Ми на зв’язку

Як друзі мера “оформлюють на себе” нерухомість в Дніпрі

Кінотеатр “Салют” і 9 гектарів землі на набережній Ж/М Перемога перейшли у власність і право користування людей, наближених до Геннадія Корбана та Бориса Філатова.

Розберемося, як відбувалося отримання кінотеатру “Салют” та землі під ним, з урахуванням того, що дану операцію готували 3 роки.

1) Спочатку фірма ТОВ “СЕРВУС ЛЮКС” взяла кінотеатр в оренду.

2) Потім вони начебто зробили деякі покращення в занедбаному кінотеатрі. Правда, потім всі покращення згоріли через дивні пожежі.

3) Посилаючись на ці покращення, міська влада у 2020 році дала дозвіл викупити кінотеатр не шляхом відкритих торгів, а просто за ціною оцінки.

4) ТОВ “СЕРВУС ЛЮКС” купила кінотеатр площею 2272,6 кв.м, ціна за 1 квадратний метр склала 136 $, така ціна явно нижча за ринкову. На цей час ринкова ціна в тому районі приблизно 300-500 $ за квадрат.

Але, важлива не тільки будівля — куди важливіша земля, фактично люди отримали всю землю біля “Салюту”, а це 1,4 га землі. Паралельно, в рішенні міської ради 136/6 від 21.04.2021 змінюється призначення землі, тепер вона для будівництва домів.

Тобто кінотеатр знесуть, а на його місці та території що прилягає, побудують багатоповерхівку.

Голосували за це в основному депутати від “Пропозиції”, “ЄС” і “ОПЗЖ” як в минулому скликанні, так і в цьому.

ТОВ “СЕРВУС ЛЮКС” володіє Оксана Чуприна, вона напряму пов`язана з Геннадієм Корбаном. Зв`язок з Корбаном простежується через ТОВ “Дніпроуніверсал”, акціями якої володіє Оксана, а керує підприємством Ігор Бірман (бізнес-партнер Корбана) і в якому довгий час бенефіціаром вказувалася Вікторія Корбан. Варто зазначити, що чоловік Оксани Чуприної це Володимир Горб. Володимир був депутатом від партії “Укроп” і є бізнес-партнером Корбана за цілою низкою проєктів. 

Варто зазначити, що Чуприна володіє землею разом із Валерією Аксельрод, дружиною Філатова і Олегом Корбаном (батьком Геннадія).

Ну а проживають Чуприна, Філатов і Корбан в ЖК”Амстердам”, так званій “тіньовій мерії Дніпра”, тож для розв’язання питання по “Салюту” далеко ходити не довелося.

1 кілометр приватної набережної. 

Всю набережну від МакДональдзу на колі Перемоги, до коси на Перемозі передали ПОГ (підприємству об’єднаних громадян). Цій юр. особі міська рада передала 8 гектарів землі на Ж / М Перемога-5, при цьому передали разом з усією пішохідною зоною на набережній, разом з деревами, тобто загалом передали всю ширину набережної. Ця юр. особа вже встигла за 110 млн грн провести тендер на забудову території (перша черга (https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-04-02-003080-a). Ясна річ, з жителями прилеглих територій ніяку забудову не погоджували та навряд чи будуть погоджувати. Рішення сесії про передачу №270 / 44 від 24.04.2019, а ділянки можна побачити на кадастровій карті (https://cutt.ly/snfojyR та https://cutt.ly/KnfoD75).  

У даного ПОГ Всеукраїнський РВСЦ прописані благі цілі, що вони допомагають людям з інвалідністю і так далі. Тільки з цим не дуже в’яжеться споруда причалу та обслуговування суден. З рішення сесії 306/62 видно, що такий причал буде на виході на косу у Ж/М Перемога-5 (на їх кілометрі набережної). Також сильно насторожує місце реєстрації цієї юр.особи,  зазначено, що це Старокозацька 58 (Будівля біля облради) Будівля на Старокозацькій давно належить структурам близьким до Корбана і де не реєструється недружні юр. особи. 

Дивним чином на цей ПОГ в найближчі роки зайде близько 1 млрд бюджетних грошей на серію будівництв по Дніпру. І вже ПОГ буде вибирати підрядників і фірми, які освоять ці гроші. Чому ці гроші заходять не на державне підприємство або іншу державну або комунальну юридичну особу залишається загадкою. Як і те чому саме ПОГ треба було передавати землю.

Як підсумок: 

1) Якби міська влада хотіла наповнити бюджет, то будівля кінотеатру салют продавалося б на відкритому аукціоні й ціна була б вище у 2-10 разів. Сподіваємося рано чи пізно так і буде. Наприклад, грошова оцінка землі тут 69 млн грн.

2) Ми вважаємо, що будь-які забудови на набережній і в зоні де люди проводять дозвілля повинні проходити публічні обговорення. 

3) Тільки розголос може зупинити такі схеми надалі й змусити правоохоронців розслідувати цю махінацію (документи передаємо).

P.S. Це ж підприємство ПОГ Всеукраїнська РВСЦ вже раніше отримало 3,86 гектара на косі на Червоному камені (рішення №190 / 48 від 25.09.2019) і планує за 1 млрд грн побудувати там реабілітаційний центр для людей з інвалідністю”. Але тендера вже зараз йдуть з явним “схематозом”. 

P.S.2 Згідно з законом продавати приміщення без аукціону можна тільки при неодмінних поліпшеннях, тому в публікації  ми вказали, що вони зробили поліпшення

P.S.3 Всі охочі можуть підтримати нашу діяльність https://gromko.org.ua/pidtrymaty/



ПОДІЛИТИСЯ