Ми на зв’язку

Модернізація аеропорту Дніпра починається із сумнівного тендера

Модернізація аеропорту Дніпра, на якій так люблять піаритися представники влади, може перетворитися в глобальну корупційну годівницю. Це коли величезні гроші будуть витрачатися непрозоро‼️

В одному тільки тендері на розробку проекту будівництва аеродрому міститься цілий набір обмежувачів, які перешкоджають конкуренції та відсікають великі міжнародні компанії.

А значить – потенційно перемогти зможуть фірми, які дружні певним чиновникам.

Денис Селин помітив, що саме так виписуються умови тендера. Зокрема, тендер «Будівництво аеродрому Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ» (розробка проектної документації та її експертиза)» на суму 26,5 млн грн оголосило державне підприємство “Фінансування інфраструктурних проектів” (до речі, влітку 2019 року це ж ДП вже оголошувало тендер на проектування споруди аеродромного на суму 56,2 млн грн, але торги були скасовані).

І ось які цікаві вимоги заявлені в тендері. Проектувати аеропорт зможуть тільки українські компанії. В документацію додали купу обмежень. Наприклад, треба мати приміщення на території України. Також необхідно надати аналогічний договір за період з 2011 по 2019 рік. А термін виконання проектних робіт – 100 днів з моменту підписання договору. Чи не занадто швидко?
До речі, в Україні фактично працює лише одна фірма, яка має досвід проектування аеропорту. Наводить на думки, чи не так?

Ще цікавіша ситуація із процедурами. Частину документів треба не вантажити в ProZorro, а відправляти на пошту замовнику або привозити особисто. Тобто неможливо відстежити, чи реально бути надані необхідні документи.
Цікаво, що у потенційних учасників тендеру вимагають копії всіх трудових книжок працівників, що може суперечити про персональні дані.

Якщо подібні вимоги до учасникам не будуть відкориговані, то тендер може бути заблокований в Антимонопольному комітеті (АМКУ). А це в підсумку призведе до відтягування старту робіт по модернізації аеропорту.

ПОДІЛИТИСЯ