Ми на зв’язку

Міськрада Дніпра закуповує послуги в сфері IT без тендеру і за завищеними цінами

👉Департамент інформаційних технологій міськради без проведення тендеру уклав угоду на 6 млн на послуги Дата-центру⁉️ 
Як таке можливо⁉️

👉Ще у грудні 2019 року Департамент провів тендер на послуги Дата-центру, в результаті якого уклав договір на 235,6 тис грн. Користувалися послугами всього 14 днів (“строк дії за договором – 17 грудня 2019 – 31 грудня 2019”).

👉У січні департамент без тендеру уклав угоду з тим самим постачальником послуг на ті ж послуги Дата-центру, але вже на 6 мільйонів гривень. Обгрунтування проведення процедури без конкурентів – посилання на минулий договір. Мовляв, дуже складно перенастроювати все обладнання і вибудовані цілісні ІТ-ланцюжки.

👉Новий договір, що без конкуренції, в 25 разів (!) дорожчий, ніж минулий. За нашими скромними підрахунками, переплата склала мінімум 100%, а потрібні люди додатково розпиляли 3 млн грн. І це все покриває директор Департаменту Олена Чуєва.

😕Подібні грубі “схеми” були б неможливі, якби профільний департамент контролю та аудиту міськради, який повинен стежити за порушеннями в закупівлях, жорстко їх припиняв: розбирав ситуацію і інформував як правоохоронців, так і чиновників.
🤷‍♀️Але мабуть очільнику Дніпра це не потрібно. Тому на сьогоднішню сесію міськради виносять рішення про функціонування системи Prozorro при закупівлях в Дніпрі, яке не закриває всі лазівки для зловживань, що використовують чиновники.

‼️До слова, на сесії також будуть голосувати за підвищення земельних податків. Тепер податки стануть вище в три-п’ять разів, ніж в інших великих містах. І роблять це з грубим порушенням законів і постанов КМУ (детальний розбір ситуації з підвищенням податку на землю в Дніпрі –  тут)

👉ГромКонтроль звертав увагу ділових кіл Дніпра на істотне зростання ставок земельного податку та орендної плати і закликав подавати свої зауваження до проекту рішення. Однак в міськраді вчинили по-іншому – проігнорували громаду Дніпра і вирішили протягнути рішення. Наша команда буде оскаржувати це рішення в суді.

👉Також з примітних рішень, які можуть прийняти на сесії – затвердження нового Статуту громади Дніпра. Зроблять це, як зазвичай, без самої громади.

👉Ще будуть голосувати за 100 питань по землі і нерухомості. Наприклад, наші лікарні вирішили відмовитися від управління 409 кв.м на вулиці Володі Дубініна, 14, і 104 кв.м на вулиці Висоцького, 2.

ПОДІЛИТИСЯ