Ми на зв’язку

Мерія Дніпра не виконує судове рішення

Дніпровська міська рада дала дозвіл на благоустрій прибережної захисної смуги в двох локація міста, думку територіальної громади питати ніхто на став. Такі дії міської влади зачіпали суспільний інтерес та порушували українські закони.

Нехтування законом з боку мерії

Закон України дає громадянам право брати участь в обговоренні проєктів благоустрою населених пунктів, де вони мешкають.

Таке право громади є ефективним важелем, який дозволяє містянам відстоювати та захищати суспільний інтерес. Малоймовірно, що люди погодять знищення скверу чи частини парку заради зведення бізнес-центру або підтримуються облаштування парковки замість зеленого газону.

Натомість міська рада Дніпра регулярно порушує суспільний інтерес, забуваючи про права громадян. Не став винятком і ситуація, яка потрапила в поле зору громадської організації «Платформа громадський контроль».

11.02.2022 на сайті міської ради з’явився проєкт рішення Виконкому про надання дозволу приватній компанії «Днепрспецремонт» (ЄДРПОУ 31256586) на улаштування пляжної зони в районі Веслувального каналу на ж/м Перемога та проведення благоустрою в районі озера Куряче, що на лівому березі Дніпра. З громадою проєкт ніхто не обговорював, влада позбавила містян ефективного важеля, який дозволяв захищати суспільний інтерес.

Всі роботи мали провести протягом березня 2023. 

Де саме на Веслувальному каналі мали улаштувати пляжну зону, як вона буде виглядати та які межі матиме містянам не повідомлялося. Так само нічого не було відомо про благоустрій на озері Курячому. На сайті мерії містилися лише текстова частина проєкту без жодних графічних матеріалів. Такі дії чиновників міської ради також порушавали законодавство. 

«ГромКонтроль» направив міському голові Борису Філатову заяву, в які попросив показати, як буде виглядати облаштована пляжна зона в районі Веслувального каналу на ж/м Перемога. Також організація просила обговорити проєкт з громадськістю. В мерії Дніпра це робити відмовилися.

Що вирішив суд

«ГромКонтроль» звернувся до суду. Суди першої та другої інстанцій встали на сторону громадської організації.

Суд визнав протиправною бездіяльність Виконкому Дніпровської міської ради, яка полягала у тому що громаду не було залучено до обговорення проєкту благоустрою міста та в тому, що людей не було повідомлено як виглядатимуть локації після благоустрою.

Також суд зобов’язав міську раду повторно розглянути заяву «ГромКонтролю» та урахувати правову оцінки, яку суд надав у своєму рішенні. 

Мерія грає некрасиво

02.05.203 Управління забезпечення примусового виконання рішень у Дніпропетровській області відкрило виконавче провадження №71691849 по виграному «ГромКонтролем» позову. 14.09.2023 виконавчого провадження було закрито.

Натомість рішення суду виконано не було. Лист, якій міська рада надіслала «ГромКонтролю» на виконання судового рішення, не містив ані проєкту благоустрою з улаштування пляжної зони в районі Веслувального каналу також не були призначені консультації з громадськістю.  Текстову частину проєкт про надання дозволу на облаштування Веслувального каналу та благоустрою озера Курячого просто прибрали з сайту міської ради.

Через суд «ГромКонтроль» оскаржив Постанову про закриття виконавчого провадження №71691849. Судом ВП №71691849 було поновлено.

Тепер добиватися виконання Дніпровською міською радою рішення суду доведеться через встановлення судового контролю. 

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Платформа Громадський Контроль” і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ