Ми на зв’язку

Чи може депутат міськради заробити $150 тисяч за п’ять років?

За останні п’ять з половиною років в період висування і депутатства сім’ї Руслана Вишневецького змогли придбати три квартири та один заміський будинок. При цьому, останні два роки Руслан, бувши депутатом, працював заступником директора КП “Дніпровські пороги”, а дружина була безробітною. За два роки роботи в КП Вишневецький заробив 422 000 грн. Однак, минулого року Вишневецькі змогли купити будинок площею 381 кв.м. У декларації вказана вартість будинку – 500 000 грн. (18000 $). За нашими оцінками, ринкова вартість такого будинку в кілька разів більша і становить близько 50-150 тис. $.

“Заниження” вартості нерухомості сім’я Вишневецьких, ймовірно, практикує не перший раз, адже офіційно отриманих доходів явно недостатньо на придбану ними власність за ринковими розцінками.
У вересні 2015 незадовго до того як Руслан Вишнивецький був обраний депутатом, його дружина купила квартиру на 93,6 кв.м на вулиці Комунарівська. Ціна квартири не вказана. А через п’ять місяців, в лютому 2016, Руслан купує ще одну квартиру площею 63,7 кв.м. У декларації вказана вартість покупки 150 000 грн або близько 80$ за один квадратний метр. Нам всім варто повчитися у депутата вмінню якісно торгуватися. Нагадаємо, що в той період активно формувалася депутатська більшість в міськраді та, за нашою інформацією, багатьом депутатам пропонували “плюшки” за перехід в більшість, а Руслан виявився в більшості.
У 2018 депутат Вишневецький розлучився і майже відразу одружився знову. Нова дружина мала заощадження в розмірі 100 000$ і в жовтні того ж року придбала квартиру площею 61,7 кв.м на Калиновій. За квартиру заплатили $19 000, що також нижче за ринок.
І хоча Руслан Вишневецький балотувався в 2019 році до Верховної Ради, а в 2020 році до міськради Дніпра, це не вплинуло на його добробут. Виборча кампанія коштує від 50 до 500 тис.грн, але цих витрат в його деклараціях ми не виявили. Проте виявили, що в 2020 році він продав квартиру за 800 тис.грн, причому двома роками раніше за цю саму житлоплощу він заплатив 150 000 грн. Дональд Трамп позаздрив би такій рентабельності.
Паралельно депутат прикупив будинок площею 381 квадрат та земельну ділянку в с.Чумаки. При усіх витратах за 2020 рік добробут Вишневецьких збільшилася на $10 000.
Ще один цікавий факт: в декларації Вишневецького за 2020 рік засвітилася його теща, жінка на пенсії, проте з непоганими заощадженнями – майже $150 000 $. Хтозна, можливо вона теж полюбляє швидкість.
Ми задумалися звідки могли взятися кошти на гарну нерухомість і зробили такі припущення: каламутні закупівлі КП, допомога фірмам друга Івана Борисенка вигравати солідні тендери на охорону структур міськради або тендери на загальну суму 11 млн грн, що виграло ТОВ “Рукост”. Випадково цим ТОВ керує брат похресниці Вишневецького.
Ми не віримо в містику і дивних збігів обставин, а також у фантастичне вміння торгуватися. Маючи резонні підозри в незаконному збагаченні, ми передали всі матеріали в поліцію і НАЗК.

Дані, зазначені в публікації, взяті з відкритих джерел, в тому числі реєстру декларацій і реєстру майнових прав.
Відео будинку доступне за посиланням https://youtu.be/7mQQHLrh71s

ПОДІЛИТИСЯ