Ми на зв’язку

Прокурорський берег

Влада розбещує. А високий прокурорський чин – це велика влада. Навколо “успішних” прокурорів утворюються натовпи дарувальників дорогої нерухомості і автомобілів, кластери з успішних бізнесменів-родичів і діти-таланти, які крокують через сходинку в кар’єрних сходах. 

Сергій Борисов працює в органах прокуратури вже майже 28 років, і більше 20 з них – на керівних посадах. Був Борисов і прокурором Кривого Рогу, і в обласному Управлінні внутрішньої безпеки. Ну а формально. вершиною його кар’єри можна назвати посаду в.о. прокурора всій області.

Зараз Сергій керує 3-ю місцевою прокуратурою. А багаторічна прокурорська праця залишила глибокий слід навіть в офіційній декларації (http://bit.ly/38NrQHv).

У ній – 2 будинки на березі Дніпра зі своїм берегом і пірсом, прямо в обласному центрі (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5Rtgy_8W8Y3GXAvhAP9). Обидва будинки добрі люди подарували його 2-місячному синові. На березі Дніпра знаходяться два будинки: один площею 177, другий – 306 квадратних метрів. Поруч з будинком – упорядкований двір і власний пляж. Прокурор “випадково” порушив закон, огородивши берег від всіх бажаючих, проте прокурорській сім’ї зручно. Деякі митники мріють про свій метр кордону, а деякі прокурори вже намріяли на свій берег Дніпра.

У фактичному користуванні прокурора знаходиться ще одна ділянка, не зазначена в декларації. Ділянка знаходиться в комунальній власності, орендує її 80-річна Анна Завязун. Як вона пов’язана з прокурором, нам встановити не вдалося, як і те, за які заслуги вона передала свою ділянку в користування Борисову. (Https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5RtgyByGXaw539oSoh2).

Також привертає увагу 9-метровий катер. На відео він накритий синім тентом. Цього засобу немає ані в декларації прокурора, ані в реєстрі плавальних засобів. 

Але за кілька днів до цього нам вдалося зняти зовнішній вигляд цього плавзасобу (http://bit.ly/2UhrTrl). Якщо назву “Роза вітрів” і марку “Монтерей” видно одразу, то номер моделі “270” треба було пошукати. Ціна такого катера навіть в БУ-варіанті в Європі коливається в діапазоні від 32 до 55 тисяч євро. 

Крім катера на ділянці ми знаходимо ще три автомобілі, які відсутні в декларації. Щось дуже схоже на зелений ІЖ 412. Білий Reno Logan ціною близько 300 тисяч гривень. Та Lexus LX 570 2010 року. Зараз ціна на такий автомобіль коливається в діапазоні 35-50 тисяч доларів. Але ми розуміємо, що на момент покупки ця цифра була ще більш вагомою.


Якщо власника “Москвича” нам встановити не вдалося, то Рено і Лексус записані на брата прокурора – Олександра Борисова (або на людині з таким самим ПІБ і такою ж датою народження) (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5Rtgytag2tQ9xgZgAMI).


Цікаво, що і Олександру дарують нерухомість. Так, в 2011 йому подарували 18 соток, і теж на березі Дніпра. Щоправда, на кадастровій карті відповідна ділянка займає площу всього 10 соток. А запис в реєстрі говорить: “Земельна ділянка площею 1800 кв. м по фактичному користуванню” (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5RtgyXJPtxvAu83evTA). Тобто це “узаконене самозахоплення” або чергова дуже дивна і магічна ситуація.

Ця ділянка знаходиться біля ресторану “Адмірал Нельсон”. Людина з точно таким же ПІБ в 2018 році стала директором приватного підприємства “Адмірал Нельсон”. Щоправда, на покупку Lexus для прокурора офіційного прибутку цього підприємства навіть за всі роки його існування не вистачило б.


Але це ще не все! Дружина прокурора в 2015 році купила квартиру елітній новобудові у Кривому Розі (http://bit.ly/2O64BAr). Ціна такої квартири – пара мільйонів гривень. Щоправда, Ірина отримала гарну знижку і купила 134 елітних квадрата всього за 70 тисяч гривень (!). Але це все – завдяки таланту Ірини, і ніяк не пов’язане з тим, що Сергій Семенович був прокурором міста Кривий Ріг. Ніяким талантом не можна пояснити продаж цієї ж квартири в 2018 за суму в 4 рази менше ринкової. Хіба що талантом по ухиленню від сплати податків. Але цей аналіз залишимо для податкової служби.

Дружина прокурора – не єдиний талант в сім’ї. Старша донька Борисова, Марина – також прокурор. І, як і буває з прокурорськими дітьми – вони феноменально талановиті і успішні. Наприклад, Марина в 2009 році, в 21 рік, купила (http://bit.ly/2RDKJXy) квартиру площею в 91 квадратний метр просто в багатоповерховій будівлі, де розташована прокуратура Самарського району Дніпра (http://bit.ly/38McTFG ). 

Картину тяжкої прокурорської долі доповнює депозит подружжя в 7 млн гривень, зростанню якого не заважають ані покупки дорогих авто, ані іншого майна, про яке забули розповісти в декларації. 


Згідно з декларацією, на дружину прокурора оформлений 371 квадрат комерційної нерухомості за адресою: Дніпро, вул.Гоголя, 15А. Цю нерухомість їй подарували в 2013 роц і(https://1drv.ms/b/s!AqK3sdLnu5RtgxxLHCWr0kNXi3Hn). Згідно з декларацією, у подружжя немає ані бізнесу, ані витрат з утримання цієї нерухомості. Проте є дохід від здачі нерухомості в оренду – 26 тисяч гривень за весь 2018 рік. Тобто менше 6 гривень за квадратний метр на місяць. Схоже, дружина прокурора ховається від оподаткування?

 Схожа ситуація була і в 2016-му та 2017-му роках. Тобто дружина прокурора відкрито порушує податковий кодекс або занижує формальну площу  приміщення, що здається, або занижує ціну квадратного метра. Нагадаємо, що мінімальна орендна плата у нас регулюється законодавством і міською владою і для даного приміщення не може бути менше 106 гривень за квадратний метр, а не 5 гривень 80 коп.

Але ще цікавіше виглядає аналіз приблизного доходу Ірини Борисової від цих приміщень. Орендна плата в цьому і сусідніх будівлях стартує від 200 гривень за квадратний метр (http://bit.ly/3147cQM). І, судячи з аналізу оголошень – приміщення довго не пустують. Але навіть якщо припустити, що здаються приміщення по 150 гривень за метр, і кожен четвертий місяць вони не мають орендарів, то ці приміщення генерують понад півмільйона гривень на рік. Нагадаємо, їх Ірині подарували в 2013 році.

Ми не беремося стверджувати, за які саме заслуги Сергій Борисов та його близькі отримали подарунків загальною вартістю понад мільйон доларів. Але те, що рівень життя прокурора не відповідає офіційним доходам сім’ї – факт. І цей факт вимагає ретельного вивчення відповідними органами. А в світлі прийдешньої переатестації співробітників прокуратури – чекаємо реакції від Офісу Генерального прокурора.

Переатестація прокурорів – час збирати каміння. І у Генерального прокурора України Руслана Рябошапки, НАЗК, НАБУ – величезне поле для роботи. І починати треба з перевірки походження майна у людей, що знаходяться біля керма правоохоронної системи. Наприклад, Сергія Борисова, який живе, як мільйонер, хоча все життя присвятив прокурорській службі.
PS. Якщо ж у вас є інформація про розкішне життя або незаконні дії інших співробітників прокуратури – надсилайте це все на e-mail  dpcertification@gmail.com

Ця публікація і відео були створені за фінансової підтримки Європейського Союзу та Національного Фонду Підтримки Демократії (США). За зміст публікації відповідальність несе ГО “Платформа Громадський Контроль”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу і НФПД (США).

Прокурорский берег

Власть развращает. А высокий прокурорский чин – это большая власть. Вокруг “успешных” прокуроров образуются толпы дарителей дорогой недвижимости и автомобилей, кластеры из успешных бизнесменов-родственников и дети-таланты, которые шагают через ступеньку в карьерной лестнице. 

Сергей Борисов работает в органах прокуратуры уже почти 28 лет, и более 20 из них – на руководящих должностях. Был Борисов и прокурором Кривого Рога, и в областном Управлении внутренней безопасности. Ну а формальной вершиной его карьеры можно назвать должность и.о. прокурора всей области. 

Сейчас Сергей руководит 3-й местной прокуратурой. А многолетний прокурорский труд оставил глубокий след даже в официальной декларации.

В ней – 2 дома на берегу Днепра со своим берегом и пирсом, прямо в областном центре (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5Rtgy_8W8Y3GXAvhAP9). Оба дома добрые люди подарили его 2-месячному сыну. На берегу Днепра находятся два  дома: один – 177, второй – 306 квадратных метра. Рядом с домом – благоустроенный двор и собственный пляж. Прокурор “случайно” нарушил закон, оградив берег от всех желающих, зато прокурорской семье удобно.  Некоторые таможенники мечтают о своем метре границы, а некоторые прокуроры уже намечтали свой берег Днепра.

В фактическом пользовании прокурора находится еще один участок, не указанный в декларации. Участок находится в коммунальной собственности, арендует его 80-летняя Анна Завязун. Как она связана с прокурором, нам установить не удалось, как и то, за какие заслуги она передала свой участок в пользование Борисову. (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5RtgyByGXaw539oSoh2 ).

Также привлекает внимание 9-метровый катер. На видео он накрыт синим тентом. Данного средства нет ни в декларации прокурора, ни в реестре плавательных средств. 

Но за несколько дней до этого нам удалось заснять внешний вид этого плавсредства (http://bit.ly/2UhrTrl ). Если название “Роза ветров” и марка “Монтерей” видны сразу, то номер модели “270” надо было поискать. Цена такого катера даже в БУ-варианте в Европе колеблется в диапазоне от 32 до 55 тысяч евро. 

Кроме катера на участке мы находим еще три автомобиля, которые отсутствуют в декларации. Что-то очень похожее на зеленый ИЖ 412. Белый Reno Logan ценой порядка 300 тысяч гривен. И Lexus LX 570 2010 года. Сейчас цена на такой автомобиль колеблется в диапазоне 35-50 тысяч долларов. Но  мы понимаем, что на момент покупки эта цифра была еще более весомой.
Если собственника “москвича” нам установить не удалось, то Рено и Лексус числятся на брате прокурора – Александре Борисове (или человеке с таким же ФИО и такой же датой рождения) (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5Rtgytag2tQ9xgZgAMI ).

Любопытно, что и Александру  дарят недвижимость. Так, в 2011 ему подарили 18 соток, и тоже на берегу Днепра. Правда на кадастровой карте соответствующий участок занимает площадь всего 10 соток. А запись в реестре гласит: “Земельна ділянка площею 1800 кв. м по фактичному користуванню” (https://1drv.ms/u/s!AqK3sdLnu5RtgyXJPtxvAu83evTA ). То есть это “узаконенный самозахват” либо очередная очень странная и магическая ситуация.

Данный участок находится возле  ресторана “Адмирал Нельсон”. Человек с точно таким же ФИО в 2018 году стал директором частного предприятия “Адмирал Нельсон”. Правда, на покупку Lexus для прокурора официальной прибыли этого предприятия даже за все годы его существования так бы и не хватило.


Но и это еще не все! Супруга прокурора в 2015 году купила квартиру в элитном новострое в Кривом Роге (http://bit.ly/2O64BAr ). Цена подобной квартиры – пара миллионов гривен. Правда, Ирина получила хорошую скидку и купила 134 элитных квадрата всего за 70 тысяч гривен (!). Но это все – благодаря таланту Ирины, и никак не связано с тем, что Сергей Семенович был прокурором города Кривой Рог. Никаким талантом нельзя объяснить продажу этой же квартиры в 2018 за сумму в 4 раза меньше рыночной. Разве что талантом по уклонению от уплаты налогов. Но этот анализ оставим для налоговой службы.

Супруга прокурора – не единственный талант в семье. Старшая дочка Борисова, Марина – также прокурор. И, как и бывает с прокурорскими детьми – они феноменально талантливы и успешны. Например, Марина в 2009 году, в 21 год, купила (http://bit.ly/2RDKJXy ) квартиру площадью в 91 квадратный метр прямо в многоэтажном здании, где расположена прокуратура Самарского района Днепра (http://bit.ly/38McTFG ). 

Картину тяжкой прокурорской судьбы дополняет депозит супруги в 7 млн гривен, росту которого не мешают ни покупки дорогих авто, ни другого имущества, О котором забыли рассказать в декларации. 

Согласно декларации, на жену прокурора оформлен  371 квадрат коммерческой недвижимости по адресу: Днепр, ул.Гоголя, 15А. Эту недвижимость ей подарили в 2013 году (https://1drv.ms/b/s!AqK3sdLnu5RtgxxLHCWr0kNXi3Hn ). Согласно декларации, у супруги нет ни бизнеса, ни расходов по содержанию этой недвижимости.  Зато есть доход от сдачи недвижимости в аренду – 26 тысяч гривен за весь 2018 год. То есть меньше 6 гривен за квадратный метр в месяц. Похоже, жена прокурора уходит от налогообложения?

 Схожая ситуация была и в 2016-м и  2017 годах. То есть жена прокурора открыто нарушает налоговый кодекс или занижает формальную площадь сдаваемого помещения, либо занижает цену квадратного метра. Напомним, что минимальная арендная плата у нас регулируется законодательством и городскими властями и для данного помещения не может быть меньше 106 гривен за квадратный метр, а не 5 гривен 80 коп.

Но еще интереснее выглядит анализ приблизительного дохода Ирины Борисовой от этих помещений. Арендная плата в этом и соседних зданиях стартует от 200 гривен за квадратный метр (http://bit.ly/3147cQM ). И, судя по анализу объявлений – помещения подолгу не пустуют. Но даже если допустить, что сдаются помещения по 150 гривен за метр и каждый четвертый месяц они не имеют арендаторов, то данные помещения генерируют более полумиллиона гривен в год. Напомним, их Ирине подарили в 2013 году.

Мы не беремся утверждать, за какие именно заслуги Сергей Борисов и его близкие получили подарков общей стоимостью более миллиона долларов. Но то, что уровень жизни прокурора не соответствует официальным доходам семьи – факт. И этот факт требует тщательного изучения соответствующими органами. А, в свете грядущей переаттестации сотрудников прокуратуры – ждем реакции от Офиса Генерального прокурора.

Переаттестация прокуроров – время собирать камни. И у Генерального прокурора Украины Руслана Рябошапки, НАПК, НАБУ – огромное поле для работы. И начинать надо с проверки происхождения имущества у людей, находящихся у руля правоохранительной системы. Например, Сергея Борисова, который живет, как миллионер, хотя всю жизнь посвятил прокурорской службе.

P.S. Если же у вас есть информация о роскошной жизни или незаконных действиях других сотрудников прокуратуры – присылайте это все на e-mail: dpcertification@gmail.com

***

Эта публикация и видео были созданы при финансовой поддержке Европейского Союза и Национального Фонда Поддержки Демократии (США). За содержание публикации ответственность несет ГО “Платформа Громадський Контроль”. Содержание публикации не является отображением официальной позиции Европейского Союза и НФПД (США).

ПОДІЛИТИСЯ