Ми на зв’язку

Нуль штрафів за паркування!

Неймовірно, але факт: інспекція з контролю за паркуванням не штрафує водіїв в Дніпрі
після нашої судової перемоги.

26 серпня ми в апеляційному суді домоглися визнання незаконним тарифа на паркування, що був встановлений міською радою в розмірі 15 грн за годину  (подробиці суду тут, розслідування про те, як створювалася “паркувальна монополія” в місті – тут).

Нагадаємо, ми вимагали, щоб тарифи встановлювалися з дотриманням регуляторної процедури, з економічним обґрунтуванням та громадським обговоренням.

Після рішення суду ми відправили до міської ради та міської інспекції з контролю за паркуванням  інформацію про те, що тарифи визнані судом незаконними, отже – штрафувати за неоплачену парковку не можна. Ми наполягаємо, що до затвердження нових тарифів на парковку, які повинні прийматися відповідно до прозорої регуляторної процедури, їх розмір має складати НУЛЬ гривень.

Проте мер і депутати міськради вважають інакше. На сьомий день після скасування тарифу на паркування вони провели сесію і в порушення закону поспішно прийняли нове рішення, яким встановили тариф у розмірі 10 грн (імена тих, хто голосував за це незаконне рішення, можна подивитися тут ). 

При цьому інспекція з контролю за паркуванням тепер за несплату парковки в перший раз повинна не штрафувати, а виписувати “усне роз’яснення”.

Також ми отримали офіційну відповідь від інспекції про те, що після 26 серпня 2020 р., коли ми виграли суд, і до 9 вересня ця організація не виписала жодного штрафу за несплату парковки (документи можна подивитись тут )

Схоже, інспекція поки закриває очі на подібну поведінку водіїв і не штрафує…

У той же час ми почали супроводжувати процес оскарження штрафів за несплату парковки, які були виписані водіям в минулі періоди (серпень і раніше), і вже подали 2 позови до суду. Наша позиція – оскільки рішення міськради про встановлення тарифів на паркування визнано незаконним і скасовано, то незаконно вимагати оплату штрафу. 

PS За паркування в недозволених місцях (газони, трамвайні колії та ін.) будуть штрафувати.

ПОДІЛИТИСЯ