Ми на зв’язку

25 травня у Дніпрі відбувся форум Валить нельзя остаться

 

Організаторами заходу виступили Платформа Громадський Контроль та ініціатива  Savе Dnipro.
Форум відбувся за підтримки Європейського Союзу та Фонду National Endowment for Democracy


Головна тема форуму Валить нельзя остаться / ЕСО – екологія та реформи, актуальні можливості для покращення навколишнього середовища та розвитку “зеленого” бізнесу.
Участь у заході взяли близько 250 зацікавлених гостей з Дніпра, Кривого Рогу, Запоріжжя, Києва, Маріуполя та ін. міст. Це – активісти, підприємці, державні менеджери, депутати, ветерани АТО, студенти, числені представники ЗМІ.

“Цього року ми вибрали дуже об’єднуючу тему, яка максимально цікавила нашу цільову аудиторію – середній (або креативний) клас. Зробили захід спільно з екологічним рухом Save Dnipro”, – зазначив співзасновник форуму, голова правління ГО “Платформа Громадський Контроль” Артем Романюков.

Серед  спікерів заходу, які вразили учасників цікавими та змістовними виступами – Остап Семерак, міністр екології та природних ресурсів України; відео-зв’язком приєдналася до учасників Форуму Руслана (Лижичко), співачка, глобальний амбасадор відновлювальної енергії у світі; Наталія Бойко, заступниця міністра енергетики та вугільної промисловості України; Василь Задворний, генеральний директор ДП “ПРОЗОРРО”, Ірина Черниш та Павло Ткаченко з Save Dnipro; Максим Бородін, депутат міської ради Маріуполя, переможець проекту “Нові лідери” на ICTV, Євгенія Аратовська, ініціатива “Україна без сміття”, Люба Колосовська, проект “Батарейки, здавайтеся!” та інші цікаві гості.


Відео заходу  –
тут або тут

Виступи спікерів викликали велику зацікавленість та жваві дискусії. Згідно з форматом форуму, учасники та представники ЗМІ мали змогу поставити питання гостям після виступів.

Лейтмотив заходу – позитивні зміни у справі захисту навколишнього середовища можливі і здійсненні. Досягають цих змін громадські активісти та екологічні ініціативи. Які наполегливо вимагають від представників влади та бізнесу (зокрема – найбільших промислових компаній – забруднювачів) реагувати на вимоги суспільства та вирішувати гострі проблеми.

Це доводить нещодавній успішний кейс від команд Save Dnipro – встановлення електрофільтру на 10-му енергоблоці ДТЕК Придніпровської ТЕС. Цього важливого кроку після кількарічного тиску активісти домоглися від промислового гіганта і найбільшого забруднювача Дніпра.

 

Зусилля активістів високо оцінив міністр екології Остап Семерак:
“… Вони боролися і з головним забруднювачем міста – Придніпровською ТЕЦ, і в якійсь мірі з Мінприроди. Потім це змінилося на нашу співпрацю. Я розповів їм про ОВД (оцінка впливу на довкілля – процедура, запроваджена у 2017 р. з метою  забезпечення права громадян на безпечне довкілля – прим.ред.) Вони взяли на озброєння і силою закону домоглися встановлення очисних фільтрів на трубі… Вважаю, що реформа екологічноі сфери можлива лише за послідовного та невідворотнього (зокрема, для бізнесу) впровадження Угоди про асоціацію з ЄС (еко-директив, прописаних в ній) та тиску екологічних громадських організацій на бізнес і владу всіх рівнів”.

 

Форум “Валить нельзя остаться” вже третій рік поспіль проводить громадська організація Платформа Громадський Контроль. Головна ідея заходу – продемонструвати суспільству, що перетворення можливі в Україні, ще рано пакувати валізи та шукати кращої долі за кордоном, а варто  досягти змін вдома.

За три роки проведення Форум “Валить нельзя остаться” став популярним та впливовим майданчиком для лідерів думок, підприємців, активістів з Дніпра, Києва та інших областей. Тут відбувається фаховий та компетентний діалог про реформи, перетворення в Україні та успішні кейси, які вдалося реалізувати на рівні держави та регіону зусиллями державних менеджерів, громадських  активістів, представників бізнесу.

В рамках Форуму традиційно збираються благодійні внески, які цього року будуть спрямовані на створення системи вимірювання вмісту дрібнодисперсного пилу у повітрі. Ба більше – просто під час Форуму учасники за рахунок власних внесків могли власноруч зібрати власну міні-станцію моніторингу стану повітря. Її можна повісити за вікном квартири або офісу та стати частиною глобальної моніторингової мережі
Довідкова інформація

Сайт Форуму: http://valitnelziaostatsia.com/
ФБ-сторінка: https://www.facebook.com/valitnelziaostatsia

ПОДІЛИТИСЯ