Ми на зв’язку

Резонансні суди: до уваги ЗМІ та громадян

Цього тижня в судах пройдуть засідання одразу з кількох резонансних справ, пов’язаних з корупцією, зловживаннями чиновників міськради, порушеннями прав громадян.

Громадський Контроль запрошує представників ЗМІ та усіх зацікавлених громадян взяти участь: тільки суспільний резонанс не дозволить недореформованій прокуратурі та судам нишком “спустити на гальмах” резонансні справи.

У понеділок, 15 червня о 9.00 в Жовтневому районному суді Дніпра (вул.Паторжинського, 18А) призначено засідання у справі № 201/13136/18 від 30.11.2018 р. про розкрадання коштів під час ремонтів фасадів будівель на центральних вулицях Дніпра. Обвинувачений – Сергій Рєзник, екс-керівник департаменту стратегічного розвитку міськради, якого на хвилі скандалу навіть звільнили з посади. Його підозрюють у створенні схеми, за якої значний обсяг робіт із ремонтів фасадів на пр.Яворницького банально не виконувалися, а в ряді випадків були використані дешеві матеріали.

Цікаво, що прокурор Науменко, який має вляти обвинувачення на процесі, спочатку перестав запрошувати ключових свідків, а потім став пропускати засідання в суді (про це ГромКонтроль писав тут – https://bit.ly/37x1n1K).

Також 15 червня в Бабушкінському районному суді (пр.Яворницького, 57, вхід з боку вул.Грушевського – К.Лібкнехта) намічено засідання по справі директора департаменту ЖКГ міськради Владислава Грицая  (справа №: 200/5487/17 від 31.03.2017). Нагадаємо, ще в 2016-17 рр. ГромКонтроль провів розслідування і встановив, що під час “ремонту ліфтів” в будинках Дніпра департамент заплатив підрядникам мільйони гривень, а в цей же час багато підйомників, які мали відремонтувати за ці гроші, залишалися непрацюючими (а в деяких будинках їх не існувало зовсім) – https://bit.ly/3ceGngT. 

Взимку 2017 р. правоохоронці провели в департаменті Грицая обшуки. Справа була передана до Бабушкінського суду, де вона практично не рухається вже 3 роки, хоча збиток був встановлений одразу. Спочатку  справу розглядав “легендарний” екс-суддя Бабушкінського райсуду Леонов (якого тепер судять у Вищому антикорсуді за звинуваченням в корупції) Після того, як Леонов покинув суддівські лави, справу Грицая веде суддя Лариса Татарчук (https://bit.ly/3cZ89yl ). Цікавий момент:  прокурор Струков, який має підтримувати обвинувачення, ще восени 2019 р тепло вітав обвинуваченого рукостисканням (про це ми писали тутhttps://bit.ly/30HCgYv ).

У вівторок, 16 червня, заплановані ще декілька значущих судових засідань. Так, 16 червня о 9.00 в окружному адміністративному суді (вул.Янгеля, 4) призначено слухання справи № 160/3200/20 від 20.03.2020, яка стосується підвищення ставок земельного податку міськрадою Дніпра: влада в низці випадків підняла земельний податок до 12%, хоча максимальний його розмір може бути 3% (детальніше про це читайте тут – https://bit.ly/2UJwLEV). Справу слухає суддя Горбалінський, який вкрай неоднозначно розглядає справи проти міськради. Також дивним виглядає те, що на засідання у цій справі представники міськради приходили навіть під час карантину. При тому, що на більшість засідань по інших справах юристи мерії не з*являлися, мотивуючи тим, що “бояться захворіти”.

Також у вівторок о 10.15 у Дніпропетровському окружному адміністративному суді (вул.Янгеля, 4)
заплановане засідання за позовом ГромКонтроля і Save Dnipro  до міськради (справа №160 / 5925/20 від 29.05.2020 щодо незаконної вирубки дерев на пл.Шевченко та вул.Яворницького (https://bit.ly/2UGMjZR ). Також ми закликаємо міськраду працювати згідно до закону і дотримуватися усіх передбачених процедур. Наше розслідування з приводу “реконструкції” площі Шевченка переглянули понад 100 000 користувачів (https://bit.ly/3e3HrWB ). Справу розглядає суддя Захарчук-Борисенко. Відзначимо: у забезпеченні позову (що дозволило б зупинити вирубку дерев) суддя Захарчук-Борисенко і суддя Горбалінський відмовили.

Крім того, у вівторок, 16 червня о 9.30 в Третьому апеляційному адміністративному суді (ул.Жуковского, 23) заплановано слухання справи 160/10617/19 від 29.04.2020 щодо доступу до публічної інформації. Слухає справу суддя Семененко. Нагадаємо: міськрада засекретила низку важливих документів, в т.ч. – догани, премії та різні розпорядження мера Філатова, чим безпосередньо було порушено закон. Цей суд –  вже друга інстанція. Суд першої інстанції за позовом ГромКонтроля зобов’язав міськраду надати засекречену інформацію, але міськрада відмовляється це робити.

Вважаємо, журналістам буде цікаво побувати на засіданнях, отримати коментарі у фігурантів і представників прокуратури. Увага суспільства і резонанс не дозволять “спустити на гальмах” значущі справи.

ПОДІЛИТИСЯ