Ми на зв’язку

Бізнесу Дніпра доведеться платити більше

У Дніпрі місцева влада підвищила нормативну оцінку землі і ставки земельного податку. Команда Громадський Контроль буде оскаржувати це рішення в суді

🤦‍♂️🤦‍♀️Депутати міськради під час 57-ї сесії підвищили нормативну грошову оцінку землі в Дніпрі: базова вартість 1 кв м складе 644,05 грн (зараз – 585 грн).

😕Нова оцінка почне діяти з 1 січня 2021 року😕

👉Відзначимо, нормативна грошова оцінка земель використовується для визначення розміру земельного податку, орендної плати за використання земель державної та комунальної власності, державного мита при спадкуванні та даруванні земельних ділянок.

‼️Земельний податок – один з джерел поповнення місцевого бюджету‼️ При цьому він істотно впливає на конкурентоспроможність бізнесу. Чим вищий податок – тим вище ставки оренди, тим більше витрат у підприємців.

👉Раніше ми повідомляли, що міська влада шляхом певних маніпуляцій збирається підняти фактичний розмір земельного податку та орендної плати (https://bit.ly/3cOPndr ).
👉В результаті ставки земельного податку та орендної плати для багатьох власників можуть зрости до 10-12% від нормативної грошової оцінки (розмір якої також підвищиться). В першу чергу нововведення торкнеться тих, хто не зміг або не встиг оформити землю. Відомо, що ця процедура в Дніпрі пов’язана з великими труднощами і корупційними ризиками.

🤷‍♀️При цьому міськрада пропонувала зробила виняток для окремих бізнесів. Зокрема, “багатоквартирні будинки з об’єктами торгово-розважальної інфраструктури” будуть платити податок за мінімальною ставкою – 0,06%. За дивним збігом обставин під цю категорію потрапляє, наприклад, скандальна новобудова – ЖК “Женева”, що зводиться у верхній частині вулиці Короленка в центрі Дніпра та пов’язана з близьким оточенням мера Філатова (докладніше про це ми повідомляли тут: https: // bit .ly / 2VyqGMf)

‼️Команда ГК звертала увагу ділових кіл Дніпра на істотне зростання ставок земельного податку та орендної плати‼️Ми закликали підприємців подавати свої зауваження до проекту рішення: в результаті до міськради надійшли десятки звернень. Однак в міськраді вчинили на свій розсуд: взяли до відома звернення, внесли в проект деякі косметичні правки, але рішення в підсумку затвердили, принципово не змінюючи в цілому суті.

🙄Нові рішення міськради щодо ставок земельного податку створять труднощі для підприємців, які і так перебувають у важкому становищі через кризу, і водночас відкривають широкі можливості для корупції.

👩‍⚖️Наша команда буде оскаржувати це рішення в суді: крок за кроком ми вимагаємо від влади дотримання норм закону і загальної адекватності дій.

ПОДІЛИТИСЯ