Ми на зв’язку

Аналіз минулих 16 тижнів війни (112 днів)

1) Минулого тижня тривали кровопролитні бої. Лінія фронту майже у всіх областях за тиждень майже не зрушила. У Харківській області РФ намагається відсунути нас трохи далі від кордону, не надто вийшло. Біля Ізюма ЗСУ намагаються пробитися на захід і встановити повний контроль над двома селами (Заводи, Велика Камишеваха), а війська РФ біля Святогірська встановили контроль над лісами (просування близько 4 км). Ситуація з Сєвєродонецьком, районом Попасної та Запорізької області також без змін. На Херсонщині майже без змін, ЗСУ йде вперед (докладніше у пункті 6).
2) Загальні втрати РФ за 16 тижнів великі. РФ втратила: знищено 1449 танків, які були у військових частинах на початок війни або 47,5%, 3545 БМП/БТР(32%), 729 артилерії (30%), 233 РСЗВ (22%), 591 БПЛА(40-60%). Цифри наведені без урахування законсервованої техніки. На жаль у РФ техніки багато, вони постійно намагаються підтримувати на території України близько 1000 танків, 3000 БМП/БТР та близько 1200 одиниць артилерії. З урахуванням втрат, які ЗСУ завдавало військам РФ останній місяць, ще мінімум 3-4 місяці РФ не надто відчує брак озброєння. Але все буде залежить від надходжень до ЗСУ, сподіваємось, у серпні відбудеться перелом.
3) США на місяць дають військову допомогу раз на два тижні. Сумарно за місяць від США надходить військова допомога в середньому на 1,5 млрд $, найближчим часом ця цифра, можливо, збільшиться до 2 млрд $. Інші союзники дають на суму до 0,5 млрд $, можливо, найближчим часом ця сума збільшиться до 1 млрд $. Але якщо порахувати вартість озброєння, яку озвучив радник адміністрації президента Подоляк, то потрібно ще мінімум на 10 млрд доларів. Тобто — такими темпами, що зараз потрібно ще мінімум 5 місяців.
4) Ціна війни на місяць ще вимірюється і вартістю, наприклад, боєприпасів. Якщо гаубиця М-777 коштує 3,7 млн. $, це еквівалентно вартості 1000 снарядів до неї. Якщо припустити, що в середньому гаубиці стріляють по 10 пострілів на день, то на місяць усім гаубицям на боєприпаси потрібно близько 200 млн доларів. А якщо кратно збільшити кількість гаубиць, то кратно зростуть витрати на боєприпаси. І чи готові на це партнери — поки що не зрозуміло.
5) Для реальної швидкої зміни на фронті треба вийти на витрати мінімум 5 млрд $ на місяць. Нам треба або переконати партнерів у цьому, або самим закупити частину обладнання у партнерів, наприклад, у Польщі/Чехії/Словаччині та інших країнах, щоб вийти на цю суму.
6) Варіанти наступу. Наразі на Херсонщині триває наступ. Наступ стає важким і легкою піхотою за підтримки артилерії. При цьому через малу кількість бронетехніки вона використовується обмежено. Ряд наступальних операцій проводиться вночі, оскільки ЗСУ має перевагу в приладах нічного бачення та зв’язку. В останньому пакеті допомоги США більшу частину займають саме прилади нічного бачення та засоби зв’язку. Наступ піхотою можливий на тих фронтах, де мала кількість противника на кілометр фронту, на сьогодні найменше скупчення противника на кілометр — у Запорізькій та Херсонській областях. З урахуванням того, що до серпня доїде артилерія, і кількість артилерії що надійшла від заходу досягне 250-300 одиниць, то висока ймовірність спроб активнішого наступу піхотою на деяких напрямках. У Донецькому регіоні наступати піхотою без бронетехніки небезпечно через щільну артилерію РФ.
7) Україна явно узгоджує які типи озброєнь їй доцільніше постачати насамперед. В останніх постачаннях західної техніки упор був на артилерію та зв’язок. У наступній допомозі або через одну з високою ймовірністю нам поставлятимуть додаткові РСЗВ HIMARS, тому що для керування однією установкою треба 3 особи, а вже навчили 60 військовослужбовців ЗСУ.
Якщо в постачаннях ми побачимо великі партії бронетехніки, тоді стане можливим контрнаступ у Донецькому регіоні. Але, схоже, такі запити будуть не раніше серпня, а сама зброя доїде не раніше вересня.
😎 Не варто очікувати, що інші країни нам щось винні (гроші, зброя, прийняття до своїх клубів). Зараз “Західний світ” щомісяця допомагає Україні по 1,5-2 млрд. $ зброєю і на 0,5-5 млрд. $ допомагає різними вливаннями в економіку. Вони точно не зобовʼязані це робити за якимись угодами, а роблять це добровільно. Такої допомоги від Китаю чи Індії ми не бачимо, але продовжуємо купувати китайські товари та індійські ліки.
9) На цей момент внутрішні ресурси країни ще є. Наприклад, місцева влада може закупити обладнання для ЗСУ, чим допоможе значно наблизити дату перемоги.
Наведемо кілька нових треш-закупівель:
а) 69 млн грн на реконструкцію в Енергодарі. Як ми перевірятимемо на непідконтрольній території — чи зроблені роботи і чи не вкраде все РФ, залишається загадкою.
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-06-14-001627-a
б) На 51 млн грн будівництво культурно-спортивного центру в Павлоградському районі. Тільки ось невдача — туди від Ізюма може поцілити смерч, тоді всі ці витрати вдало спишемо?
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-06-01-000153-a
в) На піар послуги міськради Дніпра витрачено трохи менш як 30 млн грн, ось свіжий тендер, де витрачають ще 7,5 млн грн. Більшість міськрад під час війни без піару послуг обходяться, але, як бачимо — не скрізь.
https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2022-06-06-006131-a
10) Ми точно переможемо. Але без консолідації зусиль і фінансів контрнаступ на Донбасі буде не раніше осені, а то й пізніше.
Віримо у ЗСУ. Все буде Україна!

Дана публікація підготовлена в рамках проекта що реалізується ГО “Платформа Громадський Контроль” та фінансується Європейською Комісією. За зміст публікації несе відповідальність ГО “Платформа Громадський Контроль”

ПОДІЛИТИСЯ