Ми на зв’язку

Судові хроники ГК: перемога, і не тільки

Цього тижня наша команда побувала вже на п’яти судових засіданнях, де розглядаються справи про корупцію та зловживання чиновників та захищаються права громади Дніпра від свавілля міської влади‼️

1️⃣Громадський Контроль переміг у суді про доступ до публічної інформації, яку відмовлялася надавати міська рада.
Раніше мерія засекретила низку документів про призначення, зарплати та премії чиновників. Тому ми пішли у суд і виграли першу інстанцію. Міськраді це не сподобалося і вона подала апеляцію. І от цього тижня ми виграли апеляцію. Тепер мерія зобов’язана надати нам публічну інформацію, яку вирішила приховати.
Але, на жаль, суд відмовився скасовувати розпорядження мера Філатова, завдяки якому засекречуються певні документи. Тому продовжимо боротьбу.

2️⃣Ще один цікавий судовий процес – про розкрадання коштів під час ремонтів фасадів у Дніпрі (передісторія тут – http://bit.ly/3d3AowY). У корупційних схемах обвинувачують екс-директора Департаменту стратегічного розвитку міськради Сергія Резника. І цього тижня справа просунулася вперед – суд допитав свідка. Директор підрядної організації пан Стрижак “плавав” в своїх відповідях і справляв враження формального керівника. Треба відзначити, що суддя Жовтневого районного суду Мельниченко прагне розібратися в суті справи і не затягує процес.

3️⃣Також у Бабушкінському райсуді розглядається справа про розкрадання бюджетних коштів під час ремонтів ліфтів і дахів. Обвинувачений – керівник департаменту ЖКГ міськради Владислав Грицай (наші розслідування, присвячені його “досягнень”, можна почитати тут https://bit.ly/3ceGngT і тут https://bit.ly/3ehYAMg ). У засіданні вивчили вже шостий том справи. За наполяганням адвокатів обвинуваченого суддя Татарчук зачитує багато матеріалів справи повністю. Характерно, Грицай і зараз очолює департамент, який продовжує фігурувати в чергових корупційних скандалах. Нещодавно правоохоронці провели слідчі дії в рамках розслідування про ремонт одного з будинків в Дніпрі, де, ймовірно, завдано збитків бюджету в розмірі 800 тис грн.

4️⃣У засіданні за позовом ГромКонтроля до міськради про незаконну вирубку дерев на вулиці Яворницкього та площі Шевченко оголошено перерву. В засідання не з’явилися представники департаменту благоустрою міськради. Хоча юристи, що представляють саму міськраду, засідання відвідали. Цікаво, як в одному з підрозділів мерії, у якої спільний юридичний департамент, можуть не знати про судове засідання?

5️⃣Також відкладено засідання за позовом до міської влади про підвищення міськрадою податку на землю. Цим рішенням влади міста безпосередньо зачіпає інтереси підприємців Дніпра, яким доведеться платити більше. Податок на землю тепер може доходити до 12% від нормативної оціночної вартості (докладніше про це ми писали тут) У цьому процесі вкрай цікава позиція судді Горбалінського і представників міськради, від якої до суду прийшла навіть заступник директора юридичного департаменту. Крім того, в процесі вирішив брати участь ще один позивач (!), За яким може ховатися широко відомий в Дніпрі “найближчий друг мера”. Що ж, процес обіцяє бути інтригуючим…

ПОДІЛИТИСЯ