Ми на зв’язку

Про гроші та наших місцевих депутатів

👉Ви мабуть знаєте, що місцеві депутати отримують гроші з місцевого бюджету в якості депутатського фонду. Фактично це певна сума з бюджету, яка резервується за депутатом місцевої ради на потреби його округу. У міських обранців є можливість направляти до 2 млн грн на вирішення проблем виборців, а ще 300 тисяч – на надання матеріальної допомоги городянам. У міській раді Дніпра налічується 64 депутати, які представляють інтереси мешканців міста.

🔥Аналітик Громадський Контроль проаналізував, куди і які суми планували витратити депутати Дніпра у 2019 році з бюджету 🔥

‼️Наш аналіз за 2019 рік стосується саме заявок на виділення коштів на певні цілі‼️ Заявки подають депутати, а затверджує їх міський голова. Після затвердження кошти спрямовуються профільному департаменту або установі (наприклад, Департаменту житлового господарства, благоустрою та інфраструктури і т. ін.) для виконання запитаних депутатом робіт/надання послуг. Так ось, виходячи з даних, які ми ретельно зібрали, можемо оцінити саме запити депутатів, затверджені мером.

👉До речі, 2019-й для наших міських депутатів – останній передвиборний рік: згідно з нормами законодавства, чергові вибори в місцеві органи влади (у випадку Дніпра – до міської ради) мають пройти восени 2020 року (але це не точно – ситуація може змінитися 🙂

А тому 2019 рік був особливо важливим та значущим для депутатів: як запам’ятають виборці роботу свого обранця – так і проголосують (або ні) на майбутніх виборах…

⁉️Давайте подивимося, на що просили гроші депутати міськради Дніпра⁉️

Почнемо з загальних цифр. Так, загальна сума затверджених депутатських заявок – це 128 млн 354 554 грн.

👉Найбільший обсяг ресурсів – 85% (за сумою грошей) депутати хотіли направити на ремонти будинків та благоустрій прибудинкової території. І це справедливо: стан житлового фонду та інфраструктури – плачевний, а крім того – перед майбутніми виборами лагодити-фарбувати-ставити вікна потрібно особливо ударно, щоб максимально задобрити виборців.

👉Близько 8% запитаних коштів повинні були піти на ремонти комунальних установ, близько 5% – на закупівлю товарів та устаткування для шкіл, садочків, лікарень тощо.

👉Також депутати активно запитували кошти на ремонт доріг, благоустрій й закупівлю обладнання для шкіл, садочків, лікарень, бібліотек, гуртків і творчих колективів. Прагнули допомогти військовим, студентам і людям похилого віку.

Як і завжди, серед всіх депутатських запитів вражають міні- і мега-заявк

👉Так, найскромнішою виявилася заявка депутатки Наталії Демідової в розмірі 645 грн на закупівлю баскетбольних м’ячів для юних спортсменів НВК №102.

👉А ось депутат (і водночас – заступник мера) Михайло Лисенко (до речі, фігурант кримінальної справи про скандальний ремонт Нового мосту) просив виділити 1,065 млн грн на придбання 2-х ігрових комплексів, які мають бути встановлені між будинками №9 по вул.Коробова та №3 по вул. Ю.Кондратюка (мешканці ж/м Покровський (колишній Комунар), перевірте будь-ласка – чи стоять там ігрові комплекси?)

👉А депутат Юрій Акуленко, наприклад, просив 400 тис. грн на поїздку оркестру народних інструментів “Пролісок” в столицю Австрії м. Відень на фестиваль хорів та оркестрів. Сподіваємося, наші таланти успішно виступили на мистецькому заході за рахунок громади Дніпра🙂

👉Найзагадковішою заявкою заінтригував депутат Сергій Пустовий: він запросив 84 тис. грн на “Поточний ремонт дитячого та спортивного обладнання”, проте не вказав ані установу, ані адресу, за якою мав проходити ремонт …

👉Найбільш іміджевою заявкою порадував місто та своїх виборців депутат Микола Царенко. Він попросив у міста (в особі мера Філатова) 35 тис. грн на “проведення міжнародної конференції під гаслом “Будівництво. Архітектура. Дизайн. Нерухомість. Комфорт та якість життя, форми і методи залучення іноземних інвестицій” за участю вітчизняних та зарубіжних спеціалістів в ресторані “Хутір”.
Причому виділити ці кошти досвідчений депутат попросив у рамках “Муніципальної програми формування і просування позитивного іміджу, розвитку міжнародних зв’язків та підвищення інвестиційної привабливості міста Дніпра на 2016 – 2020 роки”.

‼️Отакої. До речі, раніше пан Царенко теж хотів витратити гроші громади на незрозумілі ініціативи з неясною ефективністю‼️

👉Депутати Олег Григорук та Руслан Вишневецький, неодноразові фігуранти розслідувань ГромКонтроля, просили виділити близько 180 тис. грн для організації підписки на видання Наше місто, яке виключно позитивно розповідає городянам про роботу міської влади. До речі, в 2018 р. підписував на газету своїх виборців і депутат Олег Тупиця, котрий зазначений на сайті міськради як “професор кафедри політології ДНУ”.

👉Спортивно, модно, молодіжно. Той же пан Тупиця, а також депутати Григорій Гельфер та Артем Павлов просили виділити по 50 тис. грн на організацію заходу “Міський турнір з футболу среди студентської молоді міста” і призовий фонд до нього. Дуже сподіваємося, що студенти успішно поганяли м’яча і навіть отримали призи – знову ж таки за рахунок городян.

👉Ті ж шановні депутати просили профінансувати за рахунок міста на скромні суми в 5, 5 і 6 тис. поселення в готелі учасників “Всеукраїнського дебатного турніру «Come together!» в рамках “Комплексної програми розвитку молодіжної політики та національно-патріотичного виховання молоді на 2017 – 2021 роки”. Сподіваємось, дебати серед молоді пройшли вдало:)

👉Гуляти з розмахом. Значно ширше виступив депутат Володимир Панченко (якому ГромКонтроль також присвятив низку розслідувань http://bit.ly/2w9ESBd ) попросив 191 тис. грн на “проплату послуг розважальної програми фестивалю “Самар-Дніпро-Купала”. Як то кажуть – даєш видовища для виборців за гроші громади…

👉Порадував своїх виборців-собаківників і депутат Микола Слободянюк, який просив виділити 199 тис. грн на “Придбання обладнання та встановлення комплексу для вигулу собак за адресою: вулиця Набережна Заводська, 53”. До речі, за цією адресою знаходиться Льодова арена, а поруч з нею – Парк Новокодацький. Ми з величезним інтересом хочемо дізнатися (і просимо наших читачів перевірити та надіслати фото), xb встановлено там майданчик для вигулу собак?

👉Інтригуюча заявка – 98,1 тис. грн на “Поточний ремонт малих архітектурних форм” – надійшла від депутата Михайла Кутузова (до речі, від деяких інших депутатів теж). Пан Кутузов на сайті міськради вказаний як “приватний підприємець”. Цікаво, які саме МАФи хотів полагодити народний обранець за гроші громади?🙂

👉Нарешті, під завісу 2019 року депутати (наприклад, Артем Павлов, Артем Хмельников та Анастасія Староскольцева) просили у міста грошей на… новорічні подарунки для вихованців дитячих садків та учнів шкіл. Ми віримо, що хлопчики й дівчатка отримали солодощі, а народні обранці – задоволення від виконаної роботи 🙂

Раніше ГромКонтроль провів ретельні дослідження і зробив цікаву інфографіку про “депутатські гроші” за 2017-й та 2018-й роки .

ПОДІЛИТИСЯ