Ми на зв’язку

Пройшло 15 тижнів війни.

1) Останній тиждень деякі спікери лякали наступом РФ на всіх фронтах. Але статистика втрат свідчить про протилежне. За останній тиждень (15-й) втрати РФ найнижчі. Тобто — зараз вони не готові активно йти у великомасштабний наступ і не ясно, чи зможуть генерали погнати війська РФ на черговий великий штурм. Зокрема, за тиждень РФ втратила 35 танків (в активні тижні втрати були 120-140 танків) і 89 БМП/БТР (а в активні тижні втрати були 260-270). Останні 6 тижнів втрати РФ з бронетехніки рівномірно знижувалися, це явно показує що здібності та бажання військ на лінії фронту активно йти вперед зменшуються. Для наочності зменшення інтенсивності боїв — падіння щотижневих втрат РФ з 9 по 15 тиждень: танків – 141, 122,103, 59, 61, 48, 35, а БМП/БТР 271, 262, 222, 190, 17, 4.
2) Перша фаза війни тривала 7,5 тижнів, потім РФ почала другий етап і активно наступала, тоді на пік активності у другій фазі РФ вийшла через 10 днів (кінець 9-го тижня). Зараз ворог накопичив резерви та, можливо, спробує знову наступати. Але минулого разу для посилення РФ вивели війська із трьох областей, внаслідок чого вони змогли піти вперед.
Зараз у РФ є три варіанти:
а) піти вперед із наявними резервами (але їх може надовго не вистачити);
б) продовжити неспішний темп і зачекати до накопичення додаткових резервів;
в) піти остаточно на оборону, якщо наявні війська не хочуть масово йти вперед;
У найближчі 2-3 тижні побачимо, який шлях обрав ворог.
3) За весь час війни було знищено 11 генералів. Останній (генерал Кутузов) був ліквідований на Донбасі, під час спроби підняти війська для чергового наступу. Приїзд генерала на підняття військ в атаку явно показує, що ворог не дуже спроможний активно і злагоджено наступати.
4) За повідомленнями з того боку, у сепаратистів “Л/ДНР” були в основному 122 мм артилерія і зараз її замінюють на 152 мм, тому що на західному військовому окрузі РФ закінчуються снаряди 122 мм. Це плюс, тому що на освоєння нового озброєння їм також знадобиться час (але снарядів 152 мм у них дуже багато).
5) Постачання західного озброєння в Україну за час війни істотні, але останнім часом трохи знизилися. Основні постачання були узгоджені у квітні, першій половині травня. На сьогодні поставляється/куплено: 270 танків, 570 бронемашин, 304 артилерії, 50+ РСЗВ(МРЛС), 14 літаків, 21 вертольотів, 17 комплексів байрактарів, 821 свічблейдів та феніксів, 129 БПЛА, 4. Це великі постачання, адже деякі види поставок складають 25-40% такого озброєння, яке було на момент 24.02.2022. Сподіваємося наступного тижня союзники узгодять більш масштабні додаткові постачання, щоб вони встигли доїхати до серпня.
6) Зараз на багатьох ділянках фронту продовжують йти артилерійські дуелі та американські М-777 себе непогано показують. Але треба пам’ятати, що з моменту погодження постачання йде час на транспортування озброєння в Україну та навчання бійців і це займає 2-3 тижні. Останніми днями узгоджують нову партію гаубиць М-777 і, можливо, ще додадуть 15 червня — тому фронті вони будуть застосовуватися лише через 2 тижні.
7) За останній тиждень (15-ий) лінія фронту на Харківському, Запорізькому напрямку не зрушила. На Херсонщині наші війська просунулися на 1 км у напрямку від Миколаєва до Херсона. (На картах ще не зображається).
😎 На Донецькому напрямку РФ веде невелике просування (на 5 км) у лісах біля Ізюма із взяттям Святогірська. Варто враховувати, що сама Святогірська лавра стоїть на горі на березі річки Сіверський Донець і гора височить над округою мінімум на 30 метрів, з якої точно зручно обстрілювати противника. Також йдуть бої за місто Сєвєродонецьк, але виходячи із загальних втрат РФ за тиждень, там немає сотень одиниць підбитої техніки та тисяч убитих військових. На тому напрямку запеклі бої йдуть вже другий тиждень і вони важливі, але ці події не варто переоцінювати.
Залишаємося з помірним позитивом, ЗСУ продовжує навчати резерви, техніка із Заходу до нас продовжує надходити, а мотивація військ РФ йти вперед дедалі більше падає.
Віримо у ЗСУ. Все буде Україна!
P.S. Для зручності вимірювання часу тижня рахую з 24.02.2022. Всі знають, що війна з РФ почалася у 2014 році.

Дана публікація підготовлена в рамках проекта що реалізується ГО “Платформа Громадський Контроль” та фінансується Європейською Комісією. За зміст публікації несе відповідальність ГО “Платформа Громадський Контроль”

ПОДІЛИТИСЯ