Ми на зв’язку

Під виглядом “локалізації” уряд хоче змінити правила Prozorro і створити нові можливості для корупції

Під виглядом “підтримки українського виробника” і “локалізації в машинобудуванні” уряд намагається встановити антиконкурентні норми в державних закупівлях, а також створити підґрунтя для корупції. До таких результатів призведе прийняття законопроекту №3937 “Про внесення змін до Закону України “Про Публічні закупівлі” (https://bit.ly/2ZKfOMj ).

‼️Суть у тому, що уряд пропонує надати преференції продукції українського виробництва при закупівлях машинобудування. За наявності 35% українських компонентів в собівартості товару виробник отримує перевагу під час аукціону в Prozorro – 30% нецінової частині оцінки.

👉За розрахунками Київської школи економіки, така “локалізація” відразу позначиться на ціні імпортного аналога, який подорожчає на 42,8% (https://bit.ly/2ZG1TGZ). Тобто український фермер, приміром, не зможе купити комбайн, який в Україні не виробляють – і втратить врожай.

В цілому неконкурентні преференції для продукції українського машинобудування при торгах в Prozorro можуть призвести до втрати 591-642 млн дол США для економіки країни, впевнені в КШЕ.

👉Сумнівне нововведення різко розкритикували експерти і профільні організації громадянського суспільства та представництво ЄС в Україні.

👉Команда Громадський Контроль впевнена, що набагато кращий спосіб підтримати вітчизняного виробника – зменшити податкове навантаження, прибрати дрібні перевірки правоохоронців, зробити пільгове кредитування.

👉Новація від уряду може призвести до порушення Україною норм Угоди про асоціацію з ЄС, домовленостей про Зону вільної торгівлі з низкою країн і угоду зі Світовою організацією торгівлі.

👉Також ініціатива про “локалізацію” створює величезні корупційні ризики: одна тільки “видача довідок про локалізацію” може стати корупційним клондайком для чиновників, а “українські виробники” за старою традицією будуть закуповувати імпортні вироби, “доточувати напилком” і клеїти на них ярлик “Зроблено в Україні “.

ГромКонтроль вважає, що прийняття проекту закону # 3739 в нинішній редакції принесе більше шкоди, ніж користі.

До речі, подібні спроби “злегка змінити” правила прозорих закупівель нібито в інтересах вітчизняних виробників робилися кілька років тому, коли в Раді активно лобіювали т.зв. законопроект “Купуй українське” (ми розбирали цей кейс тут https://bit.ly/2Z3woYs ).

ПОДІЛИТИСЯ