Ми на зв’язку

Пройшло 13 тижнів війни (91 день)

1) За 13-й тиждень лінія фронту в Харківській області, біля Ізюму, в Запорізькій та Херсонській областях майже не змінилася.
2) В Луганській та в частині Донецької області військам України довелося відступити, через те, що РФ підтягнула великі резерви та викинула їх на цей фронт. За два тижні біля Попасної відбулося просування військ РФ на 10 км. Також ЗСУ відступили зі Світлодарської дуги на 8 км, так як з нашого боку були великі водні перепони і наші війська відійшли за них — так легше захищатися.
3) За останні 2 тижні РФ підтягнула резерви на штурм Попасної та Сєвєродонецьку. За рахунок цього їм частково вдалося прорвати нашу оборону. На прорив Попасної війска РФ кинули до 9 БТГр (9% всіх БТГр).
4) Якщо проаналізувати втрати, то кількість знешкоджених танків за останні два тижні знизились до 60 на тиждень, що в 2,5 рази менше ніж на початку другого етапу наступальних дій в квітні (9-10 тиждень повномасштабної війни). Також, більш ніш в 1,5 рази зменшились втрати РФ в БТР/БМП відносно 9 і 10 тижня. Крім Луганської області інтенсивність боїв знизилась до рівня, який був на початку квітня (7-8 тиждень).
5) Війська РФ почали перекидати на фронт танки Т-62 після розконсервації. Таких танків до цього взагалі не було на фронті. Це досить дивно, адже ця модель 60-х років і схоже біля фронту залишилось мало законсервованих більш пізніх танків Т-72 та Т-80. Також впливають два фактори — те, що ЗСУ вже знищили 1315 танків (43%), та стандартна корупція, коли розкрадаються частини танків, які були законсервовані в часи Російської Федерації.
6) Війська РФ стали більш обережно використовувати артилерію. Зробивши 5-6 пострілів артилерія передислоковується на іншу позицію. За останній тиждень це допомогло військам РФ значно зменшити втрати — за 13 тиждень знищено тільки 22 одиниці артилерії проти 35-68 в минулі тижні. Аналогічно зменшились втрати РФ реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) — 2 штуки проти 8-22 за минулі тижні. Основні бої йдуть в Луганській області і схоже в нас на тій ділянці фронту мало артилерії, та тримати її там більш небезпечно.
7) В останні тижні (12-13) в два рази зменшились втрати ворожих БПЛА, 47-57 БПЛА проти 86-97 (10-11 тиждень). Загалом знищено багато БПЛА сил РФ і вони розуміють, що ці втрати важливо відновити, тож використовують БПЛА більш обережно.
9) Україні вкрай необхідні артилерійські системи, танки, БМП, БТР. Але на теренах Європи цієї техніки досить мало і навіть якщо всі країни Європи дадуть 25% їхнього озброєння, цього може не вистачить — більшість держав дають значно меньше. Ніхто з них не готувався до великої війни.
10) Велика кількість озброєння є в США, але поки бюрократія перемагає і постачання йде повільно. Наприклад, артилерійських систем необхідно ще 150-300 для балансування можливостей ЗСУ та військ РФ, і відповідно для контрнаступу. Тож скоріш за все, ще мінімум місяць ми будемо очікувати поставки озброєння. Частину вирішили перекидати на кораблях, це займе приблизно 3 тижні.
11) За 3 місяці війни ЗСУ вдалося нанести надвеликі втрати РФ. 1315 танків (43% від заявлених не законсервованих танків), 3235 БМП/БТР (29%), 617 артилерійських установок (26%), 201 РСЗВ (19%), підбити або частково пошкоджено 206 літаків та 170 гелікоптерів, 502 БПЛА(33-60%).
Віримо в ЗСУ!
Згідно з опитуваннями, 90% населення не готові віддавати РФ нашу територію, задля тимчасового миру. Така згуртованість буде впливати на позицію інших світових лідерів, коли вони будут намагатися просувати тези, що треба задобрити агрессора.
Тож, літо буде важким, але перемога буде за нами!

Дана публікація підготовлена в рамках проекта що реалізується ГО “Платформа Громадський Контроль” та фінансується Європейською Комісією. За зміст публікації несе відповідальність ГО “Платформа Громадський Контроль”

ПОДІЛИТИСЯ