Ми на зв’язку

Миколаївська ОВА замовила ремонт водогону за вдвічі завищеними цінами 

Департамент містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОВА замовив у 2023 році реконструкцію водогону від 2-гої Січової до Приміської вулиці. Договір уклали з на 119 млн 183 тис. 148 грн. Під час аналізу кошторису ми виявили завищення цін на будматеріалах на понад 42,4 млн грн. Також на цю реконструкцію передбачено виділення коштів наших міжнародних партнерів, тому тут має бути особлива увага на можливі корупційні зловживання.

Ми виявили, що фірма “Миколаївміськбуд” (ЄДРПОУ 42051445), яка стала переможцем тендеру та мала виконувати роботи, вказала у кошторисі ціни на будматеріали, які подекуди завищені майже у два рази. Наведемо деякі приклади порівняння цін:

  • Труби поліетиленові ПЕ100 PN10 SDR17 d1000×59,3 (питна) — ціна відповідно до підсумкової відомості ресурсів (додаток 2, стор. 17, рядок 40) становить 35 тис. 610 грн без ПДВ, кількість 2302,8 м., загальна вартість в закупівлі склала 82 002 708 грн без ПДВ (82 млн грн).

Ринкова  ціна на сайті магазину з продажу будматеріалів 17 тис. 206,4 грн з ПДВ за м (наразі — зі знижкою), з загальною вартістю 39 622 897,90 грн з ПДВ (39,6 млн грн), отже можливе завищення ціни саме на цій позиції складає 42 379 810,10 грн (42,3 млн грн).

  • Люк чавунний для колодязів важкий — ціна відповідно до підсумкової відомості ресурсів (додаток 2, стор. 18, рядок 54) становить 12 500 грн без ПДВ, кількість 4 шт., загальна вартість в закупівлі склала 50 000 грн без ПДВ.

Проте ми можемо побачити, що ринкова ціна на іншому сайті 5700 грн з ПДВ за шт (така ціна була на момент аналізу кошторису на сайті, наразі — 5750 грн), з загальною вартістю 22 800  грн з ПДВ, отже можливе завищення ціни саме на цій позиції складає 27 тис. 200 грн.

Варто зазначити, що фірми надають оптовим та постійним покупцям великі знижки.

Ймовірні фігуранти, які брали участь у реалізації схеми, коли відбулося завищення вартості закупівлі, та можливе в подальшому розкрадання бюджетних коштів:

  1. ТОВ “Миколаївміськбуд” фірма-переможець.
  2. Григор’єва Світлана Кирилівнадиректорка Департаменту містобудування, архітектури, капітального будівництва та супроводження проєктів розвитку Миколаївської ОВА.

Тобто, зазначені особи планують неналежним чином використати бюджетні кошти та незаконно привласнити їх на орієнтовну суму понад 42,4 млн гривень, шляхом завищення цін на будівельні матеріали та виконання будівельних робіт під час проведення реконструкції водоводу питної води.

Важливо, що фінансування робіт здійснюється з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, кошти з якого виділяють місцевим бюджетам з держбюджету. На цей об’єкт виділили ще 120 млн. грн субвенцій. Наразі вказаний фонд також частково наповнюється за рахунок коштів міжнародних партнерів.

В історіях про завищення цін на тендерах, які проводять військові адміністрації, дуже важливий розголос подібних випадків. Важливо розуміти, що на це витрачають кошти, які уряд спеціально виділяє на подолання наслідків війни, але цим користуються недобросовісні посадовці, привласнюючи “зайві” кошти з бюджету, які могли б використати за призначенням.

У зв’язку з цим ми звернулися до Нацполіції у Миколаївській області з проханням зареєструвати заяву про вчинення злочину та внести відомості до ЄРДР, а також розпочати досудове розслідування. Додатково звернулися до представників Військової адміністрації, щоб були вжиті відповідні заходи. Замовник наразі може укласти додаткову угоду та зменшити вартість договору, таким чином зменшивши всі завищені позиції цієї закупівлі. 

На момент публікації відповіді про вжиті заходи від замовника або військової адміністрації не надійшло.

ПОДІЛИТИСЯ