Ми на зв’язку

Пройшло 11 тижнів війни (77 днів).

1) За цей тиждень продовжився наступ ЗСУ у Харківській області. Війська рф сильно відступили від міста Харкова. Фактично вони контролюють смугу вздовж кордону завширшки близько 10 км. Там щодня триває артилерійська стрілянина між ЗСУ та орками.
2) Від позицій, контрольованих ЗСУ, до Білгорода близько 40 км. Тому артилерія може добивати. До Вовчанська менш як 20 км. Через місто Вовчанськ йде автомобільне та залізничне забезпечення Ізюмського угруповання військ рф. Тепер ЗСУ може відрізати цей маршрут.
3) Декілька причин, чому стало можливим наступ на Харківському напрямку – підхід низки західного озброєння та невелика кількість військ рф на цьому напрямку. В тому напрямку було близько 5 БТГр та на 1 БТГр (640 осіб) на 20 км фронту.
4) Судячи з пересування військ протягом останніх 2 тижнів, командування військ рф підкоригувало плани. Спочатку вони хотіли зробити два кільця оточення. Одне від Ізюма через Барвінкове-Межове до Гуляйполя (Запорізька область). Друге кільце через Білогорівку (Лиман) на Попасну (жовті стрілочки на карті). Тепер вони сконцентрувалися тільки на другому кільці оточення. Всі нові резерви рф перекидає на бої в Луганській області. Ситуація на Луганщині складна, бо відстань між угрупованнями орків на півночі та півдні вже менш як 30 км. Ворог постійно намагається форсувати річку Сіверський Донець і закріпитися на іншому березі. ЗСУ вже кілька разів руйнувала понтонні переправи, але орки продовжують ці спроби попри втрати.
5) США закінчує голосувати/підписувати документи, щоб по ленд-лізу Україна змогла отримати товари/послуги на 40 млрд доларів.
Ленд-ліз 2022 затверджений у розмірі 40 млрд $. Це значна сума, бо під час 2 світової війни СРСР за 4 роки отримала 160 млрд $ (за нинішнім курсом).
6) Для освоєння техніки НАТО потрібен час. Наприклад: для роботи на одній гаубиці М777 потрібно 8 осіб, нам передали 90 гаубиць, тобто треба 720 людей. Зараз навчили 370 осіб, тобто близько 50%. Повільні темпи навчання відтерміновують дати нашого контрнаступу.
7) Перша активна фаза війни тривала 4,5 тижня (до кінця березня). Потім був спад активності на 3 тижні. Після цього ворог розпочав другу фазу. Вона триває вже 3,5 тижні та є висока ймовірність, що найближчого тижня почнеться зниження активності. Швидше за все скрізь, крім Луганської області.
😎 Втрати за другу фазу у військ рф склали 433 танки (34%), за тиждень +8%, а втрати БМП/БТР склали 891 шт (28%), за тиждень +7%. Це значні показники, вони також вказують на те, що протягом 1-2 тижнів, більшість військ орків не зможе йти в активний наступ.
9) Наприкінці квітня до ЗСУ прибуло ряд західної допомоги, після чого збільшилися втрати артилерії та РСЗВ ворога (град, смерч). Наразі втрати артилерії та РСЗВ рф складають понад 25% від того, що в’їхало на територію України. При цьому щоразу, коли наша артилерія стріляє, війська РФ підіймають безпілотники. Як наслідок – у них збільшились і втрати безпілотників. За тиждень знищено 86 БПЛА ворога, загалом за весь час знищено 312 БПЛА (близько 20% зроблених у рф). Відео прикладу артилерійської дуелі можна подивитися тут https://youtu.be/fVw3AyMTtQU
10) Наші БПЛА та квадрокоптери теж збивають, тому продовжуємо допомагати волонтерам, які постачають всім хто потребує такого виду озброєння, в тому числі для артилерії ЗСУ.
11) Де можливі контрнаступи ЗСУ. У найближчі 2 тижні ЗСУ можуть пробувати невеликі наступи по Харківській області та на Вовчанськ-Куп’янськ. Також можливий наступ у Херсонській області, де зосереджено близько 7 БТГр ворога. На 1 БТГр припадає лінія фронту близько 20 км (як на Харківському напрямку), що дозволяє наступати. Третій напрям, де військ рф небагато і вони сильно пошарпані це Запорізький (13 БТГр). Але все залежить від того, коли ми зможемо накопичити резерв кваліфікованих солдатів із сучасною технікою.
Віримо у ЗСУ. Все буде Україна.
Ця публікація доступна у відео форматі за посиланням нижче.
https://www.youtube.com/watch?v=Z-Ekkgm73AA

P.S. Просимо всіх підписати петицію щодо Маріуполя. https://www.change.org/…/save-mariupol-192ea846-9fe1

P.S.2 Для зручності підрахунку часу використовуємо звіт часу з 24 лютого 2022, а не з 2014 року.

Дана публікація підготовлена в рамках проекта що реалізується ГО “Платформа Громадський Контроль” та фінансується Європейською Комісією. За зміст публікації несе відповідальність ГО “Платформа Громадський Контроль”

ПОДІЛИТИСЯ