Ми на зв’язку

Віджим нерухомості в Дніпрі. Квартири. Частина 1

Десятки об’єктів нерухомості підприємців міста та 10500 квадратних метрів елітної нерухомості в центрі Дніпра ціною понад 150 мільйонів вкрадені у нас із вами. Та це – тільки один з епізодів “роботи” групи осіб. Один з її керівників – Віталій Мархасін, колишній заступник мера, одіозний регіонал, “тітушковод”, замішаний в різних корупційних скандалах. В останні роки він сформував групу з віджиму нерухомості на сотні мільйонів гривень. Раніше ми стикалися з Мархасіним в 2015 році, коли на посаді керуючого справами міськради він намагався “робити схеми в транспорті” (писали про це тут)

Схема настільки велика, а об’єктів так багато, що матеріал буде в двох частинах. Сьогодні розповімо про ЖК Кіровський – елітну новобудова в центрі Дніпра. І саме тут “угруповання” Мархасіна “віджало” 10500 квадратів.

Як відбувалося “віджимання” 10500 квадратних метрів в ЖК Кіровський? Зв’язки розписані на схемі, а алгоритм дій – нижче в тексті.

Крок 1. Захоплення.
Як можна вкрасти такий величезний об’єкт у всіх на виду і залишитися в тіні? Легко! Головне – правильно обрати момент!

2018 рік, структури Коломойського, що втратили активи під час окупації Криму, після рішення арбітражного суду Гааги домагаються в українських судах арешту акцій “дочок” російських банків в Україні. Банки починають сипатися один за одним. Серед банків – і російський ВТБ банк, в який у листопаді 2018 вводять тимчасову адміністрацію. А вже 18 грудня Правління НБУ приймає рішення про ліквідацію банку.

А тепер слідкуйте за датами. 27 листопада, вже після введення тимчасової адміністрації в банк, нібито житловий комітет одного будинку на проспекті Поля в Дніпрі створює комунальне підприємство “ЮРИДИЧНА РЕЄСТРАЦІЯ НЕРУХОМОСТІ ТА БІЗНЕСУ”, яке, як виходить із назви, планує надавати нотаріальні послуги. Реєстрацію проводить Іван Семенуха, співробітник схожого підприємства, але заснованого нібито сільрадою в Одеській області. А вже 13 грудня, за 5 днів до рішення про ліквідацію банку, один з реєстраторів новоствореного комунального підприємства, Юрій Гладков, переписує 49 об’єктів нерухомості. Переписує на нікому невідомого львів’янина Олександра Висоцького. Який, швидше за все, і сам не знає, що був власником такої кількості нерухомості.

Нагадаємо, що в цей момент ВТБ банк і все його майно вже належить Фонду гарантування вкладів (тобто нам усім). І Фонду ще належить розраховуватися з українськими вкладниками банку. Серед захоплених об’єктів 46 знаходяться в одній будівлі.

ЖК Кіровський – 23-поверховий новобуд в центрі Дніпра, що будувався на гроші ВТБ банку, якому з 2015 року належало 311 об’єктів нерухомості в цій будівлі. Банк розпродавав це майно, і на момент введення в 2018-му році тимчасової адміністрації таких об’єктів залишилося 46. 43 квартири, загальною площею майже 4500 квадратних метра, і весь первий і частина другого поверхів будівлі – майже 6000 квадратних метрів комерційної нерухомості.

Крок 2. Точка входу.
Формальною причиною для зміни власника реєстратор Юрій Гладков вказав “додаткове рішення суду Індустріального району міста Дніпро від січня 2016 року”. Рішення виніс скандально відомий суддя Віктор Мороз (http://bit.ly/310Tj5P), який знаходиться в бігах з літа 2018 року, а суддівські повноваження втратив ще в квітні 2018 року. Тільки от невдача – опубліковано це рішення було вже аж… 11 січня 2019 року, хоча Закон дає на це всього 5 днів після прийняття рішення, а не 3 роки. Правила реєстрації нерухомості говорять, що, в разі відсутності тексту судового рішення в реєстрі, реєстратору заборонено проводити реєстраційні дії. У такому випадку він має звернутися до відповідного суду. І тільки після отримання завіреної копії проводити реєстрацію.

Відповідь Індустріального суду – єдиний паперовий документ, в якому міститься текст цього рішення, адже матеріали справи були загублені судом. А складений і відправлений документ був вже після того, як Юрій Гладков перереєстрував майно банку. У самому ж тексті цього рішення фігурує нерухомість в місті “Дніпро”. З урахуванням того, що рішення нібито було складено в січні 2016 року – суддя Мороз за півроку до події знав про перейменування міста з “Дніпропетровська” в “Дніпро”. Тож не дивно, що текст цього рішення з’явився в реєстрі аж в 2019 році. А з урахуванням того, що суддя Мороз передбачав не тільки перейменування, а й точний перелік об’єктів, які банк не зможе продати до введення тимчасової адміністрації – виникають обгрунтовані сумніви, що суддя Мороз взагалі має відношення до цього незаконного рішення. Але з цим розбиратися буде вже ДБР – саме в підслідності бюро знаходяться судді.

Крок 3. Захист награбованого.
Тепер, як кажуть, “стежте за руками”. Відразу після того, як Гладков за неіснуючим на той момент рішенням суду перереєстрував майно банку на підставну особу, шахраї починають ховати сліди махінацій від покупців. Спершу Гладков перереєстрував майно з львів’янина Висоцького на ТОВ “СТАН БУД СТРОЙ ЕЛЕКТРО”, яке належить … тому самому Висоцькому. Тимчасова адміністрація банку, виявивши факт захоплення майна, не сидить склавши руки. Судячи з матеріалів судового реєстру, 17 січня 2019 року вже відкрито кримінальну справу за фактом незаконного заволодіння майном банку. А 31 січня на майно вже було накладено арешт.

Наступним кроком щодо захисту награбованого і полегшення його реалізації став розділ величезного нежитлового приміщення на 1-му поверсі будівлі. Робить це Іван Семенуха, той, що реєстрував комунальне підприємство. Так з одного об’єкта з’являється 89. Одразу після розділу Семенуха так само реєструє ще один перепродаж. Цього разу – на користь ТОВ “Вірджінія Пром”. Формально продаж проходив через товарну біржу “СІЧЕСЛАВСЬКА ПРАВОВА”. Така нахабна схема значно ускладнила арешт майна: поки банк добивається арешту одного об’єкта – його перетворюють в 89 інших і через, скоріш за все, фіктивний аукціон змінюють власника. І навіть арешти не зупиняють спроб шахраїв продати майно – у цей час на всіляких майданчиках висять оголошення про продаж цієї нерухомості за ціною значно нижче ринкової. Порівняйте їх зі списком квартир з того самого рішення суду. Ціна на крадену квартиру після торгу знижується до 400-500 $ за квадратний метр.

Одну з таких квартир і придбав в іпотеку Віталій Мархасін. Через складний ланцюжок вирішив закріпити за собою одну з квартир.

Крок 4. Дійові особи.

Важливим елементом всієї схеми стали ті самі реєстратори комунального підприємства “ЮРИДИЧНА РЕЄСТРАЦІЯ НЕРУХОМОСТІ ТА БІЗНЕСУ”. Саме вони реєстрували сотні операцій з нерухомістю на підставі неіснуючих рішень суду. І саме тут і з’являється сім’я Мархасіна.

Це підприємство зареєстроване в Дніпрі за адресою вул. Мостова, 2А. За цією ж адресою зареєстровано адвокатське об’єднання “КОНЦЕПЦІЯ ЗАХИСТУ”, яке представляє КП в судах, і “Товарна Біржа «Січеславська правова», через яку проводиться перепродаж майна, що ускладнює його повернення. Зараз біржа належить Олександру Михлику і Ірині Капран, яка і керує біржею. Серед власників біржі свого часу фігурували раніше вже згаданий реєстратор Іван Семенуха, і Олександр Михлик, і Юлія Мархасіна. Це – донька нашого знайомого і діючий прокурор. Приміщення, в якому зареєстровані підприємства, також належить Мархасіній і Капран.

Олександр Михлик через низку підприємств пов’язаний вже з Віталієм Мархасіним. Наприклад, до грудня 2019 року Михлик був директором ТОВ “ТОРГОВИЙ ЦЕНТР” СТАРОМОСТОВИЙ”, єдиним власником якого був Віталій Мархасін.

Крок 5. Наслідки.

Ще з січня 2019 року порушено кримінальну справу за статтею “Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або групою осіб”. Карається цей злочин термінами від 5 до 12 років з конфіскацією. Але, судячи з матеріалів судового реєстру, фігурантів під варту не взято, а злочинці, нікого не боячись, продовжували захоплювати об’єкт за об’єктом.

Протягом останнього тижня кількох фігурантів схеми було затримано, затримувався й Віталій Мархасін Подивимося, чи будуть “злиті” затримання і чи доберуться правоохоронці до всіх учасників схеми. У схемі брали участь також судді? а частина виконавців добре знайома з прокурорами та іншими правоохоронцями, тому буде велика спокуса зам’яти справу.

Ми закликаємо Генерального прокурора, ДБР (саме в їх підслідності – судді і прокурори), поліцію і міністра юстиції втрутитися в ситуацію в рамках своїх обов’язків і повноважень. Кожен день зволікання знищує інвестиційну привабливість країни і руйнує долі людей, які постраждали від безкарної діяльності злочинців.


Отжим недвижимости в Днепре. Квартиры. Часть 1.

Десятки объектов недвижимости предпринимателей города и 10 500 квадратных метров элитной недвижимости в центре Днепра ценой более 150 миллионов гривен, украденных у нас с вами. И это – только один из эпизодов “работы” группы лиц. Один из ее руководителей – это Виталий Мархасин: бывший зам.мера, одиозный регионал, титушковод, замешанный в разных коррупционных скандалах. В последние годы он сколотил группу по отжиму недвижимости на сотни миллионов гривен. Ранее мы сталкивались с Мархасиным в 2015 году, когда на должности управделами горсовета он пытался “делать схемы в транспорте” (писали про это тут)

Схема настолько большая, а объектов так много, что материал будет в двух частях. Сегодня расскажем про ЖК Кировский – элитный новострой в центре Днепра. И именно здесь “группировка” Мархасина “отжала” 10 500 квадратов.

Как происходил “отжим” 10 500 квадратных метров в ЖК Кировский: связи расписаны на схеме, а алгоритм действий – ниже в тексте.

Шаг 1. Захват.
Чтобы украсть такой огромный объект у всех на виду и остаться в тени, главное – правильно выбрать момент!
2018 год, структуры Коломойского, потерявшие активы во время оккупации Крыма, после решения арбитражного суда Гааги добиваются в украинских судах ареста акций “дочек” российских банков в Украине. Банки начинают сыпаться один за одним. Среди них – и российский ВТБ банк, в который в ноябре 2018 вводят временную администрацию. А уже 18 декабря Правление НБУ принимает решение о ликвидации банка.

А теперь следите за датами. 27 ноября, уже после ввода временной администрации в банк, якобы жилищный комитет одного дома на проспекте Поля в Днепре создает коммунальное предприятие “ЮРИДИЧНА РЕЄСТРАЦІЯ НЕРУХОМОСТІ ТА БІЗНЕСУ”, которое, как исходит из названия, планирует оказывать нотариальные услуги. Регистрацию проводит Иван Семенуха, сотрудник схожего предприятия, но учрежденного якобы сельсоветом в Одесской области. А уже 13 декабря, за 5 дней до решения о ликвидации банка, один из регистраторов вновь созданного коммунального предприятия, Юрий Гладков, переписывает 49 объектов недвижимости. Переписывает на никому неизвестного львовянина Александра Высоцкого. Который, скорее всего, и сам не знает, что был собственником такого количества недвижимости.

Напомним, что в тот момент ВТБ банк и все его имущество уже принадлежит Фонду гарантирования вкладов (то есть нам всем). И Фонду еще предстоит рассчитываться с украинскими вкладчиками банка. Среди захваченных объектов 46 находятся в одном здании.
ЖК Кировский – 23-этажный новострой в центре Днепра, строившийся на деньги ВТБ банка, которому с 2015 года принадлежало 311 объектов недвижимости в этом здании. Банк распродавал это имущество, и на момент введения в 2018-м временной администрации таких объектов осталось 46. 43 квартиры, общей площадью почти 4500 квадратных метра, весь первый и часть второго этажей здания – почти 6000 квадратных метров коммерческой недвижимости.

Шаг 2. Точка входа.
Формальной причиной для изменения собственника регистратор Юрий Гладков указал “дополнительное решение суда Индустриального района города Днепр от января 2016 года”. Решение вынес скандально известный судья Виктор Мороз, который находится в бегах с лета 2018 года, а судейские полномочия утратил еще в апреле 2018 года. Только вот незадача – опубликовано это решение было уже аж 11 января 2019 года, хотя Закон дает на это всего 5 дней после принятия решения, а не 3 года. Правила регистрации недвижимости говорят, что, в случае отсутствия текста судебного решения в реестре, регистратору запрещено проводить регистрационные действия. В таком случае он должен обратиться в соответствующий суд. И только после получения заверенной копии проводить регистрацию.

Ответ Индустриального суда – единственный бумажный документ, в котором содержится текст этого решения, ведь материалы дела были утеряны судом. А составлен и отправлен документ уже после того, как Юрий Гладков перерегистрировал имущество банка. В самом же тексте этого решения фигурирует недвижимость в городе “Днепр”. С учетом того, что решение якобы было составлено в январе 2016 года – судья Мороз за полгода до события знал про переименование города из “Днепропетровска” в “Днепр”. Не удивительно, что текст этого решения появился в реестре аж в 2019 году. А с учетом того, что судья Мороз предвидел не только переименование, а и точный список объектов, которые банк не сможет продать до введения временной администрации – возникают обоснованные сомнения, что судья Мороз вообще имеет отношение к этому незаконному решению. Но с этим разбираться будет уже ГБР (ДБР) – именно в подследственности бюро находятся судьи.

Шаг 3. Защита награбленного.
Теперь, как говорится, “следите за руками”. Сразу после того, как Гладков по несуществующему на тот момент решению суда перерегистрировал имущество банка на подставное лицо, мошенники начинают прятать следы махинаций от покупателей. Сперва Гладков перерегистрировал имущество с львовянина Высоцкого на ООО “СТАН БУД СТРОЙ ЕЛЕКТРО”, которое принадлежит Высоцкому(выше писали про него). Временная администрация банка, обнаружив факт захвата имущества, не сидит сложа руки. Судя по материалам судебного реестра, 17-го января 2019 года уже открыто уголовное дело по факту незаконного завладения имуществом банка. А 31 января на имущество уже был наложен арест.

Следующим шагом по защите награбленного и облегчению его реализации стал раздел огромного нежилого помещения на 1-м этаже здания. Делает это Иван Семенуха, тот, что регистрировал коммунальное предприятие. Так из одного объекта появляется 89. Сразу после раздела Семенуха также регистрирует еще одну перепродажу. В этот раз – в пользу ООО “Вірджинія Пром”. Формально продажа проходила через товарную биржу “СІЧЕСЛАВСЬКА ПРАВОВА”. Такая наглая схема значительно усложнила арест имущества: пока банк добивается ареста одного объекта – его превращают в 89 других и через, скорее всего, фиктивный аукцион меняют собственника. И даже аресты не останавливают попыток мошенников продать имущество – все это время на всевозможных площадках висят объявления о продаже этой недвижимости по цене значительно ниже рыночной. Сравните их со списком квартир из того самого решения суда. Цена на ворованную квартиру после торга снижается до 400-500$ за квадратный метр. Будьте внимательны при покупке квартир в ЖК Кировский.

Одну из таких квартир и приобретает в ипотеку Виталий Мархасин. Таким способом, через сложную цепочку, он решил закрепить за собой одну из квартир.

Шаг 4. Действующие лица.
Важным элементом всей схемы стали те самые регистраторы коммунального предприятия “ЮРИДИЧНА РЕЄСТРАЦІЯ НЕРУХОМОСТІ ТА БІЗНЕСУ”. Именно они регистрировали сотни операций с недвижимостью на основании несуществующих решений суда. И именно здесь и появляется семья Мархасина.
Данное предприятие зарегистрировано в Днепре по адресу ул.Мостовая, 2А. По этому же адресу зарегистрированы адвокатское объединение “КОНЦЕПЦІЯ ЗАХИСТУ”, которое представляет КП в судах, и Товарная Биржа «Січеславська правова», через которую проводится перепродажа имущества, усложняющая возврат имущества собственникам. Сейчас биржа принадлежит Александру Мыхлыку и Ирине Капран, которая и руководит биржей. Среди собственников биржи в свое время фигурировали ранее уже упомянутый регистратор Иван Семенуха, и Александр Мыхлык, и Юлия Мархасина. Дочь нашего знакомого и действующий прокурор. Помещение, в котором зарегистрированы предприятия, также принадлежит Мархасиной и Капран.
Александр Мыхлык через целый ряд предприятий связан уже с Виталием Мархасиным. Например, до декабря 2019 года Мыхлык был директором ООО “ТОРГОВИЙ ЦЕНТР “СТАРОМОСТОВИЙ”, единственным собственником которого был Виталий Мархасин.

Шаг 5. Последствия.
Еще с января 2019 года открыто уголовное дело по статье “Мошенничество, совершенное в особо крупных размерах или группой лиц”. Карается данное преступление сроками от 5 до 12 лет с конфискацией. Но, судя по материалам судебного реестра, фигуранты под стражу не помещались, а преступники, никого не боясь, продолжали захватывать объект за объектом.

За последнюю неделю ряд фигурантов схемы были задержаны, задерживался и Виталий Мархасин. Посмотрим, будут ли “слиты” задержания и доберутся ли правоохранители до всех участников схемы. В схеме участвовали также судьи, а часть исполнителей хорошо знакомы с прокурорами и другими правоохранителями, потому соблазн замять дело у ребят будет большой.

Мы призываем Генерального прокурора, ГБР (именно в их подследственности – судьи и прокуроры), полицию и министра юстиции вмешаться в ситуацию в рамках своих обязанностей и полномочий. Каждый день промедления уничтожает инвестиционную привлекательность страны и рушит судьбы людей, пострадавших от безнаказанной деятельности преступников.


Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту “Боротьба з корупцією в Дніпрі”.
Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження”

ПОДІЛИТИСЯ