Ми на зв’язку

“Реформи у сфері закупівель. Наявні проблеми та шляхи їх вирішення”

 – круглий стіл з цієї теми  організував Громадський Контроль у Києві


У заході взяли участь представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі (зокрема – перший заступник Міністра Максим Нефьодов),  ДП Прозорро, Державної аудиторської служби, Transparency International Україна, Європейської бізнес-асоціації, учасники громадських організацій та представники бізнес-спільноти.

 

Серед головних тем,  які обговорювалися під час круглого столу – правки до Закону України “Про громадські закупівлі”. Також відбулась змістовна дискусія щодо ситуації в Державній аудиторській службі. Нагадаємо, цей орган має повноваження проводити моніторинг закупівель, які здійснюють розпорядники публічних коштів через Prozorro, але робить це недостатньо активно і наполегливо (приміром, наша публікація про це http://bit.ly/2YOnD1t)

 

У своїй доповіді представник Громадського Контролю Денис Селін наголосив: необхідно закріпити на рівні закону проведення допорогових процедур за конкурентними процедурами через систему Прозорро. Адже зараз в регіонах більше 50% закупівель на суми, менші ніж 200 тис. грн (для товарів та послуг), проходять за  допороговими процедурами, і дуже часто – без проведення тендерів у системі Prozorro. Отже, дуже великі кошти держави та громад використовуються непрозоро та неефективно.

 

Крім того, зазначив Денис  Селін, зараз ДАСУ демонструє майже повну бездіяльність  у боротьби з порушеннями в публічних закупівлях та не бажає притягати порушників до відповідальності. За останні 15 місяців  за порушення в закупівлях до адмінвідповідальності притягнуто лише 67 осіб. Більш ніж 70% моніторингу закупівель співробітники ДАСУ взагалі розпочинають на власний розсуд, і лише у 10% випадках в роблять це після листів громадських організацій, в яких повідомляється про порушення.


Вкрай низькою є результативність ДАСУ у контролі публічних закупівель: так, в 70% випадків замовники взагалі не усували порушення, які фіксувало ДАСУ в процесі моніторингу.  Цікаві цифри: виявлено (та не усунуто!) порушення в 1141 закупівлі, натомість складено лише 47 протоколів щодо притягненню до відповідальності.

На думку експерта, вирішенням проблеми може стати внесення змін до Кодексу про адміністративні порушення, які б дозволили притягати до відповідальності за усі порушення Закону “Про публічні закупівлі”.

У числі основних результатів круглого столу – запропоновано додати в проект закону низку правок, які запропонували бізнес-асоціації та громадські організації. Крім того, представники ГромКонтроля домоглися того, що центральний офіс Аудиторської служби розширено відповість на листи щодо моніторингу закупівель з кожного регіону: нагадаємо, ГК проводить комплексний проект з моніторингу публічних закупівель у партнерстві з громадськими організаціями з 6 областей України. “Це рішення пов’язане з тим, що в багатьох регіонах від Аудиторської служби на листи отримуємо формальні відповіді”, – зазначає Денис Селін.

ПОДІЛИТИСЯ