Ми на зв’язку

Про бюджет Дніпра – 2020

На останній сесії міської ради наші депутати проголосували за кошторис на наступний рік. І ми чесно кажучи трохи … розчаровані.

Ви мабуть чули, як очільник Дніпра Борис Філатов усюди, де тільки можна, розказував, що коштів катастрофічно мало і ні на що не вистачає. Мовляв, постраждають люди, не будуть куплені тролейбуси, не будуть відремонтовані під’їзди, та й взагалі стільки планів не буде реалізовано… Бо ж грошей – мало!

Так от, Дніпро у 2020 році отримає 13 млрд грн. При цьому Харків, де населення міста у півтора рази більше, отримає 14,8 млрд грн, Одеса – 10 млрд грн, а Львів – 9,7 млрд грн. За п’ять років управління містом Філатовим така пропорція зберігалася постійно… І який рівень комфорту життя в тих містах, а яке в нашому? Ну це суто риторичне питання….
А поки пройдемося конкретно по цифрам.

Основну суму коштів у мерії вирішили витратити на поповнення статутних капіталів комунальних підприємств та на підтримку їх діяльності. А як ми знаємо, через неефективний менеджмент, у КП ці кошти просто пропадають. Гроші підуть на:

👉КП “Дніпроводоканал” – 256 млн грн;
👉КП “Інформаційні системи” – 38 млн грн;
👉КП “Теплотранс” – 110 млн грн;
👉КП “Дніпродорсервіс” – 67 млн грн;
👉КП “ Жилсервіс-2” – 129 млн грн;
👉КП “Житлове господарство Самарського району” – 69 млн грн;
👉Інспекція з питань контролю за парковками – 26 млн грн.
👉КП Міськавтопарк – 16 млн грн;
👉КП “Дніпровський метрополітен” загалом – 211 млн грн;
👉КП “Дніпровський електротранспорт” загалом – ‭785‬ млн грн.

На перераховані витрати комунальних підприємств та інспекцій витратять 1,7 млрд грн. Це набагато більше, аніж в інших містах. Це більше 10% усього бюджету. Це більше усього капітального будівництва в місті. Та й логіка комунальних підприємств в тому, що вони приносять кошти, а в Дніпрі вони приносять лише збитки.
І навіть невідомо, куди і на що будуть витрачати ці шалені кошти, адже жодних розрахунків не бачила ані громада міста, ані депутати.

Більше про бюджет в наступних постах. Буде цікаво!

ПОДІЛИТИСЯ