Ми на зв’язку

Громадський Контроль оприлюднив звіт про роботу у 2019 році

ГромКонтроль продовжує працювати у таких ключових напрямках, як боротьба з корупцією, впровадження реформ, розвиток спроможностей громадянського суспільства, захист прав і свобод громадян. Усе – задля розвитку нашої країни.

І сьогодні ми хочемо розповісти вам про нашу роботу та успіхи, які ми досягли минулоріч (повний звіт про роботу у 2019 р. – тут) .

Зокрема, наша команда оприлюднила більше 30 авторських розслідувань і аналітичних публікацій. Серед найгучніших викриттів – спроба влади здійснити масштабний підкуп виборців у Дніпрі напередодні президентським виборів та  негідна поведінка тодішнього очільника Держекоінспекції в області, родина якого заробляла на забруднені річки Дніпро. 

Наші експерти посилили власну антикорупційну експертизу: напередодні виборів до ВР ГромКонтроль проаналізував кандидатів в депутати по п’яти виборчих округах Дніпра. Серію відео під назвою “Одномандатні” переглянули десятки тисяч виборців. 

У 2019 році ми остаточно перемогли у судовій суперечці з “тіньовим мером” Дніпра Геннадієм Корбаном, який намагався у судах оскаржити факти з розслідуваннь нашої команди про заробіток “друзів мера” на ремонтах у місті.

ГромКонтроль продовжив системну роботу із впровадження в Україні електронних закупівель через систему Prozorro. Ми наближали “другу закупівельну революцію” та сприяли прийняттю у ВР конструктивних змін до Закону про публічні закупівлі. Разом з партнерами ми провели низку навчальних заходів для бізнесу у різних містах України, де презентували можливості Prozorro 2.0. 

Команда кваліфікованих аналітиків ГромКонтролю протягом року вела моніторинг публічних закупівель. В результаті у 2019 р. ми знайшли 1486 порушень в закупівлях та спрямували 1525 звернень замовникам і контролюючим органам. Загалом ми виявили 627 #зрад та домоглися 505 #перемог.

Ми також доклали чималих зусиль задля реформування Державної аудиторської служби (зараз – Офіс фінансового контролю), яка має повноваження для контролю та реагування на порушення у публічних закупівлях. Разом з партнерами запропонували правки до Постанови КМУ №631, які посилюють можливості ДАСУ-ОФК, зокрема, дають змогу проводити перевірки закупівель на підставі інформації, що надійшла від громадян, їх об’єднань, організацій.

Наша команда створювала нові можливості для громадянського суспільства та активних громадян.  Ми надали підтримку  11 громадським об’єднаням з усієї України у боротьбі з корупцією та впровадженні реформ. Організували Конкурс антикорупційних розслідувань для незалежних журналістів і медійників та підтримали проведення Антикорупційної школи для молоді у Дніпрі. А на онлайн-платформі “Бюджет участі”, яку створив та розвиває Громадський Контроль, у 2019 році провели конкурси ініціатив громадян  вже у 16 громадах та містах по всій Україні.


Завдяки висококласній юридичній команді ми домоглися низки важливих судових перемог. Ми стали єдиною в Дніпрі суспільною силою, яка у судовому порядку змогла призупинити необгрунтоване підвищення вартості проїзду в міському електротранспорті. Домоглися, аби зміна тарифів на проїзд відбувалася через механізм регуляторної процедури, з обов’язковими громадськими слуханнями.  А ще через суд змусили владу належним чином реагувати на електронні петиції.

У 2020 році ГромКонтроль продовжує свою роботу у ключових напрямках. Впевнені, що в наших силах побудувати нову сучасну Україну, яка може ефективно протидіяти корупції, з рівними правилами гри і можливостями для всіх.

ПОДІЛИТИСЯ