Ми на зв’язку

Знову переслідування активістів!

ГромКонтроль разом з низкою організацій вимагає від правоохоронних органів оперативного розслідування підпалу будинку голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна!

23 липня вночі в Києві стався вибух у будинку Віталія Шабуніна, після чого будинок загорівся. На щастя, ніхто не постраждав: Віталія з дітьми не було в будинку, а батьки встигли вибігти на вулицю.

Громадський Контроль розцінює цей інцидент, як агресію проти антикорупційного активіста. Цей зухвалий акт насильства – продовження брудної кампанії тиску та залякування громадських активістів, передусім – антикорупціонерів, що триває по всій Україні. 

Тільки у 2019 році зафіксовано 83 випадки переслідування активістів в Україні, 29 із яких стосувалися активістів, що протистоять корупції, організованій злочинності та незаконній забудові ( https://bit.ly/3f0L0N2 ). Лише за першу половину поточного року задокументовано щонайменше 48 випадків нападу і тиску на громадських активістів в Україні, а 12 інцидентів стосувалися безпосередньо антикорупційних активістів.

Віталій Шабунін та інші представники Центру протидії корупції протягом останніх років зазнають систематичного переслідування та фізичних нападів ( https://bit.ly/2BpENwj ). Також проти активістів фабрикують кримінальні справи та влаштовують замовні дискредитаційні кампанії ( https://bit.ly/2E9NFHf ).

В той же час у Дніпрі існує аналогічна практика. Кілька років тому від нападу постраждав учасник ГромКонтролю Геннадій Кириченко – йому у відповідь на боротьбу із незаконними парковками знищили автівку ( https://bit.ly/2ZRleGo

Тиск на антикорупціонерів тривав за минулої влади і не припинився за теперішньої. Це – пряма загроза європейському вибору України, черговий удар по іміджу країни в очах наших зарубіжних партнерів.

Україна досі залишається небезпечною країною для роботи громадських активістів та правозахисників, а її активні громадяни, які намагаються просувати реформи та протидіяти корупції, часто змушені платити за це безпекою, здоров’ям і навіть своїм життям, як це сталось із Катериною Гандзюк.

ГромКонтроль разом з іншими громадськими організаціями впевнений, що президент Володимир Зеленський має публічно засудити напади на Шабуніна та інших антикорупційних активістів, справи яких потребують уваги правоохоронців, а ситуацію з підпалом будинку взяти під особистий контроль. Адже без жорсткої реакції правоохоронців та покарання виконавців та організаторів насильство проти громадських активістів можуть, на жаль, продовжуватися.

Голова держави має чітко і зрозуміло дати сигнал усій владі про те, що час зупинити шалену кампанію з тиску на громадянське суспільство та його представників, яку розкручують в т.ч. певні депутати від правлячої партії СН. 

Також закликаємо Президента та Верховну Раду відправити у відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова як особу, яка персонально відповідає за саботування реформи поліції та систематичну безкарність винуватців нападів на громадських активістів в Україні протягом останніх шести років.
Заяву  щодо переслідування антикорупційного активіста Віталія Шабуніна з  вимогою знайти винних підписали представники 42 громадських організацій України, зокрема – Громадський Контроль ( https://bit.ly/3fUhE43 )

ПОДІЛИТИСЯ