Ми на зв’язку

Корупційні забудови. Центр. (частина 2)

Ми продовжуємо серію наших розслідувань, присвячених забудовам і забудовникам Дніпра. Сьогодні ми покажемо, як фірма, пов’язана з Вадимом Єрмолаєвим, збирається провернути свій проект, який не відповідає отриманим документам “от слова совсем”, і як це призведе до збільшення пробок.

“Схематоз” для того, щоб звести будинок в самому центрі Дніпра (180 метрів від вул.Короленка та 250 м від пр.Д.Яворницького), робили в кілька етапів.

Етап 1

26 лютого 2020 року компанія ТОВ “Аврора-17” повідомила до управління Державного архітектурно-будівельного контролю Дніпровського міськради про початок реконструкції незавершеного будівництва, яке знаходилося на вулиці Челюскіна 10.  
Все було б ок, якби вони будували будинок, але забудовник не бачить різниці між словами “реконструювати” і “знести”. І будівлю в центрі історичної забудови просто зносять, не залишаючи навіть однієї стіни. Зараз на місці недобудови знаходиться тільки величезна траншея, схожа на фундамент.

Документи https://1drv.ms/u/s!AmuWcCbDrKZcgWCEFQ_SygyTD5Aa?e=BiqQiu

Етап 2

У липні 2020 р. хлопці вже думають не про реконструкцію, а про нове будівництво, і в ЗМІ з’явилася інформація з архітектурно-містобудівної ради Дніпра про те, що забудовник вже планує знести недобуд, щоб побудувати на його місці будинок багатофункціонального призначення https://bit.ly/3ncjCB1

У повідомленні про початок будівельних робіт в назві робіт забудовник вказав: “Реконструкція будівлі відділення зовнішньоекономічних зв’язків під будівлю багатофункціонального призначення”  https://bit.ly/30mWiGR

Згідно визначення з ДБН, реконструкція не має на меті знесення існуючих конструкцій. 

У ДБН чітко вказано: “реконструкція – це перебудова, яка передбачає зміну геометричних розмірів об’єкта та / або функціонального призначення, через що відбувається зміна основних техніко-економічних показників… Реконструкція передбачає повне або часткове збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій…” Тобто про повне знесення існуючих конструкцій мова не йде.

Документи https://1drv.ms/u/s!AmuWcCbDrKZcgST-tff8rw6pjG9U?e=BRvG84

Але, крім недотримання низки будівельних норм, хлопці намагаються обдурити всіх з паркувальними місцями. Зокрема, за нашою інформацією, неправильно виконаний розрахунок паркомісць, і ця цифра занижена в два рази. Ми також не змогли знайти інформацію щодо спорудження паркінгу на 7 паркомісць в будівлі, про що заявив забудовник. А замість вуличної парковки на 36 паркомісць, що була біля будівлі, залишиться максимум 21 паркомісце. Як наслідок – в центрі збільшиться кількість пробок, оскільки машини паркувати вже немає куди, а цей новобуд забере територію прилеглої парковки.

Етап 3

Продовження схематоза полягає в тому, що 3 вересня 2020 року в випуску газети “Наше місто” було опубліковано заяву про наміри ТОВ “Аврора-17” побудувати на вул.Челюскіна 10 будинок багатофункціонального призначення. Причому в заяві забудовник каже про 8-поверховий будинок. Але у містобудівних умовах і обмеженнях максимальна припустима висота об’єкта – 6 метрів. Схоже, що це – чергова спроба все побудувати, а потім оформити документи заднім числом, або забудовник придумав новий вид будинків з висотою поверхів в 75 сантиметрів?

У оголошенні в газеті вже не йдеться про 7 паркомісць всередині будівлі і ще мінімум 15 зовні. Лише зазначено, що паркувальних місць сумарно буде всього лише 10. Якщо наявність 22 місць для паркування, на думку члена містобудівної ради Саєнко, це вдвічі менше, ніж треба, тоді про те, що 10 місць – це явно замало, зайвий раз говорити не варто.

Документи:  https://1drv.ms/u/s!AmuWcCbDrKZcgVph0ok4Cy0pvK-0?e=twi96v

Відповідальність за дозвільні документи по цій забудові несуть головний архітектор Дніпра Волик Д.В та його заступник Руслан Іванович Суслов. Тепер від них залежить – чи вживатимуть вони заходів, або сприятимуть подібним незаконним забудовам. 

На жаль, з існуючим підходом міської влади до новобудов місто буде перетворюватися на глобальну пробку. Ми не проти зведення нових будівель, але при цьому реально зберегти історичну частину міста, мінімум – фасади будівель, і не будувати в історичній частині висотні будівлі, які дуже вибиваються з висоти сусідніх будівель. Сподіваємося, що за рахунок публічності головний архітектор Дніпра Волик Д.В. та інші служби таки розпочнуть діяти за законом і, наприклад, зобов’яжуть забудовників будувати підземні паркінги.
 
PS. До правоохоронних органів ми звернемося протягом тижня.
Фірма-забудовник Аврора-17 безпосередньо пов’язана з Єрмолаєвим, а тому без бажання керівника поліції області цей кейс навряд чи буде розслідувано.
***
Слідкуйте за нашими новинами у Telegram: https://t.me/gromkontrol

ПОДІЛИТИСЯ