Ми на зв’язку

Мерія Дніпра приховувала список бомбосховищ

Понад рік від початку повномасштабного вторгнення міськрада не оприлюднювала список укриттів, де могли б сховатися люди у Дніпрі під час атак РФ. Посадовці відмовились надавати цю інформацію у 2022 році, прикрившись воєнним станом. Оприлюднили ж частковий перелік вже після того, як «Платформа Громадський Контроль» подала позов до суду.

Дніпровські посадовці приховували інформацію щодо розташування бомбосховищ

У зв’язку з постійними обстрілами, які тривають від початку повномасштабного вторгнення, у вересні 2022 року ГО «Платформа Громадський Контроль» направила запит до міськради з проханням надати інформацію щодо переліку бомбосховищ та укриттів на території Дніпра.

Зокрема, просили надати таку інформацію:

  • перелік споруд подвійного призначення та сховищ цивільного захисту;
  • протирадіаційних та найпростіших укриттів.

Ця інформація становить суспільний інтерес, бо в Україні триває війна, загроза для життя людей зберігається кожного дня. Оприлюднення мапи бомбосховищ може вберегти містян від поранень.

Попри це місцева влада не оприлюднила жодного списку укриттів упродовж 2022 року. Люди не були ознайомлені з повним переліком місць, де можна сховатися під час атаки РФ.

Список укриттів має бути доступним для усіх дніпрян, бо вони можуть потрапити під обстріл у будь-який момент та отримати поранення. Крім того, вони мають бути ознайомлені з правилами поведінки у цих приміщеннях та тим, у якому стані перебувають бомбосховища.

Департамент громадського порядку та цивільного захисту міськради відмовив у наданні інформації у 2022 році. Посадовці аргументували це тим, що під час дії воєнного стану надання цих даних тимчасово неможливе, бо їх розповсюдження загрожує національній безпеці. 

Проте цей аргумент суперечить забезпеченню безпеки та збереженню життя людей під час війни.

Також у відповіді міської ради Дніпра, яку підписав директор Департаменту громадського порядку і цивільного захисту Олександр Чудновський, перелік бомбосховищ пообіцяли надати після закінчення війни. Тобто вони збиралися надати інформацію, коли вона вже буде непотрібна населенню, і відмовляються її оприлюднити, коли вона є життєво необхідною.

Отже, міська рада незаконно відмовилась надати суспільно важливу інформацію, яка дозволить вберегти людей від поранень. 

Суд зобов’язав посадовців міськради надати список бомбосховищ та укриттів 

ГО «Платформа Громадський Контроль» направила позов до суду, у якому просила визнати відмову у наданні переліку укриттів протиправною та зобов`язати Дніпровську міськраду надати запитувану інформацію.

Представники міськради наполягали на тому, що відповідь на запит відстрочили, а не відмовили у її наданні. Також наголосили, що ця інформація є обмеженою.

У березні 2023 року Дніпропетровський окружний адміністративний суд задовольнив позов частково. 

Суддя визнав, що посадовці міськради незаконно відстрочили надання інформації про розташування укриттів та бомбосховищ. Проте у висновку зазначив, що вони не відмовили у наданні інформації, а саме відстрочили відповідь на запит.

Суд постановив, щоб міський Департамент громадського порядку і цивільного захисту розглянув запит повторно.

Ми подали скаргу в апеляційну інстанцію, просили скасувати рішення Дніпропетровського окружного адмінсуду та задовольнити позов у повному обсязі.

Міськрада також оскаржувала рішення суду та просила відмовити у задоволенні позову.

У червні 2023 року Третій апеляційний адмінсуд скасував рішення першої інстанції та виніс нове. 

Відмову у наданні інформації визнали незаконною та зобов’язали Департамент громадського порядку і цивільного захисту надати перелік бомбосховищ, протирадіаційних, найпростіших укриттів та споруд подвійного призначення на території Дніпра.

Цікаво, що за тиждень до рішення суду посадовці все ж таки опублікували частковий список укриттів на сайті міськради.

Міськрада Дніпра надала інформацію про укриття у неповному обсязі

У серпні «Платформа Громадський Контроль» також отримала інформацію від посадовців щодо бомбосховищ та укриттів, але не в повному обсязі. У переліку були зазначені переважно найпростіші укриття — підвали у дитсадках, школах тощо. Капітальних бомбосховищ, які зводили за часів СРСР, у списку майже не було.

Крім того, деякі документи, які направила міськрада, мали повністю неякісне сканування.

Тому громадська організація знов звернулась до суду з проханням надати інформацію у повному обсязі та відповідної якості, щоб можна було прочитати документи. Також вимагали накласти штраф на керівника департаменту у розмірі 5100 гривень.

Суд встановив судовий контроль та зобов’язав посадовців міськради надати звіт про виконання рішення упродовж тридцяти робочих днів.

Міський Департамент громадського порядку і цивільного захисту надав звіт у встановлений строк. Проте суд не затвердив його та встановив новий строк для його подання, тому що посадовці міськради відправили інформацію поштою за юридичною адресою, а не тією, що була вказана у запиті.

Ситуація з бомбосховищами у Дніпрі

1 червня 2023 року міський голова Дніпра Борис Філатов підписав розпорядження про те, що усі укриття мають бути відчинені цілодобово. Це сталося після трагедії у Києві, де внаслідок атаки РФ загинули люди. Вони не змогли потрапити в сховище, яке було зачинене.

Міський голова наголосив, що Фонд держмайна відмовляється передати бомбосховища місту, щоб їх могли привести у належний стан.

Відповідаючи на це звинувачення, у Фонді держмайна повідомили, що Дніпровська міськрада декілька разів проігнорувала пропозицію взяти в управління укриття на території міста.

Зокрема, це запропонували зробити 27 квітня 2022 року. Проте це було не перше звернення — раніше про це повідомляли у 2018 і 2019 роках.

«Дніпровська міськрада лише 14 вересня відповіла, що розглядає цю пропозицію, а 5 жовтня що розгляне її лише після того, як ФДМУ підготує їх до використання як захисні споруди», йдеться у повідомленні.

У Фонді держмайна наголошують, що в бюджети українських міст можуть закладатися кошти на ремонт та облаштування сховищ, натомість у ФДМУ немає коштів, щоб ремонтувати ці споруди самостійно.

Відповідати ж за облаштування укриттів має міська влада, кошти на ці потреби є у міському бюджеті.

 ***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Платформа Громадський Контроль» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

 
ПОДІЛИТИСЯ