Ми на зв’язку

Боротьба за збереження історичної спадщини (історичних будівель)

Більшість міст  світу намагається  зберегти свої історичні будівлі. В Дніпрі одним з таких будинків є будівля «Палацу профілактики», який збудований в 1926 році архітектором Олександром Красносельским. До 2016  році там працювала міська поліклініка, але потім почалися дивні справи.

Наприкінці 2022 року в ЗМІ з’явилися фотографія занедбаного стану будівлі.  Тож команда “ГромКонтролю” вирішили  дослідити ситуацію та звернутися до суду. Хоча культурну спадщину має охороняти місто, по факту цього не відбувається. Так виявилось, що в 2019 та 2020 роках в будівлі відбулося дві масштабні пожежі, при яких згорів дах та обвалилися перекриття.  Ця схема дуже подібна до тієї, за якою руйнували лікарню Червоного Хреста, а потім на її місці збудували  ЖК Geneva (будувала фірма, близькі до оточення Гуфмана та Корбана, – ТОВ «Будівельно-монтажне товариство Дніпро» (ЄДРПОУ 41042382))

“ГромКонтроль” подав документи до  суду про  доєднання  до справи, яку  подала прокуратура по захисту і відновлення цієї історичної будівлі.   Міська рада, в свою чергу   підписала Охоронний договір на захист будівлі і пообіцяла її відновити, на основі цього  вмовила прокуратуру вдімовитись від позову.

Команда  “ГромКонтролю” не повірили, що міська рада Дніпра реально щось реалізує. Тому по цій справі  з урахуванням, що нас не долучили повноцінно до справи під час її закриття в суді, ми дійшли до Верховного Суду, де встановлено, що нас мають повноцінно долучити і почати розгляд справи спочатку. 

Тепер до нового судового розгляду серед іншого прокуратура вийшла за такими вимогами:

  • визнати протиправною бездіяльність Дніпровської міської ради та КП «Міські активи», яка призвела до руйнування пам’ятки;
  • провести консервацію та реставрацію пам’ятки.

А ми в свою чергу побачили, що  ніяких робіт по цій будівлі протягом майже року зроблено не було.

Цей кейс  важливий  для розуміння захисту публічного інтересу. Адже можна побачити, що громадськість може долучатися до подібних справ і прокуратура не  може просто так відмовитись від позову, який раніше подала.  Відповідне тлумачення можно побачити у вже наведеному рішенні Верховного  суду. 

Ми закликаємо  громадськість продовжувати  відстоювати публічні інтереси. Якщо не боротися за захист історичних пам’яток, то  всі такі будівлі будуть знесені, а на їх місцях із застосуванням корупційних схем зведуть багатоповеревірхи. Історичний вигляд міста буде знищено.

Надаємо  приклади документів, які подавали до суду, всі охочі можуть їх використати.

Звернення до суду першої інстанції. Звернення до суду другої інстанції. Звернення до суду третьої інстанції.

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО “Платформа Громадський Контроль” і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ