Ми на зв’язку

Податки на землю на 2020 рік

💪🏻Ми виграли суд і суд скасував підвищення податку на землю з 3% до 12%.
😕Нагадаємо, що розмір земельного податку встановлює міська влада. До середини 2018 року він для більшості бізнесу становив 0,75-1%. Потім міська влада підвищила податок до 2-3%. А наприкінці 2019 року міська рада Дніпра ухвалила, що в 2020 році для багатьох сфер встановлюється податок у розмірі 10-12%.

Це рішення порушувало закони і норми Податкового кодекса, але міська влада пішла на це. Варто зазначити, що в більшості великих міст податок на цей момент становить близько 1%, тому бізнес там відкривати дешевше.

Ми виграли апеляційний суд, це рішення набрало законної сили. Тому платити треба за старою ставкою (3% і нижче). Всі, хто сплатив податок за завищеною ставкою 10-12%, можуть просити в податковій перерахунок, і сплачені кошти підуть в рахунок майбутніх періодів.

Розберемо рішення суду
https://reyestr.court.gov.ua/Review/92929117
1) Міська рада не провела регуляторну процедуру. Фактично не було жодних громадських обговорень, я передбачає закон.
2) Порушені норми Податкового кодексу.
3) Зміни ставок мають прийматися за 6 місяців до настання наступного року: ця норма також не була дотримана

Також варто врахувати рішення Антимонопольного комітету, який зазначив, що ці рішення є дискримінаційними, оскільки для бізнесу з однієї категорії встановлені різні ставки.

Підсумовуючи: ми продовжимо через суди добиватися, щоб всі важливі рішення проходили публічне обговорення з обґрунтуванням всіх ставок і з дотриманням всіх норм, передбачених законом.

ПОДІЛИТИСЯ