Ми на зв’язку

Допомогаємо міськрадам ставати більш підзвітними перед громадою

З березня 2021 року Громконтроль спільно з  командою програми “Прозорі міста” проводили зустрічі з метою підвищення рівня підзвітності міських рад Покрова, Слов’янська, Бахмута, Краматорська, Маріуполя та ін. Командою було створено робочі групи зі спеціалістами та представниками органів місцевого самоврядування,  та за 4 місяці проведено більше 10 заходів, в яких взяли участь близько 50 осіб. Під час зустрічей фахівці міст ознайомилися з методологією підзвітності та окремими індикаторами, що фіксують рівень підзвітності міста, отримали практичні рекомендації, зокрема в таких сферах як комунальні підприємства, землекористування та будівельна політика, соціальні послуги та ін.

Міста активно втілюють надані рекомендації, так, наприклад, Краматорська міська рада запровадила на офіційному сайті зворотну форму з оцінювання якості надання соціальних послуг мешканцями міста.  Отриманні через сайт пропозиції та відгуки отримувачів послуг також будуть опрацьовані та показані у звіті з моніторингу надання соціальних послуг населенню.  Покровська міська рада 13 травня оприлюднила проєкт рішення про затвердження Положення про бюджетні слухання, після  ухвалення котрого містяни можуть вносити свої пропозиції щодо розподілу грошей в основному кошторисі міста. Також Маріупольська міська рада внесли ряд змін у своїй діяльності, що сприяють більшій підзвітності, як от до наявного реєстру приміщень, які були виведені із статусу службових, додали інформацію про вартість приватизації житла за 5 років.

На зустрічах з містами окремо проговорили про переваги, які надає платформа Transparent cities для місцевої влади,  а також про те, що ОМС через особисті кабінети на платформі мають можливість оперативно реагувати на запити мешканців стосовно нагальних проблем міста. 

Аналіз недоліків роботи міських рад відповідно до оновленої методології підзвітності та врахування місцевою владою рекомендацій командами Громконтролю та програми «Прозорі міста», а також активне використання онлайн-платформи сприятиме підвищенню рівня підзвітності українських міст. Громконтроль і надалі проводитиме роботу для  покращення комунікації між ОМС та громадою.

Робочі зустрічі з ОМС проводяться в межах проєкту «Transparent Cities: електронна платформа взаємодії громадян та місцевої влади для забезпечення підзвітності та належного врядування» а фінансової підтримки Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ