Ми на зв’язку

Про тарифи на квартплату, рішення суду та створення монополії

3.02.2022 суд скасував рішення виконкому міської ради Дніпра, якими встановлювалися керуючі компанії у багатоквартирних будинках. Тобто — керуючі компанії для будинків, які обслуговують компанії ТОВ Екологія-Д та ТОВ К.О.Д обрані незаконно і як наслідок їх тарифи/рахунки є необґрунтованими.

Створення монополії:

1) У 2019 році міська влада проводить конкурс для керуючих компаній. При цьому, дуже дивно нарізаючи лоти: багатоповерхові та малоповерхові будинки кожного району зараховані як окремі лоти.

2) Початок конкурсу відбувався у напівзакритому режимі. Наприклад, щоб дізнатися про його проведення, потрібно за рік до цього передплатити окрему вкладку газети “Наше місто”, в якій оголошують про старт таких конкурсів. Точно невідомо, що публікації на сайті зроблені до конкурсу, а не після, і чи були ці публікації взагалі.

3) На 8 лотів, де вказано багатоповерхові будинки, допускали по одному претенденту на кожен лот. У 6 районах єдиним учасником і відповідно переможцем є фірма Екологія-Д, і у двох — ТОВ К.О.Д. А в збиткових лотах малоповерхової забудови перемагає КП Жилсервіс.

Хто стоїть за цими компаніями:

За наявною інформацією Фірма ТОВ К.О.Д через низку осіб пов’язана з самим Геннадієм Гуфманом та його оточенням (Гуфман — голова фракції ОПЗЖ в області). Наприклад, директором ТОВ К.О.Д є Максим Дегтяренко — інший депутат ОПЗЖ в обласній раді.

Також зв’язок можна відстежити через фірму ТОВ К.О.Д — на її користь передано готель ”Дніпропетровськ”, яким наразі володіє Гуфман.

Фірма Екологія-Д входить до орбіти братів Дубинських (тих, яких ФБР розшукують за шахрайство США).

Зв’язок простежується в 2 кліки:

  1. Директор Коваленко В.І. також керує ТОВ «Екосфера Дніпра».
  2. Екосфера Дніпро, згідно з матеріалами правоохоронців, проходить у справі про присвоєння неправомірної вигоди та підконтрольна братам Дубинським.

Чому ми судилися:

1) Саме у цьому конкурсі встановлювався тариф на квартплату. Розрахунок тарифів проводився окремо по кожному будинку та подавався на конкурс. При цьому компанії-переможці були зобов’язані детально розписати, як формується і з чого складається тариф по кожному будинку.
На жаль, жодних документів через інформаційні запити та звернення до поліції ми отримати не змогли. Навіть суд намагався отримати такі документи як у департаменті ЖКГ, так і у фірм-переможців. Все марно — документів та розрахунків тарифу немає. За майже 2 роки суду вони навіть не спромоглися створити заново такі документи.

2) Найгірша якість послуг та найгірші ціни для людей, і відсутність конкуренції. У Дніпрі близько 20 різних керуючих компаній, у багатьох з них тарифи на квартплату близько 5 гривень, а у фірмах, що виграли по більшості будинків, тариф від 6,5 до 8 грн. При цьому, найчастіше, жителі міста і зокрема члени нашої організації, взагалі не бачать факту надання послуг від фірм К.О.Д і Экология-Д. Саме через закритість конкурсу, за системою 1 лот — 1 учасник, місто отримало такі тарифи.

3) Закритість чи ігнорування процедур з боку міської влади, ставить громадян і громадські організації міста в глухий кут — фактично, ми не можемо надавати свої пропозиції та зауваження до ключових рішень, які у результаті стосуються всіх.

Які наслідки має рішення суду (на нашу думку):

1) З 3.02.2022 фірми К.О.Д та Екологія-Д не можуть вимагати квартплату, тому що немає документів на основі яких встановлені тарифи.
2) Всі борги, які нараховані фірмам К.О.Д та Екологія-Д, по суті не повинні стягуватися.
3) Люди можуть звернутися до суду та повернути гроші, які вони заплатили цим фірмам за 2 роки.
4) Міська влада зобов’язана провести новий прозорий конкурс для визначення керуючих компаній щодо будинків, які не ОСББ і в яких мешканці самостійно не обрали на зборах керуючу компанію.

Це все випливає з того, що суд скасував рішення виконкому №39 від 21.01.2020 та рішення конкурсного комітету №4. Юридичні документи про те як діяти за пунктами 1-3 ми намагатимемося підготувати протягом 2-3 тижнів.

У цій “схемі” брала участь міська влада — як мінімум, в особі керівника департаменту Грицая В.В., який проводив цей конкурс, а також в особі фірми з орбіти Гуфмана (ОПЗЖ) та Дубинських. На Дубинських правоохоронці також відкрили інші кримінальні провадження.

Ми продовжуємо захищати суспільні інтереси. Учасники нашої організації працюють над тим, щоб тарифи були деталізовані та прозорі, а конкурси проходили відкрито та з максимальною конкуренцією.

Третій апеляційний адміністративний суд максимально детально розбирався зі справою та виніс рішення, згідно з власною позицією. Навіть у якійсь частині з нами не погодився і намагався натякнути іншій стороні, що конкурсні документи у них мають бути. Тож дякуємо за об’єктивний розгляд справи!

P.S. З абсурдного — за словами міської влади, документів не було, оскільки у Департаменті ЖКГ їх нібито затопило, протягом кількох місяців. Ще раз, у Департаменті ЖКГ затопило документи, причому одразу після конкурсу.

P.S.2. Ми передаємо вітання начальнику поліції Дніпропетровської області Щадило А.А., саме його люди злили справу №12020040640001763 про втрату/ліквідацію документів конкурсу.

P.S.3. Усі охочі можуть підтримати нашу діяльність https://gromko.org.ua/pidtrymaty/

ПОДІЛИТИСЯ