Ми на зв’язку

Минуло 14 тижнів війни.

У нинішній війні було два етапи. Перший тривав 51 день, з 24.02 по 15.04, причому, наприкінці першого етапу (з 1.04. по 15.04) був значний спад активності військ РФ. Другий етап розпочався 16.04, наразі триває 47 днів. При цьому активна фаза другого була до 10.05, у той період війська на багатьох ділянках фронту намагалися наступати.
За останній тиждень ЗСУ знищили 48 танків, це мінімальна кількість з усіх 14 тижнів. За активні тижні знищувалося по 150 танків. Також дуже мала кількість знищених за тиждень БМП/БТР – 119. При цьому багато БМП/БТР та частина танків було знищено під час штурмів Сєвєродонецька та Лиману. Без урахування цих міст втрати РФ були б ще меншими. Це свідчить, що зараз війська РФ не дуже хочуть йти вперед і накопичують сили.
За останній тиждень війська РФ взяли місто Лиман (населення 20 000) та більшу частину Сєверодонецька (населення 103 000). Обидва міста знаходяться на лівому березі річки Сіверський Донець, а ЗСУ тактично вигідно вибудовувати оборону вздовж річок. Швидше за все, через це вирішили відходити на більш вигідні позиції за річку. Одна з причин відходу, чому ЗСУ намагаються зберігати війська, зокрема, середній/молодший керівний склад, операторів дронів, артилеристів, моторизовані частини — саме ці частини зможуть забезпечувати надалі наш контрнаступ.
За травень війська РФ просунулися на 25 км, основний успіх — в районі Попасної. Але за останні тиждень біля Попасної вони майже не просуваються. Далі вони упираються в укріпрайон біля Бахмута, потім біля Слов’янська, Краматорська. Ряд західних експертів наприкінці квітня прогнозували за песимістичним сценарієм оточення Слов’янська до 9 травня, а за оптимістичною — до 25 травня. Як бачимо, цього не сталося і найближчим часом не передбачається.
Наші війська поступово освоюють техніку НАТО та починають активно її застосовувати. Так, за останній тиждень було знищено близько 7 складів/штабів/скупчень техніки РФ. Очевидно потрібно мінімум кілька тижнів, після постачання гаубиць на фронт, щоб ЗСУ їх почали активно застосовувати.
США погодили передачу систем реактивного вогню з дальністю 70 км. З урахуванням надвисокої точності ракет (до 5 метрів) фактично цими установками можна буде знищувати всі переправи через річку Сіверський Донець аж до Лисичанська, або знищувати всі штаби командування та логістичні склади в Ізюмі, Попасній, Куп’янську. Це може значно ускладнити постачання військ РФ. Хоча ці системи вже у Європі, навчання наших воїнів триватиме до 3 тижнів. Якщо розташувати РСЗВ, які передали США чи Великобританія, в районі Слов’янська, то можна прострілювати всю лінію фронту на Донбасі. Ці системи створювалися для боротьби з артилерією СРСР і за місяць ЗСУ зможе придушувати артилерію РФ на далеких відстанях.
Більшість законсервованої техніки РФ зберігалася неналежним чином і навряд чи зможе використовуватися в бою. Це стало очевидно, коли Гугл відкрив усім доступ до перегляду військових об’єктів РФ. Іноді вежа танка зберігалася окремо від танка просто неба. Після цього остаточно впав міф про десятки тисяч танків РФ за Уралом.
Війна йде тяжко для ЗСУ. Наші війська за час війни зазнали суттєвих втрат, тисячі вбитих та десятки тисяч поранених. Великобританія, Польща, США за останній тиждень погодили передачу чергової військової допомоги як гаубиць, так і бронетехніки. До кінця місяця постачання цієї техніки вже будуть на фронті і очікуються змін.
Союзники постачають техніку невеликими партіями, паралельно навчаючи військовослужбовців ЗСУ. Швидше за все, наступне велике постачання техніки буде погоджено 16 червня. І такі постачання узгоджуватимуться раз на кілька тижнів.
Бюрократія та політика в інших країнах завжди присутні. Варто пам’ятати, що на початку листопада у США будуть проміжні вибори. І багато факторів вони посилюватимуть, щоб мати максимальний ефект у серпні – вересні, коли настане активна фаза виборчої кампанії. Це може бути дія санкцій на РФ, можливість технічного дефолту РФ, успіхи ЗСУ на фронті.
ЗСУ за тиждень провели невеликий наступ у Херсонській області та просунулися на 8 км. Цей плацдарм може бути важливий, для широкого наступу, коли надійдуть додаткові гаубиці та РСЗВ на ту лінію фронту.
Віримо у ЗСУ!
Все буде Україна!

Дана публікація підготовлена в рамках проекта що реалізується ГО “Платформа Громадський Контроль” та фінансується Європейською Комісією. За зміст публікації несе відповідальність ГО “Платформа Громадський Контроль”

ПОДІЛИТИСЯ