніпро в районі житлового масиву Перемога самовільно засипають кілометровими насипними косами. При цьому Державна екологічна інспекція усіляко приховує факти, виявлені під час перевірок цих насипів

Що ховається за красивою картинкою яхт-клуб «Січ»

Яхт-клуб «Січ» на житловому масиві Перемога у місті Дніпро користується великою популярністю у містян. Відвідувачів приваблюють красиві зелені газони, водні канали, маленькі містки через нариті канали.

Втім мало хто з дніпрян знає, що громадська організація «Дніпровський спортивно-парусний яхт-клуб «СІЧ» (ЄДРПОУ: 25725262), яка і облаштувала цю територію насправді володіє лише невеликою земельною ділянкою площею  лише 1,1324 гектари. Усю іншу територію навколо ГО «Яхт-клуб «Січ» займає самовільно.  Більш того ГО «Яхт-клуб «Січ» причетна до противоправного спорудження кілометрових земляних насипів на річки Дніпро.

З зеленої зони яхт-клуб «Січ» або з коси Веслувального каналу добре видно працюючі поруч великі самоскиди, бульдозери, іншу будівельну техніку, яка активно засипає річку Дніпро.

На сьогодні акваторія в районі житлового масиву Перемога перекопана та засипана кілометровими косами, які уходять в річку Дніпро. Роботи ведуться без Дозволу на проведення робіт на землях водного фонду. Це суперечить вимогам ст.86 Водного кодексу України.

Зміни, яких зазнає річка Дніпро через спорудження насипів, можуть негативно впливати на життя та здоров’я місцевих мешканців. Шкодять екології.

Містян непокоїть, що буде з річкою

Дніпрян, які роками спостерігають роботи в акваторії Дніпра, така діяльність  вкрай непокоїли. Громаді було цікаво знати, який вплив на екологічний стан річки мають створені насипи, адже негативні наслідки люди могли відчути на власному стані здоров’я.

Серед органів влади захистом довкілля та природних ресурсів, а також контролем у сфері охорони навколишнього середовища займається Державна екологічна інспекція України.

З приводу впливу рукотворних насипів на екологічний стан річки Дніпро громадська організація «Платформа громадський контроль» звернулась із запитом до  Держекоінспекції Придніпровського округу. Просили надати інформацію про результат огляду насипів, створених внаслідок будівництва берегоукріплювальних та захисних споруд на землях водного фонду в районі Яхт-клубу «Січ», а також повідомити про результати дослідження стану води річки Дніпро у районі будівництва насипів.

Відповідь на запит «ГромКотролю» мав задовольнити суспільний інтерес, що сформувався через незаконні роботи на землях водного фонду річки  Дніпро.

Як чиновники пояснювали мовчанку і що вирішив суд

Начальник  Держекоінспекції Придніпровського округу Сергій Сологуб зізнався, що спеціалісти Держекоінспекції проводили огляд земельних насипів в районі Яхт-клубу «Січ», але відповідати на запит відмовився, пославшись на таємницю слідства. По діяльності Яхт-клубу «Січ» дійсно відкрито кримінальне провадження №4202304202000020 за ч.4 ст.197-1, втім це не давало права пану Сологубу приховувати інформацію.

Аби отримати відповідь на запит і захистити суспільний інтерес, який полягав в отриманні інформації про стан довкілля, «ГромКонтроль» подав до суду Позовну заяву. В заяві просили визнати противоправною відмову начальника ДЕІ Придніпровського округу Сергія Сологуба відповісти на запит та зобов’язати пана Сологуба надати інформацію, яка запитувалась.

Розглянувши адміністративну справу суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Надія Сліпець  позов «ГромКотролю» задовольнила і зобов’язала Держекоінспекцію Придніпровського округу надати інформацію про результати огляду насипів, зведених ГО «Дніпровський спортивно-парусний яхт-клуб «Січ» та про результати дослідження стану води річки Дніпро у районі будівництва насипів.

ПОДІЛИТИСЯ