Ми на зв’язку

Передаємо знання та навички поліції

Громадський Контроль провів низку семінарів для співробітників Управління захисту економіки Національної поліції з Дніпра та області, Запоріжжя, Кропивницького та ін. регіонів. Також участь у заняттях взяли представники Податкової поліції.

Семінари відбулися з метою підвищення кваліфікації правоохоронців в рамках співробітництва Громадського Контроля з Дніпропетровським державним університетом внутрішніх справ.

Під час семінарів розглядалися основи роботи з системою електронних закупівель Prozorro, а також відкритими реєстрами та базами даних.

Зараз корупція активно перейшла на місцевий рівень, і саме тут генерується значний обсяг зловживань. Тому правоохоронцям варто дуже прискіпливо придивлятися до різноманітних комунальних структур, підприємств та установ, які покликані ефективно та економно використовувати гроші громади. Втім дуже часто припускаються свідомих зловживань.

Експерт ГромКонтроля Денис Баранець розповів правоохоронцям про функціонування та системи держзакупівель ProZorro. Окреслив головні проблемні моменти та порушення, на які мають звернути увагу силові структури.

Під час наступного семінару Ілля Рибаков на практиці показав, як за допомогою сучасних баз даних, реєстрів та пошукових інструментів правоохоронці можуть знаходити помітні зловживання. Це – численні порушення у закупівлях, придбання товарів та послуг у одного чи тісно пов*язаних постачальників, відсутність штрафних санкцій у договорах та ін.

Ілля Рибаков познайомив правоохоронців с можливостями відкритих реєстрів. Зокрема, розповів про роботу системи Edata, яка дозволяє відстежувати рух державних коштів через казначейство. Окреслив можливості системи 007.org.ua, яка дозволяє детально відстежувати витрати державних та комунальних структур і знаходити можливі прояви корупції та зловживань. Також експерт розповів про Clarity Project – ефективний інструмент пошуку інформації про юридичних осіб, їх зв*язки, участь у державних та муніципальних тендерах, поділився лаф-хаками з пошуку даних в Реєстрі нерухомого майна та на Кадастровій карті України.

Правоохоронці активно цікавилися сучасними інструментами пошуку та візуалізації даних, можливостями реєстрів, які можуть бути корисні у роботі.

Команда Громадського Контролю має надію, що ці інструменти та методи дозволять правоохоронцям еффективніше викривати корупцію. Матеріали та дані з наших розлідувань ми завжди залюбки надаємо представникам силових структур. І загалом завжди відкриті для співпраці – заради перемоги справделивості.

ПОДІЛИТИСЯ