Ми на зв’язку

ДЕПУТАТСЬКІ ГРОШІ – 2018

Результат звели в таблицю. Тут можна знайти дані про те, на які цілі та які суми запитували депутати міської ради задля вирішення проблем виборців.

Одразу зазначимо: цей аналіз стосується лише планів депутатів, йдеться про ті заявки, які вони подавали, і які потім були затверджені міським головою. Наскільки і як виконані ці плани – тема для окремого дослідження

Отримані дані ми звели в пізнавальну інфографіку.

 

 

Нагадаємо, масштабну роботу з аналізу “депутатських коштів” Громадський Контроль системно проводить кожні півроку.

Раніше наша команда проаналізувала, як депутати міськради Дніпра збиралися витратити виділені їм гроші в 1-му півріччі 2018 року, а також у 2017 р.

Як знайти свого депутата?

Нагадаємо, кожен депутат потенційно може спрямувати до 2 млн грн на вирішення проблем виборців, і ще до 300 тис. грн виділити на надання матеріальної допомоги громадянам.

Кожен мешканець міста може звертатися до депутата, який закріплений за його округом (ділянкою міської території, де проживає людина), і наполегливо звертати увагу народного обранця на проблеми, які потребують вирішення.

Дізнатися, який депутат закріплений за вашою вулицею (проспектом, провулком та ін.) можна за допомогою сервісу Соціальний інспектор, який створив і розвиває ГромКонтроль. У розділі “Депутати” (http://deputy.ci.org.ua) обирайте “Дніпро”, введіть свою адресу і отримаєте інформацію про свого депутата.

Важливий момент: в зв’язку з особливостями виборчої системи за підсумками місцевих виборів 2015 р. декілька міських округів залишилися без свого міського депутата.

На що депутати хотіли спрямувати кошти?

Аналіз депутатських запитів показує, що найбільш популярні напрямки для вкладення коштів – різноманітні ремонти.

Стан житлового фонду та комунікацій у Дніпрі, незважаючи на ті роки, які місто живе в комфортних умовах бюджетної децентралізації, залишається вкрай складним. Тому депутати активно направляють виділені їм кошти на ремонти під’їздів, дахів, фасадів, благоустрій під’їздів в будинках тощо.

Серед заявок – реконструкція мереж тепло-, водопостачання, каналізації, ремонти прибудинкових територій, внутрішньоквартальних проїздів, встановлення дитячих майданчиків і багато іншого.

Дуже популярним залишається встановлення металопластикових вікон у будинках. Сподіваємося, що за кошти депутатів будуть встановлені якісні енергозберігаючі вікна, без завищення цін: не варто наслідувати поганий приклад фігурантів минулорічного розслідування ГромКонтроля – чиновників з департаменту ЖКГ, які разом з підрядниками “розпиляли” кілька мільйонів гривень “на вікнах”.

Також серед депутатських витрат – допомога школам, лікарням, закладам культури та спорту – обладнанням, матеріалами та ресурсами для ремонтів.

Ми наполегливо рекомендуємо всім зацікавленим містянам вивчити, на які цілі депутат, закріплений за вашим округом, збирався спрямовувати кошти у 2018 р. І поцікавитися – наскільки виконані заплановані роботи, реалізовані проекти?

Найбільш бездіяльний депутат
міськради Дніпра – Сергій Суханов. У нього – жодної поданої заявки (!) за 2018 рік.

Втім, не дивно: після гучного скандалу навколо некоректних висловлювань Суханова його виключили з фракції “Опозиційного блоку”. А мер пообіцяв, що грошей “порушнику” не дасть.

Депутат, який “фонтанує”

Максим Кучугура (фракція Солідарність) подав заявку на суму 2 млн грн (!) на проектування та будівництво фонтану на перехресті вул. М.Міхновського та просп Миру (Лівий берег). Фактично пан Кучугура вирішив направити на цей об’єкт весь обсяг своїх “депутатських грошей”.

До речі, депутат Кучугура серед інших фігурував у розслідуванні ГромКонтроля про підозрілі “wifi – дерева” (або “смарт-дерева”). За них місто сплатило 3,65 млн грн (!), але в підсумку громадяни не могли знайти ані самих “дерев”, ані безкоштовний wifi, який ці споруди мали роздавати.

Потім депутат разом з низкою чиновників з департаментів і комунальних підприємств міськради опинився у прирві нового скандалу. Мер Філатов поскаржився в прокуратуру (!) на власних підлеглих – за численні розкрадання: під час ремонту фасадів будинків в Дніпрі, при встановленні освітлення на Кайдацькому мості та при закупівлі смарт-дерев…

Чому депутати міськради не люблять Prozorro?

85 депутатських заявок “на межі”(!) – на суми трохи менші за 200 тис.грн – нарахував ГромКонтроль в рамках дослідження.

Нагадаємо, відповідно до Закону України про публічні закупівлі, будь-які закупівлі товарів і послуг за публічні (державні або муніципальні) кошти на суми від 200 тис. грн (т.зв. “надпорогові”) мають проводитися через державну систему електронних закупівель Prozorro.

При цьому в Дніпрі через Prozorro мають проходити також усі т.зв. “допорогові” закупівлі – на суми від 3 до 200 тис. грн. Цьому прогресивному рішенню свого часу дуже сильно посприяв саме Громадський Контроль.

Однак кошти, виділені депутатам міської ради на виконання їх зобов’язань перед виборцями, звільнені від цієї норми. Ба більше – депутати у 2018 р. взагалі намагалися скасувати використання Prozorro на “допорогах” у Дніпрі, на щастя – безуспішно (цікаві подробиці ми описували тут).

У минулих дослідженнях про депутатські гроші Громадський Контроль вже фіксував, що багато народних обранців намагаються оперувати у своїх заявках сумами до 200 тис. грн. За підсумками 2018 р. тенденція зберігається. Побачити, які депутати прагнуть втиснути свої заявки у цифри на кшталт “199 тис. грн +”, можна в окремій вкладці нашої зведеної таблиці.

Все зрозуміло – депутати мають можливість і користуються нею, проводячи закупівлі за виділені їм містом кошти (на суми до 200 тис. грн) без тендерів. Мотивують тим, що звертаються до “перевірених, надійних постачальників”. Іншими словами – купують товари та послуги без конкуренції, а умови закупівель залишаються “в тіні”.

Закликаємо всіх жителів Дніпра знайти свого депутата та об’єкт, я у який він вклав бюджетні кошти, у нашій таблиці (ось тут) та перевірити, чи справді кошти витрачено ефективно.

ПОДІЛИТИСЯ