Ми на зв’язку

Лавочки по 55 000 гривень та інші аспекти розпилу на реконструкції

Розберемо ситуацію з реконструкцією пл.Шевченка (біля парку) за майже 68 млн грн і прилеглої вул.Яворницького за 122 млн грн.
Наведемо 10 фактів, які показують, що це швидше за все дерибан, а не реконструкція:
1) тендері на ремонт пл. Шевченка фігурують лавочки (Лава Л-1). Відповідно до кошторису, наданого переможцем, кожна з них коштує 54 900 грн. Але при цьому лавочки з таким найменуванням ми без проблем знаходимо в Інтернеті за 4800 грн – тобто в 10 разів дешевше (Ціна в Інтернеті, кошторис )

2) Завищені ціни на майже всі матеріали і роботи відповідно до документів. Загальна вартість тендера по пл.Шевченка становить 67,6 млн грн, вартість переплати в порівнянні з ринковими цінами мінімум 30%. Наприклад, майже всю площу хочуть викласти плиткою і бруківкою. Ринкова вартість сірої бруківки коливається від 250 до 500 грн за 1 кв.м, а відповідно до тендера будуть вкладати бруківку за 1389 грн. Це в 2,5-5 разів вище ринкових цін. Переплата тільки на бруківці може скласти понад 8 млн грн. (Всі розрахунки – в першому коментарі)

3) Тендер прописаний “для своїх”, і повністю зрозуміти, яку частину міського простору реконструюють, неможливо. Але якщо порахувати максимальний розмір площі Шевченка (від забору до будинків) то виходить 15430 кв.м , згідно з ремонтними бордами площа 12585 кв.м, а по документам тендера “площа забудови”, на яку купили і вкладуть плитку, бруківку і бордюрний камінь, близько 18 000 кв.м. Це на 30% більше. Залишається загадкою: чи будуть хлопці біля будинку Лисенка або біля будинку Філатова класти залишки плитки або будуть класти плитку в 2 шари?

4) Для реконструкції площі Шевченка і ул.Яворницького міська влада взяла кредит. В результаті майже всі роботи будуть оплачені з кредитних грошей в розмірі 169 млн грн. При цьому кредит Взятий на 4 роки під 18% річних, тобто ціна зросте мінімум на 30%. Якби не було схематоза і завищених цін, то ціна реконструкції пл.Шевченка була б до 50 млн грн. А з урахуванням схематоза і виплат по кредиту загальна вартість ремонту буде близько 100 млн грн. Але Філатов поспішає хоч щось зробити для піару перед виборами, і тому готовий до таких переплат. 

5) Згідно тендера, окремо виділяються гроші на спил дерев на ул.Яворницького. Ось тільки проблема в тому, тендер пройде і визначиться переможець не раніше 13.06.2020 Але вже зараз спиляли дерева, хоча навіть немає договору на ці роботи. Міськрада вирішила виконати роботи, за які потім хоче потім додатково заплатити, або в міськраді вже знають, яка фірма буде виконувати роботи і вона вже працює? Екстрасенси.

6) Згідно законодавства України не можна пиляти нові дерева – тільки аварійні. Міськрада грубо наплювала на Закон України «Про благоустрій населених пунктів» та постанову Кабінету міністрів №1045. З цього приводу подали заяви в прокуратуру і поліцію, а також позовну заяву в суд про перевищення повноважень. Справу розглядає суддя Горбалінський В.В.

7) На ул.Яворницького вже привезли і почали встановлювати каналізаційні колодязі. Згідно тендера, на 22 колодязя виділені гроші, але їх вже завезли, хоч і ще немає навіть договору на реконструкцію. Схоже на те, що наші оракули хотіли поставити колодязі одночасно по паперах двома договорами. Один тендер – на заміну колодязів по всьому місту, де випадково не вказані адреси заміни колодязів (порушення закону). Другий – на ремонт вул.Яворницького, де є заміна. Як результат – фірма, яка буде працювати на вул.Яворницького, буде в явному фінансовому плюсі, і швидше за все або не витратить гроші на колодязі, або роботи виконає міськрада, а за паперами пройде, що їх виконувала фірма.

8) Для реконструкції вулиці і площі треба проводити архітектурний конкурс. Міськрада в черговий раз забила на закон і не проводила архітектурний конкурс і зробила так, як вважала за потрібне. Якщо точніше, мер дозволив департаменту благоустрою замовляти проект реконструкції у будь-якої фірми на свій вибір, тобто без проведення конкурсу, чим як мінімум порушив вимоги ст. 6 Закону України. «Про архітектурну діяльність».

9) Фірма, яка виграла тендер з реконструкції пл.Шевченко, згідно з даними з судового реєстру, намагалася ухилятися від сплати податків. Будівельна компанія «Норма» фігурує щонайменше в семи кримінальних виробництвах. У декількох з них компанію звинувачують в ухилення від сплати податків на мільйонні суми. Наприклад, Держподаткова служба стверджувала, що СК “Норма” ухилялася від сплати ПДВ на 5,8 млн грн.

10) Через початок ремонту на пл.Шевченко вже тріснув старовинний будинок – садиба Яворницького Але мерія каже: як завжди, будівельники не винні, просто будинок був старий. Напевно, про будівельні норми ніхто з будівельників не чув.

При цьому в договорах немає жодної згадки про гарантію на ремонт. Як наслідок, якщо через рік розсиплеться плитка або бруківка, то місто продовжить платити за кредити, взяті під ремонт, а фірма-підрядник не понесе жодної відповідальності. Теоретично можна сказати, що згідно зі ст. 884 ЦКУ вони повинні будуть виконати гарантійний ремонт, але по факту без відповідного пункту в договорі притягнути до відповідальності підрядника буде дуже складно.

В цілому незрозуміла доцільність реконструкції пл.Шевченко саме зараз. Навіщо терміново “покращувати” частину міста, яка гостро не потребувала ремонту? В ситуації кризи потрібно економити, а не витрачати гроші на величезні будівельні проекти з неясною ефективністю. Якщо вже хотіли зробити поліпшення цього району, то можна було б вкласти гроші у парк і зробити його сучасним.

Крім того, роботи профінансують за рахунок кредиту, що додатково збільшить вартість реконструкції. Віддавати позикові кошти будуть, зрозуміло, з бюджету.

У цій публікації ми не торкнулися питання про те, кому належать будівлі і торгові об’єкти, які виходять на реконструйовану вулицю і площу, але ситуація там подібна з вулицею Короленка. Можливо, саме через цей аспект зараз взялися реконструювати вулицю, а не сам парк.

Про всі порушення ми повідомили правоохоронні органи. Якщо за найближчі 2 місяці ніякої реакції не буде, отже, керівник обласної Нацполіції (Огурченко В.Г) і керівник прокуратури Дніпропетровської області (Панченко О.В.) зацікавлені не розслідувати ці порушення і, напевно, їм варто поміняти місце роботи.

За дану ситуацію з реконструкціями повністю відповідає тандем Філатов-Лисенко.

***
Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у рамках проекту “Боротьба з корупцією в Дніпрі”. Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження”

ПОДІЛИТИСЯ