Ми на зв’язку

В Дніпрі збираються ліквідувати другу дитячу лікарню


Лікарі, співробітники та батьки дітей – різко проти

Необхідну кількість голосів набрала петиція щодо недопущення ліквідації медзакладу (http://bit.ly/2YTXUpB): вимогу людей мають розглянути депутати на сесії

На 52-й сесії Дніпровської міської ради, що відбудеться 18 грудня, мають розглянути питання про реорганізацію комунальних закладів охорони здоров’я (п. 4.5)

Зокрема, у порядку денному – питання щодо реорганізації другої дитячої лікарні (КНП “МДКЛ №2” ДМР) шляхом приєднання до лікарні №5 (КНП “МДКЛ № 5” ДМР).

Проект можна переглянути тут: http://bit.ly/34qOL8Z

Спочатку у 2018 році дитячу лікарню № 5 (нібито тимчасово) було перенесено з вул.І.Акінфєєва (раніше Ю.Фучика) у приміщення дитячої лікарні №2, що на вул.В.Антоновича (раніше Свердлова), поки в корпусах 5-ї лікарні триває ремонт. Всі працівники та пацієнти лікарні №5 розмістилися у корпусах 2-ї лікарні. Лікарі працюють на апаратурі 2-ї лікарні, їх доброзичливо прийняли, як кажуть: “В тесноте, да не в обиде”.

А потім сталося, як тій казочці про лисичку, яка спочатку попросилася переночувати, потім – дай їй щось поїсти, та згодом вижила господаря з його ж хати.

У проекті рішення про реорганізацію 2-ї дитячої лікарня ставиться питання щодо затвердження передавального акту. Це документ, у якому перераховуються всі фінансові та матеріальні активи, вся документація (в т.ч. трудові книжки працівників) юридичної особи, яку реорганізовують.

Однак при цьому взагалі відсутнє питання щодо плану реорганізації дитячої лікарні № 2. Незрозуміло, яка доля чекає трудовий колектив 2-ї лікарні? Чи буде скорочення штату? Які відділення лікарні залишаться, а які ліквідують, немає чіткого бачення організаційних питань.

26 листопада у 2-й лікарні було проведено збори трудового колективу. На них відповідальні за реорганізацію цієї лікарні – Євгенія Дитятковська, депутат міськради від партії Укроп, голова постійної комісії ДМР з питань охорони здоров’я, та Юлія Віклієнко, заступник директора департаменту, начальник управління організації медичної допомоги ДМР, розповідали якісь абстрактні речі. За відгуками присутніх – ніякої конкретики, бо посадовці начебто самі не знають, що в кінцевому результаті буде з лікарнею та її працівниками.

Розповідали якусь нісенітницю про те, що скорочень медичних працівників не буде. Але працівникам для цього треба написати заяви, щоб їх перевели до новоствореної лікарні. Або, як варіант, всі працівники звільняться за власним бажанням, а потім їх наново прийматимуть на роботу.

Шановні! Ви, як завжди, тримаєте людей за дурнів? Відповідно до частини третьої ст. 36 КЗпП України, у разі зміни власника підприємства, а також у разі його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення) дія трудового договору працівника продовжується. Припинення трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу можливе лише у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Тобто жодних заяв працівники писати не повинні. Вони “автоматично” стають працівниками новоствореної юридичної особи, про що має бути здійснено запис у їх трудових книжках, що є роботою відділу кадрів.

Важливий момент. Згідно КЗпПУ, при звільненні працівника за ініціативою роботодавця у зв’язку зі скороченням штатів йому мають виплатити вихідну допомогу у розмірі місячної зарплати. А при звільненні працівника за власним бажанням – вихідна допомога не передбачена.

Розумієте логіку? Запропонований варіант – “звільняйтеся за власним бажанням, а потім ми вас приймемо назад” – розрахований на те, що люди послухаються, а назад на роботу їх вже ніхто не прийме, і вихідну допомогу у зв’язку зі скороченням платити не доведеться (!)

Виходячи з такої поведінки осіб, відповідальних за реорганізацію лікарні, ми здогадуємося, чим це пахне: лікарню закриють, працівників звільнять (нібито за власним бажанням) без вихідної допомоги, а приміщення передадуть “своїм” людям в рамках “договорняків”, як це завжди відбувалося в міській раді.

Згідно ст. 16 ЗУ “Про основи законодавства України про охорону здоров’я”, мережа державних і комунальних закладів охорони здоров’я формується з урахуванням потреб населення у медичному обслуговуванні, необхідності забезпечення належної якості такого обслуговування, своєчасності, доступності для громадян, ефективного використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів. Існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена.

Хто вирішив, що закрити 2-гу дитячу лікарню, що має значні переваги над іншими дитячими лікарнями та знаходиться в центрі міста, буде доцільним та зручним для містян?

До речі, містяни, яким не байдужа доля дитячої лікарні у центрі міста, створили петицію про недопущення ліквідації КНП “Міська дитяча клінічна лікарня №2” ДМР як юридичної особи (http://bit.ly/2YTXUpB).
Петицію вже підтримали 1000+ мешканців Дніпра. Отже, депутати мають розглянути її під час найближчої сесії

ПОДІЛИТИСЯ