Ми на зв’язку

Чи мають українці доступ до правосуддя

На замовлення ГО «Платформа Громадський Контроль» та за фінансової підтримки Європейського Союзу компанія «Active Group» у 2023 році провела соціологічне опитування серед адвокатів, юристів та громадян-учасників судових процесів щодо того, наскільки вони довіряють українським суддям та як оцінюють їхню об’єктивність.

Дослідження, в якому взяла участь 521 людина, проводили у дві хвилі у Дніпрі, Харкові та Запоріжжі.

Соцопитування проводили поблизу таких судів:

  • Дніпропетровського окружного адміністративного та Третього апеляційного адмінсуду Дніпра;
  • Запорізького окружного адміністративного суду;
  • Другого апеляційного адміністративного та окружного адмінсуду Харкова.

Дослідження показало, що у цих регіонах правосуддю довіряють 70,5% людей, а більшість опитаних зазначила, що їм довелося докласти певних зусиль, щоб добитися розгляду справи. Мінімальних зусиль докладали адвокати.

61,6% респондентів стверджують, що рішення по їхніх справах винесли на законних підставах. 10,7% впевнені, що вони були несправедливими.

Які суди довго розглядають справи та хто найчастіше стикається з перешкодами під час судових процесів — читайте у дослідженні «Громадського контролю».

Як оцінюють юристи, адвокати та громадяни легкість доступу до правосуддя

Більша частина респондентів (58,1%) стверджує, що їм довелося докласти значних зусиль, щоб їхні справи розглянули судді.

За п’ятибальною шкалою 18,5% опитаних докладали максимальних зусиль, а мінімальних — 25,3% людей.

За даними дослідження, найбільша кількість респондентів (37,5%), опитаних поблизу Третього апеляційного адмінсуду в Дніпрі, докладала максимальних зусиль, щоб їхні справи розглянули судді.

Більшість опитаних поблизу Харківського ОАС (37,6%) та Другого апеляційного АС Харкова (48,7%) оцінили, що їм легко було отримати доступ до правосуддя.

Адвокати (52,1%) витратили найменше зусиль, щоб їхні справи почали розглядати у суді. 21,3% юристів та 22,9% громадян вважають, що їм довелося докласти максимальних зусиль.

Довіра до суддів та думки щодо корумпованості

У трьох регіонах людей питали, наскільки вони довіряють українським судам. Недовіру висловили 22,2%.

Оцінки людей розділилися таким чином:

  • скоріше довіряють правосуддю 50,3%;
  • повністю довіряють — 20,2%;
  • скоріше не довіряють — 15,6%;
  • зовсім не довіряють — 6,6%.

Згідно з результатами дослідження, учасники судових процесів мають більшу довіру до правосуддя, ніж респонденти, які беруть участь у загальнонаціональних опитуваннях, більшість з яких не зверталася до судів.

Зокрема, у соцопитуванні, яке проводили у грудні 2023 року Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 60% українців висловили недовіру до Верховного суду.

Найвищий рівень довіри до правосуддя висловили опитані поблизу Дніпропетровського ОАС — 79,1%, найнижчий — Харківського ОАС (55,5%).

Думки щодо корумпованості суддів розділилися майже порівну. З цим погодилися 42% людей, а 42,3% не згодні з цим.

66,6% опитаних поблизу Третього апеляційного АС Дніпра впевнені, що працівники українських судів причетні до корупційних схем. 39,7% респондентів, які брали участь в опитуванні поблизу Харківського ОАС, з цим не згодні.

Оцінка роботи судової системи в Україні

Респондентів попросили оцінити по десятибальній шкалі, наскільки вони задоволені роботою українських судів. Більшість з них позитивно оцінюють роботу судової системи — 19,9% поставили їй 8 балів.

4,4% висловили своє незадоволення — вони поставили одиницю судовій владі.

Більшість опитаних поблизу Третього апеляційного адмінсуду Дніпра (25,7%), Харківського ОАС (24,4%), Другого апеляційного АС Харкова (26,3%) та Запорізького ОАС (26%) високо оцінюють роботу судової системи — на 8 балів.

Поблизу Дніпропетровського ОАС більшість (28,6%) оцінюють роботу суду на середньому рівні — на 5 балів.

Строки розгляду справ у судах

17,3% опитаних стверджують, що їхні справи розглядали у суді до двох місяців, 28,8% кажуть, що цей процес тривав два-три місяці.

Від чотирьох до шести місяців судді розглядали справи 17,5% людей, від шести до дванадцяти — 11%, понад рік — 6%.

Найшвидше (до трьох місяців) розглядають справи у Третьому апеляційному АС Дніпра та Другому апеляційному АС Харкова.

11,9% респондентів відзначили, що довше усіх справи розглядає Третій апеляційний адмінсуд у Дніпрі.

Як часто людям повертають позовні заяви

Про те, що суд повертав позовну заяву повідомили 32,7% опитаних, 54,8% кажуть, що цього не відбувалося.

Найчастіше з поверненням позовних заяв стикалися юристи — 58,7%, найрідше громадяни — 20,9%. Більшість респондентів (57,1%) впевнені, що для повернення заяви були законні підстави, 8,7% кажуть, що підстав для цього не було.

За даними дослідження, найчастіше заяви повертав Дніпропетровський ОАС, про що повідомили 40% людей.

***

Публікація підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. Її зміст є виключною відповідальністю ГО «Платформа Громадський Контроль» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

ПОДІЛИТИСЯ