Ми на зв’язку

Громадськість може і повинна домагатися додержання законів чиновниками

Одною з ключових цілей нашої команди є прозорість влади. Згідно з законодавством України всі рішення та проекти рішень, які приймають органи влади, мають оприлюднюватися на їх офіційних сайтах. Але система усіляко опирається і намагається приховати корупційні документи, викладаючи їх у незручній, неповній формі, або взагалі нехтуючи законом. У таких неоприлюднених рішеннях зазвичай ховають відведення нерухомості або землі, призначення собі премій та надбавок, тощо.

Ми почали боротися з цими проявами ще півроку тому. Перші місяці чиновники відмахувалися і намагалися пояснити що закон “Про доступ до публічної інформації” їх не стосується і в них інші правила. Але ми наполягали, зверталися до омбудсмена та судів. Майже одразу після таких звернень рішення оприлюднювалися, іноді заднім числом.
Так, наприклад, відбувалось з рішенням Бабушкінської райради про призначення собі премій та надбавок, яке було опубліковано в день звернення до суду http://goo.gl/otLkRb
Так ми “познайомилися” з головою Бабушкінського суду, який замість того, щоб розглядати справу по суті, майже 10 хвилин намагався зрозуміти, навіщо наша активістка цілеспрямовано домагається публікації рішень. Виходить, що суддя не міг зрозуміти навіщо громадянин домагається виконання закону. В результаті назвав це “спортивним інтересом”.

В результаті наших дій є позитивна динаміка. За період з 01.01.15 по 09.05.2015 оприлюднено 98,2% рішень виконкому, та 95,5% розпоряджень міського голови. Порівняно з аналогічним періодом 2013 та 2014 рр. зрушення суттєві.

А ось порівняння Бабушкінської та Жовтневої районної ради.

До однієї з них ми писали інформаційні запити, навіть судилися, хоча і формально програли. Зате маємо результат 98.5% оприлюднених рішень виконкому Бабушкінської ради проти 16,5% — у Жовтневій.

У зв’язку з цим хочемо звернутися до чиновників.

Шановний Жосуль Антоне Кириловичу (голова Жовтневої районної ради), щось статистика не на вашому боці!

Пане Дегтярьов Юрій Сергійович (голова Індустріальної районної ради), а у вас взагалі жодного рішення за 2015р. не оприлюднено!

Як кажуть у відомій рекламі: “А у вас ще рішення не оприлюднено? Тоді ми йдемо до вас!”

P.S. Аналогічна ситуація, наразі, з рішеннями міськради по земельних питаннях, які довгий час залишалися таємницею, через що ми почали відвідувати профільну комісію і вже знайшли багато цікавого. Чекайте на наступні публікації…

ПОДІЛИТИСЯ