Ми на зв’язку

У заступниці губернатора незаконне збагачення?

Аналізуючи відкриті реєстри та декларацію заступниці губернатора, і за сумісництвом депутатки обласної ради Ольги Горб, ми, на наш погляд, знайшли серію розбіжностей (життя не на зароблені гроші) і можливих грубих порушень антикорупційного законодавства.

Ольга в 2020 році придбала квартиру за 2,38 млн грн (89 тис.$) в історичному центрі Києва, в районі старого Подолу, на вул. Набережно-Рибальській 3 (з видом на Дніпро).

Але згідно з ринком, та довідкою державної оцінки, така квартира коштує від 120 до 190 тис. $. Тобто, або заступниці губернатора пощастило і вона купила її нижче ринкової вартості, або ціна квартири в декларації занижена на суму від 740 тис. до 2,6 млн грн.

Згідно з деклараціями, вона не могла дозволити собі придбати квартиру навіть за заниженою вартістю вказаною в декларації (2,4 млн грн). Оскільки, якщо додати її доходи, заощадження і врахувати вартість квартири, то різниця буде на 482 тис. грн.

При цьому ми бачимо в декларації дивні маніпуляції з кредитами. Так, в 2019 році у неї кредит на 350 000 грн, а в 2020 році цього кредиту немає, проте з’являється новий кредит від ще давнішої дати на 160 000 грн. Невже вона за рік змогла додатково погасити ще 350 000 грн, а в минулій декларації забула вказати другий кредит?

Також ми бачимо спадок, якого немає в декларації – квартиру вартістю приблизно 500 тис. грн. Аналогічно не задекларована земля на 4,8 гектара. При цьому в минулих деклараціях Горб занотовувала, що ця земля належить її батькові, тільки зменшувала площу в 1000 разів, замість 4,8 гектара, вказувала 4,8 метра.

В декларації за 2019 рік вона забуває вказати машину батька, хоча в деклараціях 2020 і 2016 років машина є.
Виходить, у заступниці губернатора за рік “з’явилося” додатково від 1,5 млн до 3,4 грн, і вона порушила купу статей антикорупційного законодавства.
Всі матеріали ми передали до НАЗК і вони вже почали перевірку.

Сподіваємося, що Ольга Горб публічно прокоментує кожен факт невідповідностей в її декларації, а НАЗК належним чином перевірять ці факти і не будуть піддаватися тиску з боку вертикалі президента і різних кураторів тендерів.

Залишаються питання:
1) Губернатор Різниченко і Кабінет Міністрів України відсторонять Горб від посади на час розслідування і звільнять її, якщо ці факти підтвердяться?
2) Чи складе Ольга депутатський мандат від “Пропозиції”, якщо ці факти підтвердяться?
3)Прокурор області Біжко С.В. почне працювати, чи знову не помітить цих фактів?
Сподіваємося, інші заступники губернатора і депутати вивчать математику і почнуть розрізняти гектари і метри, чесно заповнювати декларації і жити на зароблені гроші.

Витяги:
Ольга Горб
Валерій Горб
Декларація 2020

Всі охочі можуть підтримати нашу діяльність.

Дана публікація створена за документами з декларації та відкритих реєстрів з додаванням нашої думки і дає оціночні судження даних фактів.

ПОДІЛИТИСЯ