Ми на зв’язку

Чи є в Дніпрі і в інших містах реальна прозорість влади?

Багато мерій заявляли, що вони стали прозорими, оскільки ухвалили ті чи інші документи. Але реальність була іншою.

Мешканці бачили і відчували на собі, що фактично нічого не змінилося, однак міська влада на ТБ почала говорити, що вона відкрита і прозора.

Тому запускаємо новий рейтинг для міської влади (рейтинг підзвітності), який міряє не лише ухвалення красивих документів, але й виконання норм, які в них прописані.

В рамках пілотного дослідження з підзвітності були проаналізовані 10 міст України – Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів, Маріуполь, Вінниця, Тернопіль, Дрогобич та Покров (5 найпрозоріших під час минулого вимірювання та 5 великих обласних центрів).

Максимальний показник підзвітності (реальної прозорості) – близько 55%

А серед міст-мільйонників цей показник не перевищує 35%

Розберемо ситуацію на прикладі Дніпра.

Мерія Дніпра приховує свою діяльність і ховається від громадян

Саме так можна описати роботу дніпровської міськради 7-го скликання. Ці факти були зафіксовані в пілотному дослідженні підзвітності 10 міст, проведеному у вересні-жовтні “Трансперенсі Інтернешнл Україна” https://bit.ly/37uyo0u

Приховування рішень і регламенту

У практиці діяльності органів місцевого самоврядування Дніпра на момент проведення дослідження був зафіксований факт відсутності або видалення проектів черги денної та рішень після їх прийняття.

Так, Дніпровським міською радою було опубліковано чергу  денну з 248 питаннями за день до засідання 59-ї сесії, але опублікована за 10 днів черга денна мала всього 31% питань до розгляду, і зараз вона відсутня на сайті міськради. Таку ж практику ми спостерігаємо і з видаленням або повною відсутністю проектів рішень після їх затвердження.

Черга денна, опублікована за день до сесії

Фото черги денної, опублікованої за 10 днів  

Протидія участі громадян в сесіях та засіданнях

Незважаючи на те, що право на вільне відвідування декларується в регламенті Дніпровської міської ради, що має свідчити про прозорість міста, факти перешкоджання були зафіксовані нами ще в 2018 році.

Регламент:   https://bit.ly/37sxOAf

Рішення про зміни та доповнення доРегламенту – https://1drv.ms/u/s!Au40BbHMtYfaozd0rxUVpl8Wbk-v?e=zTCzRe


Випадок з недопуском: https://bit.ly/35hyw0E

Також мерія не забезпечує необхідні умови для участі громадян в засіданнях міської ради та її органів. Трансляції засідань виконкому та координаційної ради не проводяться, засідання постійних комісій транслюють, але розібрати, хто і що говорить, практично неможливо. Трансляції засідань сесій міської ради ведуться в кращій якості, але при цьому громадяни не мають можливості поставити запитання або вплинути на прийняття рішень, що суперечить ідеї гласності роботи міської ради.

Трансляції засідань постійний комісій  https://bit.ly/31vQSts

Трансляції засідань сесії  https://bit.ly/3jmNibg

Дніпровська влада рапортує про те, що стає прозорішою, але активісти і дніпряни в реальності відчувають закритість місцевої влади та бутафорський формат цих заяв. Тому варто вимагати прозорості від влади в реальності, а не лише на папері.

P.S. Повне дослідження підзвітності 50 міст України закінчиться в лютому 2021 року, де ми зможемо дізнатися реальний показник рівня підзвітності Дніпра.

Слідкуйте за нашими новинами у Telegram: https://t.me/gromkontrol

ПОДІЛИТИСЯ